almondray
|
IZVORNA PORUKA: AAvalon IZVORNA PORUKA: Hanady RR IZVORNA PORUKA: Vanja88 Drage moje zene,mame,dojilje Ja sam 8.12 rodila djecaka putem carskog reza. Da napomenem dugo smo se ja i suprug borili za bebu,kod mene je bio i sada je problem hipotireoza uzimam terapiju,i visok prolaktin..Prije par godina MRI je pokazao da imam adenom(benigni tumor) od 4mm. Prolaktin je bio strahovito visok i prepisana mi je terapija od 0,5mg dostinexa 2x sedmicno. U toku trudnoce nisam pila dostinex, ali mi ni prolaktin nikada nije bio povecan,svakih par mjeseci kad sam radila KS prolaktin bi bio nizak umjesto da se u toku trudnoce povecava!! Elem, da ne duzim.....beba je bila par dana u inkubatoru i tokom tih dana hranjena je na flasicu,ja nisam uspjela ni kolostrum da izvucem. Nakon 15 dana moje mlijeko je nadoslo. U medjuvremenu beba se vec navikla na flasicu i ja sam odlucila da izdajam mlijeko i hranim ga. Meni stvarno nije bitno da li ce on da sisa ili da jede moje mlijeko iz flasice,meni je bitno da on dobija moje mlijeko svjesna sam koliko je zdravo. Imam osjecaj da sve manje i manje mlijeka izdajam,maximum sto sam ikada mogla je 100ml. Naravno to njemu nije dovoljno i ja moram da ga dohranim sa AD. Zelim da mu priustim jos moga mlijeka,i molila bi ako nije problem da podijelite par nacina/savjeta da povecam svoju kolicinu mlijeka nekim biljnim prirodnim putem!? Svakako cu da upitam endokrinologa da mi prepise nesto ako postoji,ali u medjuvremenu zena zeni da pomogne! Hvala unapred! Vanja, i ja sam rodila na carski, blizance, i mjesec dana su bili u inkubatoru, i nisam imala nikakav kontakt sa njima. Ja sam uspjela za to vrijeme, a i poslije toga (evo sad ima je mashAllah preko dva mjeseca) da zadrzim mlijeko iskljucivo pumpanjem rucnom pumpicom. Nije najlaksi nacin, ali se moze. Sto se tice pripravaka, ja to nista posebno ne uzimam. Pijem caj za dojilje i kafu divku, koja sadrzi jecam, i to je to. Sve ti funkcionise na sistemu ponude i potraznje. I meni su dolazili periodi kad sam mogla ispumpati samo po 40ml, ja se sva rastuzim, i onda se zadam i svakih 2-3 sata redovno pumpam. I kad nestane mlijeka odnosno kad ispumpas sve, onda jedno 10-tak minuta pumpaj "naprazno" da posaljes dojkama signal da treba vise mlijeka. Ja sam tako povecala sa 40ml po izdajanju na sad oko 150-180 ml , prvo jutarnjemizdajanje i do 300ml (ipak imam dvije bebe za nahraniti :) znaci, samo moras cesce pumpati i mlijeko ce nadoci. Ja sam cijeli mjesec dok su bili u inkubatoru izdajala i zamrzavala svoje mlijeko, pa sad zadjem u te zalihe kad ne ispumpam dovoljno, ali ti imas jednu bebu i definitivno mozes ispumpati dovoljno za jednu bebu. Samo kazem, pumpaj, pumpaj, pumpaj, i mlijeko ce nadoci. Kao sto rekoh, nije lako, ali moze se definitivno. Ja jos uvijek vecinom izdajam. Ali posto oni mogu i zele da doje (iako su mjesec dana hranjeni iskljucivo na flasicu) vec se trudim da ih postepeno prebacim na dojku, sto bih i tebi preporucila. I sama vec znas da je tvoje mlijeko najbolje, i zaista je njima svejedno kako ga dobiju, ali vjeruj mi da ce tebi biti,lakse. Recimo, krenes u set_nju, ne moras organizovati citavu logistiku, nositi termoske, pumpice, flasice...dvije sike idu svakako s tobom, hapa uvijek spremna i topla i svjeza :) ili recimo, negdje se zadrzis, nemas pumpicu jer nisi planirala, kad dojis sve je to jednostavnije. Imas jednu bebu, zadaj se, i predji na dojenje ako ikako mozes, radi sebe. Ja to planiram, mada je puno teze organizovati se sa dvoje, nadam se da cu uspjeti... Svaka ti je na mjestu al' ovo mi se posebno sviđa. Čestitam na bebicama i moja drugarica je uspješno dojila blizance.Sve se može kad se hoće. Kod dojenja važi pravilo više podoja-više mlijeka,pa predpostavljam da bi se to moglo primjeniti i kod izdajanja.