aidana -> RE: Uniforme u školama? Ili kecelje! (4.2.2017 17:36:21)
|
Meni uniforma ima smisla iz vise razloga. Glavni je razlog sto nema komentara oko toga ko ima markiranu odjecu, ko je sav u trendu i glavna faca. Mozemo mi sad raspravljati o tome kako svi pokusavamo odgajati djecu da im to nije bitno i da ne sude drugima zbog takvih stvari ali realnost je ipak drugacija. Vecina djece prati sve to, zeli ovo ili ono jer neko drugi u razredu ima, jer su vidjeli na tv....U sustini je meni vecina ucenika ionako uniformirana. Bas malo prije gledam 4 cure identicno obucene, iste kape, iste jakne, iste cizme. Kad im je ionako bitno da imaju sve isto onda mogu obuci i uniformu. Ja sam isla u skolu na zapadu, u to doba je bilo bitno da imas hlace diesel, sal beneton itd...Ko je imao sve markirano bio je glavni i nerjetko sikanirao druge. Ja znam da kod nas djeca usvajaju sve vise takav obrazac ponasanja. Dalje se slazem s tim sto je neko gore napisao. Minic, majice/grudnjaci i slicno nisu za skole. U skolu se ne moze obuci to sto se nosi navece u grad. Uniforma bi bilo kao neko rano ucenje da odredjena mjesta, institucije, okolnosti zahtjevaju odredjeni nacin odjevanja. Pozitivno je i sto se ne mora razmisljati svaki dan sta obuci.[sm=smiley36.gif] Kecelja mi nema nekog smisla, ona je tu samo da se ne uprlja odjeca ili? Ali ja jos nisam roditelj skolarca pa mozda ne posmatram to na pravi nacin.
|
|
|
|