Mamuskica
|
Moj bebac je dobio osip vec u prvom mjesecu. Pedijatrice ( njih 5) rekose da smo ga pretoplili. Hmmmm, ok, moguce, prva nam je beba, pa sta mi znamo kad je bebi toplo kad pretoplo . Kasnije je jedna pedijatrica rekla da je seboroicni dermatitis. I preporucila Mustelinu Stelatriu. Ja pretrazim i net uzduz i poprijeko, i nikako da "svarim" tu dijagnozu. Vise lici na atopijski nego na seboroicni, a najsretnija bih bila da nije niti jedan od ta dva. Al hajd, sta ja znam, pedijatar je pedijatar kazem sama sebi i mazem stelatriom. No moj bebac i dalje izgledao kao da nosi neku grozomornu masku za horor film. Da bi na kraju sedma pedijatrica rekla da je atopijski i da mazem a-derminom exomega kremom. I sve u fazonu, ma sta cete, nema tu lijeka, samo pazite na ishranu, kupanje, odjeca stogo pamucna....bla...bla...bla. Eh, tu mi prikipi pa odem privatnom dematologu. I ona isto kaze cim ga je vidjela "Ah, atopijski!". I dade neki pamflet o atpijskom dermatitisu, i propisa neki tecni puder na bazi cinka i opet aderma exomega. Kaze kupaj ga u destilovanoj vodi. Lijeka opet nema, samo da cekam da samo prodje. A moje jadno dijete ne spava skoro pa nikako, budi se svakih pola sata, grebe se, pravi rane na licu od silnog grebanja, plahte su krvave ako mu slucajno ne stavim rukavice na ruku kada spava....ma uzas zivi. Ko nije vidio ne moze ni da pojmi o cemu pricam. Grozota. I onda ti ljekari i specijalisti kazu, pa sta cete, nema tu pomoci, samo strpljenja,... ma ne brinite, nije kod vaseg djeteta tako tezak slucaj kakvih ima... More ljudi za sta vama sluzi ta diploma??? I nakon ovako opsirnog uvoda da dodjem do svoje poente. Trazila sam lijek, nisam prihvatila da ne postoji rjesenje. Cackala po netu, pitala ljude, saslusala milion savjeta i na kraju dobila pravi. Iliti dva prava. Jedan je homeopatija. Zahvaljujuci njoj cu, nadam se, bebacu pomoci na duze staze. Nakon sto sam probala homeopatske lijekove mislim da cu totalno okrenuti ledja klasicnoj medicini. Drugi je biljna krema, koju pravi doktor Dragan koji ima biljnu apoteku Hilandar u Banjaluci. Cula za nju od prijatelja i kaze da je prezadovoljan i jos rece da je on za to cuo od svog prijatelja koji je istu nosio na analizu da bude siguran da nema kortikosteroida. Ja ocajna odlucim da probam. Jeftina nije, ali nije ni aderma ni mustela a od njih nikakve vajde. Dvije kreme i mlijeko za tijelo kostaju 80 KM. Oni koji koriste adermine ili musteline priozvode znaju koliko su skupi pa neka uporede. I vjerujte mi, vec nakon prvog dana mazanja primjetila sam rezultate. U toku pet dana osip je nestao. Za sad nema naznaka da ce se vratiti, no i ako se vrati imam rjesenje. Prirodno rjesenje, bez kortikosteroida i kojekakve hemije. Konacno vidim lice svoje bebe! Konacno ima onu lijepu bebecu njeznu kozu! Sad bih sve one pedijatrice i dermatologa postrojila pa opalila po usima. Toliko o tome da nema lijeka!
|