alfaalfa
|
Drage mame, Prvi put sam na forumu,nemamo hB vise problema sa AD,ali na zalost imamo puno iskustva koje cu rado podijeliti s vama.Ukratko,imam sina kojem je sada 6 godina, od drugog mjeseca zivota imao je AD (ekcem) i alergije na mlijeko, jaja, orasaste plodove i grahorice.Ekcem je poceo lagano na ocnom kapku,zatim se prosirio na lice,cijelu glavu,potom pregibe ruku i nogu.Svrbez i ljustenje koze,cesto rane koje bi on znao raskrvariti u sekundi,nespavanje i nervoza,lagane kupke u sred noci koje ce ga rashladiti-sve je to pripadalo nasoj svakodnevnici punih 5 godina.Bezbroj krema sa i bez kortikosteroida,kupki,hiljade potrosenih maraka na doktore, preglede,kreme,kupke isl.Doktor nam je svaki put davao sve jacu i jacu kremu,koje sam ja koristila JAKO RIJETKO,samo u krajnjem ocaju.Ali zadnji put kad sam ga namazala tom kremom,palo mi je malo kreme na njegovu potkosulju.Ujutro kad sam ga presvlacila vidjela sam da je na tom mjestu potkosulja progorila.To je bila kap u prepunoj casi,sve sam kreme pobacala,uzela kantarionovo ulje i namazala mu rane na rukama,koje su bile na putu da se inficiraju,zamotala sterilnim gazama i nekoliko dana 2-3 puta dnevno mijenjala zavoje.Rane su sve nestale,ali ekcem je jos bio tu.Omeksivac nisam koristila nikako, ali sam tad pocela i dva puta ispirati ves da sto vise hemikalija isperem.Kupala sam ga kupkom od zobenih pahuljica koju sam sama pravila-najjeftinije i najbolje sto sam mogla uraditi za njega-(A-derma je na bazi zobi). dvije sake zobi stavim u gazu i zavezem gazu.Stavim u njegovu kadicu za kupanje i na to ukljucim vrelu vodu i ostavim dvije tri minute da zob pusti nesto kao sluz, a onda rashladim vodu i dijete potapam u toj sluzavoj vodi.Slobodno mozete stiskati tu gazu da sto vise sluzi izadje.Od krema traziti one koje su na bazi vazelina,ne bademovu kremu,jer moze dijete biti alergicno na bademe.Ja sam isla kod jednog travara u Mostaru i on mi je pravio odlicnu kremu od vazelina i propolisa.Uvijek u jednoj kesici u frizideru drzite presvlak djetetu,pa kad se u noci probudi i cese,obucite mu to rashladjeno,to smiri kozu.Sve ovo sta sam napisala je samo vanjska njega.Ali ekcem je puno vise od toga.To je nesto iznutra sto se iznutra mora i lijeciti.Tako sam ja pocela prije tacno godinu dana davati mom sinu imuno g 100 i to je ono sto ga je izlijecilo. To odgovorno tvrdim.Davala sam mu dva puta dnevno iako su za alergiju preporucene i vece doze, i nakon tri mjeseca SVE je nestalo.Nas se zivot totalno promjenio.Nakon 5 godina nespavanja,napokon smo poceli spavati po cijelu noc.Nadam se da ce ovo moje iskustvo bar malo nekom pomoci,jer ono sto smo mi prozivjeli ne bih pozeljela ni najvecem dusmaninu.Za dvije sedmice cemo ponovo raditi alergotest,pa me bas interesuje je li se i na tom polju ista promjenilo. Ostajte mi lijepe,zdrave i pametne
|