muala -> RE: atopijski dermatitis (5.5.2010 12:21:45)
|
Ja sam dobila,od prijateljice čiji sin je imao ad) recept kreme dr.Ademović,kupiš u apoteci sastojke belogent kremu srednje jak kortikosteroid manja količina,vazelin i još neke pomoćne komponente, pa sam skontala da je bolji afloderm kao slabi kortikostroid kad se mora koristiti.Kreme u tubi su se pokazale bolje od onih u kutijici i iz hig. razloga. Moja beba je dobila osip i ljuskanje sa 7 dana od ušiju brade, obrva kose pa je dr.Knor mislila da je seboroični dermatitis. Ali se to do 2.mj. pojačavalo pa je tad počelo po cijelom tijelu.Otišli smo kod dr,Prohić privatno ona kaže ad. Umiješala je kremu, u nalazu napisala magistralnu(mužu je pokazala od čega je pravi neka njemačka krema protiv neurodermitisa koja mislim je kortikosteroid i kvalitetni lanolin). Niko nas nije upozorio na pojačanu higijenu kod oba ova derematitisa jer se na oštećenu kožu lakše navlače gljivične, virusne/najopasnije herpesi/ i bakterijse infekcije. Baš u to vrijeme beba dobije candidu,manifestuje se slično kao i ad,pa smo išli na dermatologiju( DR. SE NASMIJALA NA NALAZ DR.PROHIĆ i pitala koliko smo platili za to) a krema dr.Prohić prikrila ad jer smo je tada mazali,pa smo mažući tom kremom raznijeli po cijelom tijelu gje je bio ad a i kremu smo vjerovatno kandidizirali umačući prste, pa smo je morali baciti, a skupa je ...uh. A liječenje kandide, uh poseban dever, a dijete samo plače.Dr.PROHIĆ je još rekla da ne idemo kod drugih dr.(i kod dr. Knor s kojom je ona nekad radila u Vrazovoj) jer nam samo ona može pomoći što je nas dodatno odbilo od nje i ne bih je preporučila. Uvezi alergotestova mi smo ih radili na pulmološkom i alergoimunološkom na pedijatriji ukupni Ig E je bio neg, a na kožnim testovima osjetljivost na jagode,člješnik, limun i plavu ribu,pa sam to izbjegavala ja jer je bebe samo dojila.Alergotestovi se rade na najčešće alergene i na nešto na šta se konkretno sumnja, a ne na cijelu okolinu.Ja sam iz ishrane isključila rečeno,ali je i dalje atopije bilo,da bi se vremenom ublažila i do 6. mj. skoro pa nestala. Tamo(pedijatrija) su nam rekli da je dojenje što duže najbolje(DO 2.g),i da dijete zaštitimo od ljubljenja, dodira, ne naslanjamo na odjeću i namještaj već na sterilnu pelenu. Kada sam počela s dohranom javljao bi se ad gotovo na sve nove namirnice,osim jabuke i mrkve.Onda sam ja tu novu namirnicu npr. piletinu davala ponovo kroz 7 dana,pa bi se javljao još manji ad i 4. put već ga nije bilo,tako skoro sa svim namirnicama s tim da to nije bilo jačinom ni blizu onog prijašnjeg ad. U vezi kozmetike preporučila bih iz dm-a plavu ULTRASENSITIVE BABYLOVE KOLEKCIJU ZA ALERGIJAMA SKLONU KOŽU,a malo košta za probati svaki proizvod 3,5-5 KM (LOSION ZA KUPANJE, PFLEGECREME I ULJNA KUPKA),svi su bez PARABENA. Mustela je nekad u sastavu imala paraben pa je tužena pa su napravili paraben free kolekciju. Najvažnija je stalna angažovanost i sabur.Sretno svima.
|
|
|
|