budućamama -> RE: otkaz zbog trudnoce (23.6.2008 13:00:48)
|
IZVORNA PORUKA: jupajdi budućamama Evo i mene sa pitanjem, pa ako možeš odgovori. Naime, radim u školi i trudna sam, ušla u 9 mjesec. Ugovor na određeno mi je do kraja ovog mjeseca. Imam li ja kakvih prava? Direktor ništa ne govori, kaže samo da ću dobiti i plaću za sedmi mjesec. Dali da ja otvaram bolovanje? Hoću li se od 1.avgusta prijaviti na biro i onda primati onu malu naknadu? Ima li kakve šanse da primam od kantona onu veću naknadu? Ako ostanem pod ugovorom, onda kanton plaća sve i zdravstveno i socijalno i penziono. Škola ništa. Tako sam barem čula. Hvala ti unaprijed. Nisi mi rekla koliko već dugo radiš u školi pod ugovorom na određeno vrijeme, jer ukoliko ti produžuje ugovor na određeno vrijeme u periodu od dvije godine uzastopno (prekidi od 15 dana kod istog poslodavca se ne računaju u prekide) moguće je da ti je ugovor na određeno prerastao u ugovor na neodređeno vrijeme. (ovo spominjem jer je ovo često problem u prosvjeti). Helem, ako nemaš 2 godine uzastopnog rada kod tog poslodavca onda ti radni odnos prestaje istekom ugovora o radu. Poslodavac nema obavezu produženja ugovora na određeno vrijeme, jer istekom ugovora po sili zakona prestaje radni odnos. Dok si u radnom odnosu imaš pravo na bolovanje i naknadu plaće za vrijeme bolovanja (privremene spriječenosti za rad) i visina ove naknade plaće je 100% iznosa plaće ukoliko si na bolovanju zbog komplikacija izazvanih u trudnoći, a u ostalim slučajevima je zakonski minimum 80% od plaće. Naravno, nemaš isplate toplog obroka i ostalog (već sam o tome pisala). Što se tiče visine naknade, znaš da je ona veća ako si u radnom odnosu i to za nekih cca 230KM, pa pokušaj dogovoriti s direktorom škole da te drži bar još neko vrijeme kao zaposlenika, ako već nema namjeru s tobom potpisati novi (stvarni) ugovor o radu. Ja sam radila u jednoj privatnoj firmi i mi smo ovako uradili za jednu našu pripravnicu i cura je primala porodiljsku naknadu u većem iznosu godinu dana, a firma nije ni na koji način bila opterećena. Škola ne plaća porodiljsku naknadu, ali ti može doplatiti razliku plaće ako žele i imaju za to sredstava predviđenih u budžetu. Najbolji ti je pristup iskreno porazgovarati ako možeš doći do direktora ili da mu neko od njegovih bliskih saradnika predloži ovu opciju za tebe. Isto tako, pravilnicima o radu ili plaćama poslodavaca često znaju biti predviđena veća prava zaposlenika od onih minimalnih predviđenih zakonom, pa ne bi bilo loše možda da se konsultuješ i sa Sekretarom škole. U najgorem slučaju, ukoliko ti i ne produži ugovor o radu, a ti ne ispunjavaš one naprijed navedene uvjete (da ti radni odnos preraste u onaj na neodređeno), vodi računa da se u roku od 30 dana od prestanka radog odnosa prijaviš na biro radi ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu i ostala prateća prava. Nadam se da sam bar malo pomogla.
|
|
|
|