|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  20 21 [22] 23 24   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Amniocinteza
3.1.2012 17:08:27   
mamaibabo
maaja izvini al zasto radis amino jel na preporiku ljekara il tvoja zelja?????

18.04.2012 dosla na svijet moja princeza ,moja inspiracija

(odgovor članu maajaa)
Neposredna veza do poruke: 526
4.1.2012 11:12:00   
maajaa
na preporuku ljekara, zbog godina (36)

< Poruku je uredio maajaa -- 4.1.2012 11:18:57 >

Ena, 22.05.2003
Dino, 13.06.2012

(odgovor članu mamaibabo)
Neposredna veza do poruke: 527
4.1.2012 11:17:29   
mamaibabo
ja sam radila tripl i nije bilo potrebe za amino.a s tim uputnicama vijeruj te mi da ih samo oni sto bih se reklo preko veze dobivaju to znam provjereno.....

(odgovor članu maajaa)
Neposredna veza do poruke: 528
4.1.2012 11:56:01   
maajaa
ja nisam radila tripl test; dr je rekao da ce test pokazati samo kolika je vjerovatnoca da je prisutno neko oboljenje i da je napouzdaniji nalaz amniocenteze.

Ena, 22.05.2003
Dino, 13.06.2012

Neposredna veza do poruke: 529
4.1.2012 13:47:14   
teacher75

IZVORNA PORUKA: maajaa

na preporuku ljekara, zbog godina (36)

imamo isto godina, pa je i meni dr preporucila zbog godina ali mi nije palo napamet, buduci da mi je ovo 2. trudnoca, da nemam nikakvu porodicnu anamnezu i da je UZ-nuhalni nabor bio ok, nisam cak htjela ni da radim tripl test jer mi je sve to nepotrebna sekiracija i stres u trudnoci. vani su puno tolerantniji prema toj starosnoj granici nego kod nas, tamo ne salju na amnio prije 38-40, samo kod nas ovi dr izvode.al ti kako hoces...

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

(odgovor članu maajaa)
Neposredna veza do poruke: 530
4.1.2012 14:59:51   
maajaa
Prva trudnoca je bila skolski uredna, ova druga do sada isto tako, takodjer nemam porodicnu anamnezu ... Ali isto tako, moja poznanica vrsnjakinja je  u trecoj trudnoci (ima dvoje zdrave djece) radila amniocentezu i bebici je ustanovljen Down syndrom. user posted image

Ena, 22.05.2003
Dino, 13.06.2012

(odgovor članu teacher75)
Neposredna veza do poruke: 531
4.1.2012 15:10:58   
mamaibabo
maajaa jel ti nuhalni bio uredan? meni je 33 god sad ču napuniti 34 u februaru druga trudnoča prvia bila spontani,i da ti iskreno kažem da je dr.rekao da radim amino ja nebih ,nuhalni je hvala Bogu bio uredan i eto uradila sam tripl sam radi mm on je insistirao.....nedavno sam pročitala na jednom sajtu da uopste godine neigraju nikakvu ulogu kod Down syndrom-a,neki sved.institut kao dosao do zaključka....bio kako bilo mila sretno ti i ako Bog da hairli....

(odgovor članu maajaa)
Neposredna veza do poruke: 532
4.1.2012 15:17:52   
maajaa
jeste, nuhalni je bio uredan.
hvala mamaibabo.

Ena, 22.05.2003
Dino, 13.06.2012

Neposredna veza do poruke: 533
4.1.2012 16:36:04   
teacher75

IZVORNA PORUKA: maajaa

jeste, nuhalni je bio uredan.
hvala mamaibabo.

bogami razmisli dobro, jer rizik od spontanog nakon amnio je 1:100 i licno znam par zena koje su nakon amnio ostale bez djetetauser posted image tako da ja nisam ni pomislila na to, pogotovo sto nalazi budu gotovi prilicno kasno, pa onda provociraju porod i ubiju dijete. meni je to uzasnouser posted image uz to, znam i slucaj gdje su dr rekli zeni da nesto nije ok nakon amniocinteze pa ona ipak odlucila da nastavi trudnocu i rodila savrseno zdravo i normalno dijete

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

(odgovor članu maajaa)
Neposredna veza do poruke: 534
4.1.2012 19:20:42   
demented
Ja sam amniocintezu radila u drugoj trudnoći i smatram da bi sve žene kojima doktor preporuči da urade to trebale uraditi. Doktorica koja mi je vodila trudnoću mi je objasnila da su teoretski šanse od spontanog pobačaja 1:100 ali da u praksi ne poznaje ni jedan slučaj spontanog zbog amniocinteze.
Teacher prvi put čujem da je neko izgubio bebu radi amnio a 90% trudnica koje znam su je radile. Jesi li sigurna da je samo to uzrok ili su imale rizik od spontanog i ranije?

S 2008
A 2011

Neposredna veza do poruke: 535
4.1.2012 19:23:59   
teacher75
kolegica sa posla je izgubila bebu odmah nakon amnio a rezultat iste je pokazao da je sve bilo ok, a i nekidan sam cula za jedan slucaj- od prijateljice drugaricauser posted image ok ako dr preporuci jer nuhalni nabor nije ok ili tako nesto, al isamo zbog godina mi nije dovoljno jak razlog, pogotovo ako je u pitanju neko mladji od 38 jer je vani obicno rade prvorotke starije od 38- znam pouzdano

< Poruku je uredio teacher75 -- 4.1.2012 19:24:17 >

(odgovor članu demented)
Neposredna veza do poruke: 536
4.1.2012 20:44:13   
demented
Užas stvarno, baš mi je žao. A ja bi se zaklela da je 100% siguran postupak.

S 2008
A 2011

Neposredna veza do poruke: 537
4.1.2012 20:51:55   
teacher75

IZVORNA PORUKA: demented

Užas stvarno, baš mi je žao. A ja bi se zaklela da je 100% siguran postupak.

pa ne kazu djaba da je 1:100 nazalostuser posted image

(odgovor članu demented)
Neposredna veza do poruke: 538
12.1.2012 15:03:54   
xxwxx
Amniocenteza je invazivna dijagnostička metoda i kao takva ima i svoje rizike i prednosti. Doktori koji kažu da je 100% sigurna - lažu jer u protivnom ne bi trazili da se bilo šta potpisuje prije samog postupka. Oni se jednostavno žele ograditi od eventualnih komplikacija za vrijeme i nakon postupka.

Komplikacije su moguce iako vrlo rijetko i to uglavnom kada ga izvodi osoblje koje nije dovoljno strucno, u centrima gdje se ne izvodi često, ili zbog zastarjele opreme. U takvim sučajevima postoji onaj 1% sanse za spontani nakon toga, dok je u privatnim poliklinikama taj procenat 0,5% ili čak i manji.

Po struci sam biolog i poznato mi je, a te podatke nije problem ni izguglati da se Down syndrom nasljedjuje u samo 4% slučajeva što znači da su od 100 beba rodjenih s tim sindromom  samo 4 ga naslijedile a ostalih 96 nisu. Svaka normalna osoba moze zaključiti da genetika ne igra preveliku ulogu u svemu tome.

Ono sto igra je starost jajnih stanica a ona se povecava s brojem godina.

Double, triple i slični testovi ne služe nicemu nego bacanju novaca jer ne daju odgovor da li je dijete kromosomski zdravo ili ne a zato se izvode. Ja ne znam koga moze umiriti činjenica testa za koji se zna da je 70 ili 80 % pouzdan. Mene sigurno ne bi. Stoga bih se ja svakako odlučila za amniocentezu.

Neposredna veza do poruke: 539
12.1.2012 15:26:54   
maajaa
ja ipak ne odoh jer sam zaglavila sa nekom stomacnom virozom.
ali imam jos vremena

Ena, 22.05.2003
Dino, 13.06.2012

(odgovor članu xxwxx)
Neposredna veza do poruke: 540
13.1.2012 19:37:57   
amiyca
xxwxx, slazem se s tobom... Ja sam radila double test (nije u skladu sa programom sa DIP-a, nuhalni nabor bio ok), tripl test (privatno- nalaz ok, a na DIP-u nije bio)... Odem na konsultacije kod Jadranke Dizdarevici ona mi kaze da je nalaz privatnika tacan, ali da svakako odem na amniosintezu, jer je meni 33, a muzu 35 i prvo nam je dijete... Proguglam malo i skontam ono sto i ti kazes... Sve ovo su statisticki podaci i jedino je amnio pravi nalaz. U EU ga rade svim trudnicama i uopste ne rade double, tripl testove... Jeste neugodno, i rizicno, ali meni je dobro proslo... Sad cekam nalaz... Radio mi dr. Begic (stari ljekar, iskusan)... Zene kojima nije mogao uraditi, ako se beba vrtila, nije ni uradio...

Sunce mamino 20.04.2012

(odgovor članu maajaa)
Neposredna veza do poruke: 541
14.1.2012 19:07:45   
yasemin
da u potpunosti se slažem s tobom što se tiče procenta tripla  , ali aminocenteza u Bosni je pouzdana kao da je i ne uradiš. 2009 je moja poznanica radila u Sa na kliniki nalaz bio neuredan i abortirala , 2010 opet zatrudnila uradila amino i bio nalaz uredan rodila dijete sa Down-om i što je najgore zanam još jedan par sa istom situacijom trebam da je radim (brat mi ima nepotvrđeni Down nikad mu nije dijaagnosticiran , rodio se i nije disao 12 min i mozak se oštetio po nekima doktorima je Down po nwkim nije )  imam 31 godinu i mm također , nuhalni nabor je OK parametri glave nosa , bedrene kosti OK sad sam u velikoj dilem da li da radim jer sam čula da su na GAK prenjeli iz stare bolnice neku bakteriju i da su bili spontani nakon amino u pravoj sam nedoumici ???pošto si biolog molim te odgovori mi mogu li brata testirati da znam ima li dupliran 21 hromoson ili ne , gdje se to može uraditi?

(odgovor članu xxwxx)
Neposredna veza do poruke: 542
14.1.2012 19:10:15   
yasemin
u kojoj si nedelji trudnoće radila i kako se može doći do dr. Begića (ja se kolebam zbog grešaka na GAK-u i bakterije koju imaju)?ja nisam iz Sa iz HNK-a sam 

(odgovor članu amiyca)
Neposredna veza do poruke: 543
14.1.2012 20:06:45   
amiyca
Dr. Begic je taj dan radio svima... Jedino je jednoj zeni radila Jadranka jer je njena pacijentica. Mislim da do dr. Begica mozes doci ako pozoves GAK i zamolis da razgovaras sa njim. Ne znam o kojoj bakteriji govorite. Ako je zlatni stafilokok, onda je to bakterija koje ima u svakoj bolnici. Ako je previse slab imuni sistem onda te napada, otprilike. Sto se tice nalaza amniosinteze ja sam cula da se uzorci salju u Sloveniju, tako da ne znam da li je do nasih doktora ili ne. Ne bi se bez razloga nalaz cekao ovako dugo (mjesec dana). Ja nisam gledala tako crno na rad nasih ljekara, iako mi je nalaz tripl-a sa DIP-a bio los, a od privatnika dobar. Sigurno da postoje greske, pa ako se dese, nosicu se s tim, Boze moj... Ako trebas da radis, a bojis se rezultata sa GAK-a, imas privatno kod Mehmedbasica, ali je 700 KM... I kad sam ja radila bilo je zena iz svih kantona...

< Poruku je uredio amiyca -- 14.1.2012 20:07:15 >

Sunce mamino 20.04.2012

(odgovor članu yasemin)
Neposredna veza do poruke: 544
14.1.2012 23:31:20   
klemzi
(brat mi ima nepotvrđeni Down nikad mu nije dijaagnosticiran , rodio se i nije disao 12 min i mozak se oštetio po nekima doktorima je Down po nwkim nije ) 
user posted image user posted image
Zar je moguće da ne znaju je li Down ili nije...pa je li radio kariotip sa kariogramom...to je 100% tačna metoda...što se tiče ovih pogrešaka koje si navela, moguće da su zamijenili uzorke krvi, tj.zamijenili nalaze...to se dešava svugdje...rijetko, ali dešava se user posted image

Ljubav mamina i babina,16.2.2010 - 10.4. 2010. :(
Uvijek ćemo te voljeti najviše na svijetu ljubavi naša najveća <3
Ljubav drugorođena, ljubav oduvijek,zauvijek... 08.11. 2013.

(odgovor članu amiyca)
Neposredna veza do poruke: 545
15.1.2012 2:35:33   
Visnja RR

IZVORNA PORUKA: yasemin

da u potpunosti se slažem s tobom što se tiče procenta tripla  , ali aminocenteza u Bosni je pouzdana kao da je i ne uradiš. 2009 je moja poznanica radila u Sa na kliniki nalaz bio neuredan i abortirala , 2010 opet zatrudnila uradila amino i bio nalaz uredan rodila dijete sa Down-om i što je najgore zanam još jedan par sa istom situacijom trebam da je radim (brat mi ima nepotvrđeni Down nikad mu nije dijaagnosticiran , rodio se i nije disao 12 min i mozak se oštetio po nekima doktorima je Down po nwkim nije )  imam 31 godinu i mm također , nuhalni nabor je OK parametri glave nosa , bedrene kosti OK sad sam u velikoj dilem da li da radim jer sam čula da su na GAK prenjeli iz stare bolnice neku bakteriju i da su bili spontani nakon amino u pravoj sam nedoumici ???pošto si biolog molim te odgovori mi mogu li brata testirati da znam ima li dupliran 21 hromoson ili ne , gdje se to može uraditi?

mozes raditi amnio privatno kod dr. Mehmedbasica

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu yasemin)
Neposredna veza do poruke: 546
16.1.2012 11:54:51   
yasemin
rodio se 1982 u Mo , na otpusnici iz bolnice piše zdravo živo muško dijete (zaokruženo izlječen- samo ne znam od čega nisu napisali )

(odgovor članu klemzi)
Neposredna veza do poruke: 547
16.1.2012 11:59:53   
yasemin

rezultait za mjesec dana ???u kojoj si sedmici trudnoće radila amino?ja sam sad na početku 16 sedmice(  do 21 je zakonski rok za abortus )
IZVORNA PORUKA: amiyca

< Poruku je uredio yasemin -- 16.1.2012 12:01:11 >

yasemin

(odgovor članu amiyca)
Neposredna veza do poruke: 548
16.1.2012 13:51:54   
amiyca
IZVORNA PORUKA: yasemin

rezultait za mjesec dana ???u kojoj si sedmici trudnoće radila amino?ja sam sad na početku 16 sedmice(  do 21 je zakonski rok za abortus )
IZVORNA PORUKA: amiyca

Ja sam radila amnio sa punih 20 sedmica. Danas pune 24. Nalaz jos nije gotov. Nalaz sam radila po terminu koji mi je odredila dr. Jadranka Dizdarevic... Kad sam radila nalaz rekli su mi da ce me zvati za 15-20 dana. Prosle sedmice nalaz nije bio gotov, ja zvala njih... Jos uvijek cekam...

< Poruku je uredio amiyca -- 16.1.2012 13:52:48 >

Sunce mamino 20.04.2012

(odgovor članu yasemin)
Neposredna veza do poruke: 549
16.1.2012 13:53:42   
amiyca
I jednu zenu su vratili i rekli da je rano za nalaz, a bila je 17 sedmica trudna...

Sunce mamino 20.04.2012

(odgovor članu amiyca)
Neposredna veza do poruke: 550
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  20 21 [22] 23 24   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  20 21 [22] 23 24   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *