|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  44 45 [46] 47 48   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Carski rez
20.5.2012 12:53:34   
Hanady RR
Draga suncesunce....
evo ja sam prošla i prirodni a nakon njega carski porod pa ti mogu dati odgovore na pitanja koja spotavljaš...

1.Najprije klistir...
ja prije pridonoga poroda nisma isti doživjela pa kad sma pošla na carski nisma znala ni šta je to...
al to je tako smješno i lagano da je mene naprosto kasnije bilo sramota kako sma se obrukala...
naime legneš na stol ginekološki i samo ti nekom cjevčicom dole isperu oko čmara...ja to ni ne sojetih kontam pištki mi se...i kaže idi u sobu...
ja odem kad za nekoliko minuta ja moram na wc...aa reko sad joj moram reć opet da dođe sestrauser posted image
elem to je bilo čišćenje...ja zovnem sestru i kažem ja sad morala u toalet i to sve mi tečna stolica...kaže ona pa ja...šta si ti mislila draga moja...user posted image
i to je touser posted image

2.
krvarenje nakon sekcije ti je individulano...nema veze s anačinom poroda..
ja sma nakon prirodnoga duže i obimnije krvarila nego nakon carskoga...
a opet u bolnici sam čula i drugačija iskustav...
smao nisu ta krvarenja toliko porblematična...mislim bar smo mi navikle šetat sa ulošcimauser posted image

3. kad se proodiš nakon što budeš porbuđena i bolje upoznaš se sa svojom bebačom...
i donesu ti je...bude pored tebe...al sestrice zaista brinu o njoj...najprije oni bebu i kupaju i presvlače...
imaju oni termine rpesvlačenja beba i kupanja ...
to nećeš raditi...
a kad ti ostave bebu nemoj brinuti...
misliš ne možeš...al u oporavku što prije ustaneš s akreveta i pokreneš se bolj je za tebe, to od tebe i zahtjevaju...i vjeruj mi kad vidiš to pile malo...ma nita ne boliuser posted image

4.vaginalni pregled nakon poroda a prije izlaska iz bolnice obevzan je i za ne koje su prirodno rodile i one koje su rodile carkim...
relano sasvim d aje onima koje su prirodno rodile bolniji draga...još ako su šivene itd...al nije ništa nepodnošljivo...
i nakon carkoga imaš pregled...al njega i ne dojetiš..to su vrlo kratki pregledi

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu suncesunce)
Neposredna veza do poruke: 1126
20.5.2012 13:11:28   
suncesunce
lijepo me nasimija user posted image
taman sam mislila da sam miss neiskustva kad isprica ti ovu svoju pricu za klistir :))
hvala ti....
moje pitanje za pregled se odnosilo na preglede prije poroda, a ne poslije?
kontam ako cu na carski, nemaju me sta cackati odozdo...user posted image
ili mozda imaju? kako se mjeri ta plodna voda?

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 1127
20.5.2012 13:31:51   
Hanady RR
pregledaju te ginekološki i prije poroda...
tačnije pri prijemu u bolnicu pa unesu određene podatke u karon tvoj...al to je rpegled...kako bih rekla vrhom prsta vjeruj...
mene pregledao doktor koji me nije zvanično vodio...dok mi je rekao ''dok tvoj doktor sa kabineta diđe ja gotov'' i bi gotovo...
nemaš potrebe brinuti...

a za klistir i dan danas se msijem...al što mi se mama i zaove ismijaše kad sma im pričala malo je rećuser posted image
ja to mislila ona me sredila i ne smijem više u toaletuser posted image

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

Neposredna veza do poruke: 1128
20.5.2012 13:37:33   
leona81
ja nisam imala vaginalni pregled nakon carskog? samo mi pogledali ranu...i kad sam dosla opet na pregled za 7 dana rane, on me malo pipao okolo ali nije vaginalno pregledao sve dok ja nisam otisla na kompletan pregled nakon 40 dana

29.04.2013-29.10.2013...184 days
For every day, I miss you. For every hour, I need you. For every minute, I feel you. Forever, I love you...

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 1129
20.5.2012 13:38:45   
Hanady RR
Ja sma se u vojnoj porodila..
ne znam al imala sma isti onaj sisitem ''na traku '' kao nakon prirodnohg prije nego sma izšla iz bolnice

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu leona81)
Neposredna veza do poruke: 1130
20.5.2012 13:49:45   
D_K

IZVORNA PORUKA: suncesunce

hvala puno na odgovoru. iako nisam bas utjesena s ovim da se ne trebam plasiti klistira... ubijte me ali meni je to strasno
[sm=smiley13.gif
]
p.s. mnogo se zena zali da su ti posljednji prije poroda (vaginalni) pregledi jako bolni pa cak i krvare nakon toga. e sad mene zanima, da li i zene koje ce na carski moraju ici na te preglede?
sorry ako sam dosadna s pitanjima... sto se vise blizi, sve vise dumam....

fakat nije strasno.. za prvi porod sam isla prvo na prirodni i imala sam stolicu to jutro, to je ocito prirodan proces da se crijeva ociste prije poroda ali kako sam zavrsila na carskom uradili su mi i klistir.. nista strasno stvarno.. u poredjenju sa iscekivanjem i porodom, samo jedna neugodnost.. gori mi je kateter 100 puta, ono nosanje po sobi.. nije bolno, da se ne prepadnes ali bljakavo (mislim na katerter)user posted image .. a za vaginalni pregled, pa imala si sigurno vaginalnih pregleda u toku trudnoce, sve ti zavisi od doktora, ako je on njezan neces ni osjetiti pregled user posted image

Onaj pogled :))))

Neposredna veza do poruke: 1131
20.5.2012 13:51:16   
D_K

IZVORNA PORUKA: leona81

ja nisam imala vaginalni pregled nakon carskog? samo mi pogledali ranu...i kad sam dosla opet na pregled za 7 dana rane, on me malo pipao okolo ali nije vaginalno pregledao sve dok ja nisam otisla na kompletan pregled nakon 40 dana

isto..

(odgovor članu leona81)
Neposredna veza do poruke: 1132
20.5.2012 14:00:34   
suncesunce
hvala curke
svi moji vaginalni pregledi su do sada bili ok i prilicno bezbolni, nego se isprepadah citajuci da bole ovi pred porod. kontam beba je vec velika, grlic osjetljiv, mora da boli.....
samo to me zanimalo...

(odgovor članu D_K)
Neposredna veza do poruke: 1133
20.5.2012 14:04:12   
D_K
IZVORNA PORUKA: suncesunce

hvala curke
svi moji vaginalni pregledi su do sada bili ok i prilicno bezbolni, nego se isprepadah citajuci da bole ovi pred porod. kontam beba je vec velika, grlic osjetljiv, mora da boli.....
samo to me zanimalo...

ako te i budu pregledali vjeruj da nije strasno.. meni su tik pred porod radili pregled, prilikom primanja u bolnicu i nista strasno..

samo radi info, pri porod sam probala prirodno pa je zavrsio carskim a drugi je isao kao dogovoreni carski.. zato se sjecam i neke procedure i prirodnog i carskog poroda..

< Poruku je uredio D_K -- 20.5.2012 14:10:40 >

Neposredna veza do poruke: 1134
22.5.2012 12:59:52   
mama mostar
Hej,evo da i ja kazem nesto na ovu temu a i postavim pitanje!Prva trudnoca prije 6.g. je zavrsila carskim,i sve prilike su da cu opet na carski,(usla u 7mj. i nosim blizance),pa me zanima,da li je neko imao to iskustvo u novoj bolnici u Mostaru i kako sad sve slijedi prije i poslje poroda?user posted image Nemam pojma da li imaju spinalnu ili samo opcu(moram pitati Dr.)??! Ko je prosao spinalnu...da li je bolja..?? Unaprijed hvala user posted image

(odgovor članu D_K)
Neposredna veza do poruke: 1135
22.5.2012 14:33:57   
kinder suprise
Ja sam čula da imaju spinalnu i da je mnogo bolja od opće, prijateljica imala jaku upalu grla a morala na c.rez , pa su joj radili sa spinalnom kaže da je bilo odlično , bar je to njezino iskustvo***odmah je vidjela svog bebača

(odgovor članu mama mostar)
Neposredna veza do poruke: 1136
23.5.2012 9:48:03   
mama mostar
Joj kinder suprise,to tako super zvuci mada nekako kad razmisljam o tome malo me nervoza uhvati...nemam dobro iskustvo...pa uvijek mislim da bi mogli nesto zeznuti...al opet sa dr. strane kad si ipak u svemu prisutan i odmah vidis svoje djete----predivno zvuci!!! Znaci imaju spinalnu,raspitat cu se kod Dr. pa vidjet cu.. Oni koji su to prosli,nije na odmet da me bodre svojim pricama,ne bi li se ohrabrila na kraju!!!  hahahahahaaha  user posted image  !!! hvala  kinder !!!

(odgovor članu kinder suprise)
Neposredna veza do poruke: 1137
23.5.2012 10:40:21   
chuci
nama reče sestra na vježbama za trudnice da se kod spinalne mora nepomično ležati 24 sata, i ako se mrdaš makar malo onda moraš duže ležati. ja to nikad prije nisam čula pa eto da znaš i to

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

Neposredna veza do poruke: 1138
23.5.2012 11:17:21   
mama mostar
svasta..uuuuufff.....24h .... koliko je onda to dobro,jer vidis nekako kad nju primis,poslje ne smijes ovo,ne smijes ono,moze biti glavobolje,mogu fulati pa samo stavljanje igle u ledja potraje,cak sam citala da u nekim slucajevima ni ne djeluje u potpunosti pa ti moraju dati opcu...uff... ne znam..

< Poruku je uredio mama mostar -- 23.5.2012 11:20:01 >

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 1139
23.5.2012 11:33:02   
AminaZana

IZVORNA PORUKA: mama mostar

Hej,evo da i ja kazem nesto na ovu temu a i postavim pitanje!Prva trudnoca prije 6.g. je zavrsila carskim,i sve prilike su da cu opet na carski,(usla u 7mj. i nosim blizance),pa me zanima,da li je neko imao to iskustvo u novoj bolnici u Mostaru i kako sad sve slijedi prije i poslje poroda?user posted image Nemam pojma da li imaju spinalnu ili samo opcu(moram pitati Dr.)??! Ko je prosao spinalnu...da li je bolja..?? Unaprijed hvala user posted image

ja sam imala spinalnu anesteziju i sada cu traziti isto. to je neopisiv osjecaj, kao priodni porod, samo sto te nista ne boli :P

@chuci: to ne vjerujem, niti mi je tako receno. nepomicno sjedis samo dok ti je igla u kicmi (jao kako zvuci) i onda legnes, sacekas da pocne djelovati anestetija i onda se pocinje sa carskim. to sve traje jedno 20tak minuta i onda vidis maleno stvorence slatko. predivan osjecaj.... svima bi preporucila.
ja nisam imala nikakve tegobe, ni glavobolju, ni povbracanje niti ista, samo sto me bolio rez, ali samo kada zelim ustati...
to da ne djeluje u potpunosti nisam do sada cula, ali na ringeraji svasta se cita hahahaha

No1. Zana - 30. 05. 2007
No2. Daanin - 03. 09. 2012
No3. Daris - 03. 09. 2012

Neposredna veza do poruke: 1140
23.5.2012 12:01:54   
Lejla Ka
Ovako,

ovo je dokument koji se kao informacija daje pacijentima o epiduralnoj i spinalnoj analgeziji (u državi Queensland Australija, na engleskom je):

http://www.health.qld.gov.au/consent/documents/anaesthetic_04.pdf

A što se tiče oporavka evo prevoda:

Oporavak nakon spinalne ili epiduralne anestezije:
Utrnulost i slabost može potrajati nekoliko sati nakon operacije. Za vrijeme tog perioda nemojte pokušavati da ustanete, tražite pomoć. U toku prve dvije sedmice nakon ove anestezije ako osjećate bilo kakvu utrnulost, slabost, glavobolje ili jake bolove u leđima obratite se anesteziologu.

Gore također u nus pojavama navode da se mogu pojviti glavobolje, da mogu biti takve da vam bude potrebna tzv. "krvna zakrpa". Također kažu da se može desiti da anestezija ne proradi kako treba pa da je onda potrebno odraditi opću anesteziju.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu AminaZana)
Neposredna veza do poruke: 1141
23.5.2012 12:04:46   
mama mostar
Joj bas me malo utjesi Aminauser posted image ,zvucalo mi je malo skepticno sve to,a reci mi kakav je osjecaj kad ti daju spinalnu,neka bol,mislim zbog tog sto se ne smijes micati? Izvini al u vezi toga puna sam pitanja.....

< Poruku je uredio mama mostar -- 23.5.2012 12:07:07 >

Neposredna veza do poruke: 1142
23.5.2012 12:40:14   
AminaZana

IZVORNA PORUKA: mama mostar

Joj bas me malo utjesi Aminauser posted image ,zvucalo mi je malo skepticno sve to,a reci mi kakav je osjecaj kad ti daju spinalnu,neka bol,mislim zbog tog sto se ne smijes micati? Izvini al u vezi toga puna sam pitanja.....

ma samo pitaj, tu sam :)
meni je najveci bauzk bio sto moram biti gola i svi oni okolo gledaju hahahaha eto malo sale :P

ja sam sjela na operacijski stol, razdvojis noge i nagnes ne prema naprijed, onda anesteziolog napipa mjesto uboda i nista nije druagcije nego obicna injekcija. onda osjetis blago hladjenje u jednoj, pa drugoj nozi i tako pocinje da djeluje anestezija. potom legnes, osoblje te prikopca na infuziju, aparate neke i onda pocinje operacija. mene su nakon poroda uspavali potpuno i spavala sam nekoliko sati. probudio me je muz sa cvijecem i supicom.
prvi dan me je sestra podigla samo na kratko, naredni dan je dolazila vise puta i dizala me da hodam par koraka. bol je jedino prisutna prilikom saginjanja (sjedanje, okretanje, ustajanj itd), a dok hodas osjecas samo pritisak na mjestu reza. ono boli, sto jest jest, ali nisu bolovi koji se ne mogu podnijeti. i kada se porezes na prst, malo boli i prodje. misli pozitivno i pozitivno ce ti se i desiti. ne razmisljaj mnogo o tome. to ti je moj savjet ;) puno srece

No1. Zana - 30. 05. 2007
No2. Daanin - 03. 09. 2012
No3. Daris - 03. 09. 2012

Neposredna veza do poruke: 1143
23.5.2012 13:37:55   
chuci
izvini nisam te ja htjela prepadati. baš kako sam napisala nama je to rekla sestra na vježbama za trudnice. opet ti slušaj nekoga ko je to prošao više nego mene ili sestru koja je isto rekla da nije ona primala

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

Neposredna veza do poruke: 1144
23.5.2012 15:09:53   
novi kolacic
Zene, otisla sam na porod sa 128 kila i vjerovatno me zato nisu smjeli uspavati! E kada su meni napipali kicmu i uboli bez problema, valjda ce  i vama! Jedino su problem deformiteti kicme, valjda...Ja sam licno (zbog tezine svoje) pomagala sestrama da me prebace sa stola u krevet, izdizala se koliko sam mogla gornjim dijelom i rukama odgurivala i nikad nisam osjetila posljedice te anestezije. A sto je najvaznije od svega, em vidite svoje dijete odmah, em nema povracanja, kasljanja i ostalih nuspojava opste koje su jako bolne, naravno, kad su vam misicne strukture prerezane... i ne bauljate cijeli dan :D.
Toplo preporucujem, nadam joj se i ovog puta. A ubod: igla je stvarno ogromna, al ne znam jel od straha ili sam dobila neki lokalni anestetik, al ja jadnica NISTA nisam osjetila user posted image .
To se sve desavalo 2006. na Kosevu, stara Ocna klinika.

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 1145
23.5.2012 15:14:02   
hanabanana
IZVORNA PORUKA: novi kolacic

A sto je najvaznije od svega, em vidite svoje dijete odmah, em nema povracanja, kasljanja i ostalih nuspojava opste koje su jako bolne, naravno, kad su vam misicne strukture prerezane... i ne bauljate cijeli dan :D.

Mislim da je jedina prednost to što svoje dijete vidite odmah.
Što se tiče opšte anestezije ja nisam imala ni povraćnje, nisam ni kašljala, a ne sjećam se niti jedne bolne nuspojave.
Mišići me jesu boljeli, ali svi mišići tijela, ali to je trajalo čitav drugi dan.
Već treći bol je popuštala.
Znači ne boli stomačni mišić koji je prerezan, nego svi drugi mišići, i to se dešava upravo radi anestezije.

(odgovor članu novi kolacic)
Neposredna veza do poruke: 1146
23.5.2012 15:23:28   
maajaa
nama reče sestra na vježbama za trudnice da se kod spinalne mora nepomično ležati 24 sata, i ako se mrdaš makar malo onda moraš duže ležati. ja to nikad prije nisam čula pa eto da znaš 

ja sam prije 9 godina rodila na CR uz spinalnu i anesteziolog mi je isto ovo rekao (mirovanje se odnosi na period poslije CR).
sad me opet ceka CR i vjerovatno cu opet traziti spinalnu

Ena, 22.05.2003
Dino, 13.06.2012

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 1147
23.5.2012 15:44:55   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: hanabanana

IZVORNA PORUKA: novi kolacic

A sto je najvaznije od svega, em vidite svoje dijete odmah, em nema povracanja, kasljanja i ostalih nuspojava opste koje su jako bolne, naravno, kad su vam misicne strukture prerezane... i ne bauljate cijeli dan :D.

Mislim da je jedina prednost to što svoje dijete vidite odmah.
Što se tiče opšte anestezije ja nisam imala ni povraćnje, nisam ni kašljala, a ne sjećam se niti jedne bolne nuspojave.
Mišići me jesu boljeli, ali svi mišići tijela, ali to je trajalo čitav drugi dan.
Već treći bol je popuštala.
Znači ne boli stomačni mišić koji je prerezan, nego svi drugi mišići, i to se dešava upravo radi anestezije.

Prema onom što sam čula od drugih mama, i onih koje nisu iz BiH, i prema onom što sam čitala o spinalnoj anesteziji, složila bih se sa hanabananom, da je jedina istinska prednost spinalne u tome što ste budni za vrijeme poroda i da vidite bebu odmah po rođenju.

Ono što je meni presudilo za opću anesteziju je bio strah od neiskustva anesteziologa. Također sam čitajući došla do zaključka da se nakon opće prije sposobni da se brinete o bebi nego nakon spinalne, tako da bebu možete dobiti i na podoj znatno ranije, što meni lično puno znači.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 1148
23.5.2012 16:35:43   
yasemin
meni je doktor rekao da ćemo obavitu sve pripreme za carski , (kao takva je politika bolnice u Brankovcu) , a nadati se prirodnom porodu , tako da u petak idem raditi nalze i uraditi prvi CTG 35 sam nedelja , pitala sam ga za spinalnu i epiduralnu anest. rekao mi je da se CR radi u obje te da je epiduralna lakša od spinalne ,ima li ko iskustvo sa epiduralnom za CR?
meni je beba inače jako nisko tako da se nadam prirodnom porodu i knačno je beba okrenuta glavicom

yasemin

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 1149
23.5.2012 19:37:16   
mama mostar
Hvala cure,puno ste mi pomogli sa vasim misljenjima user posted image ,do termina ili trenutka poroda sad mogu razmisliti,bar znam kako sta ide!Yasemin,mislim (po onome cime sam se informirala)da epiduralna se bas i ne daje za carski vec za prirodni porod,jer ima blaze djelovanje od spinalne koja ide za CR,al ipak vjerovatno ce ti reci nase iskusne mame malo bolje o tome.Uglavnom opusti se,bice sve dobro,Sretno!!!!user posted image

(odgovor članu yasemin)
Neposredna veza do poruke: 1150
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  44 45 [46] 47 48   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  44 45 [46] 47 48   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *