veeseelaa
|
IZVORNA PORUKA: emy24 eh drage moje evo i mene,odmah da kazem da sam prvo razocarana a zatim bijesna,kao sto mnoge znate udata sam,imam sina,radila sam na par mjesta tako da sam i prikupila par godina radnog staza,iskustva imam,komunikativna sam,znaci vecinu uslova za posao ispunjavam,ali na zalost ja NEMAM nikakve stele.Bila sam sa mamom na odmoru prosle sedmice i u pola odmora zvoni meni mobitel,ja se javim kad zovu me iz Fisa,na razgovor za posao,ja prvo pomislim neko se igra sa mnom,kad ono ozbiljno mi govore da se javim u petak u 9sati na razgovor,i drage moje ja prekinem ljetovanje i pravac za Vitez,dosla na razgovor ima nas vec fin broj,ali ja se nadam ,uđem u kancelariju ispricam svoju biografiju i kazu mi da cu biti pozvana,ja iscekivam kao ozeblo sunce,nadam se mobitel mi stalno pri ruci,kad subota zovu oni mene,da mi jave da nisam primljena i da mi zele vise srece drugi put,bez ikakvog objasnjenja,ja sam se prvo osjecala nekako beskorisno,ljuto,ma sve mi se sastalo ,kad danas saznajem da mi sve koje smo bile na razgovoru ni jedna nije primljenja nego je samo gazdarica dosla sa spiskom zena koje ce se primiti bez obzira dali one imaju iskustva ili ne,i tako sam drage moje htjela da podijelim iskustvo sa vama,jer je ovo stvarno zalosno sta se kod nas radi,i samo ne znam gdje ide ova drzava i dali ce ikad prestati ovakav nacin zaposljavanja,ja nemam nikave stele a bez obzira na iskustvo sjedim u kuci dok mi neka koja nema poima prvo o ponasanju,kad je upitam za pomoc recimo gdje se nalaze neke sitnice ona meni kaze TAM DOLE,ILI ja joj se fino obracam a ona se pravi da me ne cuje i jos molimte lijepo pjeva...ma da se ranis emy draga jako mi je žao, iskreno se nadam da si do sada našla posao al ispričaću ti jednu priču Jedna djevojka sa svojih 18 godina nakon zavrsene srednje škole prijavila se na biro, živjela je u jako skromnim uvjetima i bila je prisiljena raditi jer je morala pomoći porodici da preživi Tako da je bila svjesna da fax ne može upisati Otac joj je bio bolestan, na čekanju u firmi, mama nije radila, helem teška situacija, za očeve lijekove je trebalo hejbet novca a otac joj nije bio osiguran Helem, jednog dana zovnu je iz federalnog ministarstva poljoprivrede da dodje na razgovor za posao, kao pokupili su njene podatke sa biroa I ona ode, odaberu je medju 20 djevojaka jer je bila jako pristojna, umjerena i poznavala je dobro posao za koji su je pozvali na razgovor i oni je prime na probni rad od jedan mjesec Njenoj sreći nije bilo kraja, pa napokon će olakšati otežan život svojim roditeljima a i sebi Obzirom da nisu imali novca a doručak je koštao njeni su roditelji pozajmili nešto novca da ne bi odskakala od kolega i da bi zajedno s njima mogla jesti na poslu Uglavnom bilo joj je neugodno reći da nema novac za npr picu koji je čitav kolektiv naručivao, trudila se i radila od 08-16 a nekad i duže, svima bila na usluzi itd A garderobu i nije neku imala al i zato su uskočili prijatelji u pomoć Osoba koja ju je uvodila u posao postala je strašno ljubomorna jer se ona nadala tom radnom mjestu iako nije ispunjavala uvjete odnosno nije imala određenu srednju školu pa je nastojala u što manjem segmentu uvesti je u posao al ona se nije dala Glavni problem se javio kad je ministar rekao jednom prilikom novoprimjenoj djevojci prolazeći pored ženica koje su radile u pravnoj službi "ljepotice jesi li se navikla?" Djevojka nije znala da će zbog ovog pitanja izgubiti posao, naime šefica pravne službe je bila zaljubljena u ministra i kad je to čula pošizila je Helem nije prošlo heftu dana nakon što je djevojka otišla kući nazvala ju je šefica pravne službe i rekla joj da ne dolazi više na posao Razočarenje djevojke se ne može opisati Nisu joj ni platili taj mjesec a morala je i vratiti novac koji su njeni roditelji pozajmili za njen doručak Nekako su pregurali taj period, nekako su vratili dug kao i dug u prodavnici u kojoj su uzimali hranu na veresiju A ona je shvatila da je život okrutan i odjednom je stasala, postala drska, direktna Nakon par mjeseci sasvim slučajno pozvali su je na neki sastanak neke nevladine organizacije na kojem se ona istakla sa svojim stavovima itd tako da su joj ponudili radno mjesto Zamislite??????? i to ne svakakvo, skoro da je vodila cijelu organizaciju, o svemu je odlučivala, dobila svoj ofis itd Od svog prvog zarađenog novca kupila je lijekove ocu, poplaćala sve račune, dugove izmirila Radeći zaradila je i renovirala stan roditeljima, kupila im novi namještaj, više nisu bili u teškoj situaciji Čak je i mnogima pomogla da nadju posao, kako rodbini tako i prijateljima jer znala je šta znači nemati Godinama je postala mlada uspješna žena, situirana, lijepo se udala, sretna je bezgranično znači svako dobro za neko zlo, da je ostala u Ministarstvu bila bi krpa svima