Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 19.11.2011 20:45:14
sweet insanity
Amam, zelimo E da mu przo prodje proljev!
Kod mene moji vikendom, puna kuca ihh-a par dana je bio samo tata i mala ga pravo voli i slusa, ja se naspavam . Joj oni ne daju da ugasim tv, mise da nisam normalna
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 19.11.2011 20:49:12
Emica_sa
IZVORNA PORUKA: sweet insanity
Kod mene moji vikendom, puna kuca ihh-a par dana je bio samo tata i mala ga pravo voli i slusa, ja se naspavam . Joj oni ne daju da ugasim tv, mise da nisam normalna
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 19.11.2011 21:09:30
animagical
IZVORNA PORUKA: jelenaT
Jesam, popusti 10-15minuta i opet. Imala sam nocas cijelu noc pa jutros nisam, popodme me opet uhvatila i sad evo nemam. Malo imam, malo nemam, ali kad ima bude bas visoka.
popij paracetamol i drzi kupus stalno, i svako 2 sata mijenjaj liske...to sa izdajanjem nazalost moras ponavljati ali minimalno i probaj svaki put sve manje bas mi je zao sto te sve potrefilo ako ti se da probati, ja sam cula da je za prestanak produkcije dobro piti puuuno caja od origana...prestace ta navala za dva dana sigurno
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 19.11.2011 21:16:51
animagical
jelena nadjoh ovo Kadulja (Salvia officinalis) zabilježena je u tekstovima o dojenju, jednako kao i u tekstovima o ljekovitom bilju, kao biljka koja u narodu ima reputaciju da smanjuje količinu mlijeka. Paprena metvica (Mentha piperita) i peršin (Petroselinum crispum) tradicionalno se smatraju biljkama koje smanjuju količinu mlijeka, posebno ako se ulje unosi u organizam u terapeutskim dozama. Treba znati da, ako se metvica, peršin, kadulja i ostalo začinsko bilje uzima povremeno, u malim količinama i kao dio raznovrsne prehrane, nije zabilježen njihov negativan učinak na dojenje.
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 19.11.2011 21:24:16
sweet insanity
IZVORNA PORUKA: Emica_sa
Pa sto smeta tv u mene je po citav dan upaljen
ma nama pedi rekla, N vristi u snu pa eto da probamo a i navodno lose utice na razvoj mozga, ne mogu to dA svare kao...ma sta ja znam.....u spavacoj rekla kad spava da se nikako ne pali a po danu ne puno.
joj sad se kupala ona i pokakila u korto, vidim ja nesto voda obojena kad ono kaka pliva
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 19.11.2011 21:27:37
animagical
mi u spavacoj nemamo tv, a dnevnoj ga vala ne gasila...ali meni neko rece da sam prava majcina pa se ja ne pikam... A redovno zaspi u krilu dojeci-a pred laptopom
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 19.11.2011 21:27:39
rose
IZVORNA PORUKA: Emica_sa
Pa sto smeta tv u mene je po citav dan upaljen
ma nama pedi rekla, N vristi u snu pa eto da probamo a i navodno lose utice na razvoj mozga, ne mogu to dA svare kao...ma sta ja znam.....u spavacoj rekla kad spava da se nikako ne pali a po danu ne puno.
joj sad se kupala ona i pokakila u korto, vidim ja nesto voda obojena kad ono kaka pliva
i kod nas je stalno upaljen...i u spavacoj i u dnevnoj...
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 19.11.2011 21:36:17
animagical
IZVORNA PORUKA: rose
moja S nekad place u snu a nekad mirno spava...tako da mislim da samo prozivljava dan...sad je nezgodama sklona pa sigurno sanja padove i udarce...
A place obavezno kad imamo goste koji ne znaju s bebama, pa mu toliko galame u facu da bih ja proplakala a ne on...mislim da ga isprepadaju, nije navikao, mi se inace ne deremo po kuci...
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 19.11.2011 21:42:53
stefania
drage zene moje kako ste mi sve...uh sto se ja "skidoh" s rr, cudo pravo...cak ni da uletim da stagod procitam evo haman mjesec....nemam pojma odakle da krenem...na prvu cini mi se da ste sve dobro i zdravo...sad cu malo da vas pogledam..kod mene je ziva strka i haos, ipak hvala Bogu dragom svi smo zivi i zdravi..eto da ne peglam vise ovaj padobranac od da vas malo cita..pusa bebachima
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 19.11.2011 21:45:46
mala_sa
Mersiha jesmo mi radili kod Dizdarevica, i koliko se ja sjecam platili smo 150KM, sve bude gotovo za nekih pola sata... mm je bio sa njim u sali, a ja sam bila ispred u "cekaonici", tacnije ja sam izasla u onu prostoriju za pusace (na balkon); tako da ga nisam ni cula kad je plakao...
Sweet sve te savjete samo "saslusaj" - meni su znali pricati o necemu dok to trenutno radim, al ja "slusam" a radim opet po svom
Amam dusa draga njega ti zubici bas muce , i moj A evo ima krize zbog zubica, pogotovo navece...a baliiiiiii, sav bodi bude mokar
< Poruku je uredio mala_sa -- 19.11.2011 21:49:26 >
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 19.11.2011 22:03:22
sweet insanity
IZVORNA PORUKA: animagical
pa jel bar primjetis neku razliku?
naspram zadnjih dana da, ali prije je spavala uz tv i po cijelu noc ili se jednom budila, zadnji mjesec je kritica al eto kao malo je bolje , mada ne vjerujem da 3 noci imaju nekog uticaja, i ja mislim da je to do prozivaljavanja dana ali eto kao generalna je preporuka da beba ne spava u sobi sa tv-om dok je kod mene do neki dan i dan i noc gorio svugdje...
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 19.11.2011 22:22:59
animagical
ma ja nemam tv u spavacoj zbog sebe...a u dnevnoj nema gasenja...vise mu smetaju neke druge stvari koje mu promijene dnevni ritam, nego tv....a i fino se zabavi, ponesto pogleda
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 19.11.2011 22:59:21
bambi7
Evo da se i mi jednom kako treba javimo..... Danas mi je dan uzassss, ledja me ukocila jedva dignem I ! A starija je nemoguca, cio dan neke belaje pravi da bi kao vrhunac udarila malu onom igrackom fifi! Ja bila u kupatilu a mala lezala na onoj baby dekici, L joj prisla i mlatnula je po glavi! E kad sam je tamo cula ne znam ni sta mi sve nije proslo kroz glavu. Mala se zacehnula od placa! Najgore sto se nikad ne bih nadala ni da bi tako nesto uradila, sve je do sad bila super sa njom. ne smijem je vise ni sekunde ostaviti sa njom nasamo.Jos je pitam posle sto si to uradila kaze- da vidim hoce li plakati Eto izjada se ja!
Joj sad citam Jelo draga sta te sve snadje...jos i mala djeca i ta proleta baja, ja ne znam kako duras, ja bih šiznula davno! Stvarno si heroj zena, svaka ti cast pa se tako boris sa tim. A ja juce popi casu caja od persuna, sad vidim usporava proces laktacije...Moram sutra sabahile kljukusu sa puuuno luka, od njega mi najvise nadolazi mlijeko,a drukcije ga ne mogu otisnuti! Ostalim mamicama i bebicama saljemo
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 19.11.2011 23:13:24
sporty mamaa
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka
Sporty mamaa stres sigurno nepovoljno djeluje na dojenje. Ne u smislu smanjenja količine nego u smislu otpuštanja mlijeka, njegovog oslobađanja iz dojki. Sigurno se u tim trenutcima kad vidiš da beba vuče, a ne guta još poveća razina već nagomilanog stresa i mlijeko jednostavno ne može da se oslobodi. Ovo oslobađanje se dešava pod uticajem homona oksitocina (hormon sreće), dok ga adrenalin (hormon stresa) blokira, i što je veći stres i količina adrenalina u krvi to je blokada veća.
Ako se dobro sjećam ti si sama sa djecom, bez mogućnosti da ti neko uskoči za pomoć?
Šta god ti sad napišem sigurno će zvučati kao "lahko je tebi iz tvoje kože pametovati". Curica je sigurno ljubomorna i trenutno traži svoju poziciju u novom brojčanom stanju porodice. Od nje se ne može očekivati da ima ikakvog razumjevanja za bebine potrebe i tvoje obaveze prema bebi.
Kao ideja, postoji li neka omiljena aktivnost koju sa curicom možeš upražnjavati dok dojiš (čitanje, slaganje kockica, crtanje ...) da pokušaš po nekad, makar na kratko imati opuštenije okruženje za podoj. Dozvoli starijoj djevojčici puno fizičkog kontakta sa bebom. Kad presvlačiš bebu ohrabri stariju kčer da se približi bebinim nogicama, neka je beba refleksno dodiruje, ili joj pokaži kako da stavi prst u bebinu šaku da ga beba stisne. Njima je nevjerovatno važna ta "povratna" informacija od bebe, odgovor koji beba naravno ne daje svjesno, ali možeš iskoristiti reflekse kod bebe da dobiješ interakciju.
Tek stigoh da ti odgovorim. Pitala si jesam li sama kuci, pa da vecinom... Mama mi je bila par dana i koje olaksanje.... Bila sam oslobodena toliko toga. Znam ja da je istina sve ovo sto pises, dozvoljavam ja njoj i da je ponekad drzi i mazi. Ali ona je i prije dolaska bebe bila isto jako nestasna, najgore sto ako nije po njenom, odmah izbija svjetski rat. Jucer je recimo zamislila da je vodim u skolu I kad to nisam ucinila usljedila je vriska od dva sata Danas mi prijateljica kaze, o pa ti imas konjske zivce... Sad trenutno koristimo metodu da je posaljem u sobu, jednostavno je izoliram dok se ne smiri. To donekle funkcionira u kuci ali vani No pokusavam ici u prodavnice kad je muz kuci pa ostane s njim. Evo recimo danas sam donekle bila smirena i beba je cijeli dan mirna i mlijeka je bilo i vise nego dovoljno. Najdrze mi je kad povuce, pa prska ko iz slaufa
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 19.11.2011 23:19:55
sporty mamaa
IZVORNA PORUKA: palachinken
sporty, mogu samo zamisliti kako ti je. Mi ti saljemo podrsku, drugo vala i ne mozemo, jedino da ti kakvu (.) spakujemo. Jesi li probala, kad imas vremena, kad spavaju, da izdojis, pa u kriznim situacijama pomognes se tim mllijekom?
Izdajam samo kad idem negdje pa joj ostavim... A nisam pokusala pravit zalihe, islim da nemam bas dovoljno za zalihe posebno kad doji svakih sat vremena
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 19.11.2011 23:22:54
Lejla Ka
Ma da, stres majke se definitivno prenosi na bebu, one kroz otvor fontanele primaju te neke emotivne vibracije puno više nego mi odrasli i starija djeca. Još plus kad mlijeko ne frca kako bi beba htjela eto ti frke. Baš nije lako kad je žena sama sa bebom i još jednim malim djetetom
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 19.11.2011 23:30:30
sporty mamaa
IZVORNA PORUKA: mala_sa
Sporty evo vam jedan podrske, ja znam da nervozna mama nije dobra ni sebi, a kamoli djeci...draga ako ces se ti osjecati bolje, njoj jedna flasica AD nista odmoci nece...
Hvala na podrsci, tebi, i svima ostalima, evo vam jedan veliki A to si u pravu ako sam ja zivcana, nisam dobra sebi, a kamoli nekom drugome.
JelenaT koliko upratih opet imate problem s tom bajom. Mogu zamisliti kako ti je, pa nikako da krene na bolje... Saljemo veliku podrsku i da se zauvijek rijesiti bestije
Ja evo sjela malo za komp, uspavala djecu napokon, sad cu nes skuhati, nisam stigla prije
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 19.11.2011 23:33:17
sporty mamaa
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka
Ma da, stres majke se definitivno prenosi na bebu, one kroz otvor fontanele primaju te neke emotivne vibracije puno više nego mi odrasli i starija djeca. Još plus kad mlijeko ne frca kako bi beba htjela eto ti frke. Baš nije lako kad je žena sama sa bebom i još jednim malim djetetom
Istina ne znam kako vi ostale zenice ali ja bas osjetim ono kad imam mlijeka, i kad nadolazi, nekad je cak i neugodan osjecaj kao neko peckanje, trnjenje. A kad me uhvati stres, onda nista, mogu popit vode na litre, ali nikakvih promjena...