Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 17.11.2011 11:24:36
bombina
nisam ni ja isla na pregled poslije poroda.......bas nakon mjesec dana A bila malo bolesna ono standardno malo slajma,malo nosic zacepljen,okice,i ja sam mislila da je to bauk,samo sam plakala,mislila sam da ce mi dijete umrijet...kako sam bila neiskusna i tako da sebi nisam bila ni na pameti,ne znam sad koliko sam pogrijesila
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 17.11.2011 11:35:44
Lejla Ka
IZVORNA PORUKA: bint
jutriiić kako ste nam jutros svi redom ??? ja moram prijavitiii da sam 'slomljena' al stavrno!moj H vec 7 dana nece nikom samo meni,cak i mm kad ga zove on odbija i uplač..jedino kad ga vara 'hajd idemo vani' pruza ruke i hoce al on ne bi ulazio nikad u kucu..izađemo negdje,samo hoce ad ga ja vodam,sinoc sam otisla u sobu da osatne sam on sa mm al on ej dopuzao do vrata,trazi mene i poce plakati i zvati 'mama' i mm mu priđe on sav ljut a suze krokodilske,carape skida baca ljut!!! i ja mu opet priđem,sta cu..doduse on je uglavnom ovih 10 mjesci najvise sa mnom,ostavljala sam ga kdo mame kad negdje nesto trebam pa i po cijeli dan al niej to biloo bas cestoo jel ovo neka faza,nadam se da jest !!!!!!!?????
al nova teorija je ova:'odbij ga od sike i nece biti vezan za teb?,a to stavrno en mogu,grehota mi a mliejka imam ko mljekara Bh;)
Moram, znam da se nećete ljutiti na mene
Jedna moja prijateljica je na ovakve izjave odgovarala "pa naravno, neću ga vezati za sebe, bolje da ga vežem za radijator".
Teorija je netačna, dese se slučajevi kao izuzetci od pravila, ali večinom vezanost za majku nema toliko uzrok u dojenju već u vremenu provedenom sa majkom. A vrijeme uz majku u prvoj godini života je egzistencijana potreban, ne djetetov hir.
Kad smo kod teorija: računa se da oko 8. mjesca života beba počinje shvatati da ona nije dio majke, da je zasebna jedinka, potpuno psihički i fizički odvojena. Tad se dešava tzv. kriza odvajanja kad dijete snažno i vremenski puno traži da bude u majčinoj blizini. Uzrast je naravno okviran i individualan, kao u ostalom i način prolaska kroz ovu krizu. Jer neka djeca ne pokažu neke izrazite simptome, a neka imaju baš ekstremne, večina je u sredini
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 17.11.2011 11:57:13
sweet insanity
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka
IZVORNA PORUKA: bint
jutriiić kako ste nam jutros svi redom ??? ja moram prijavitiii da sam 'slomljena' al stavrno!moj H vec 7 dana nece nikom samo meni,cak i mm kad ga zove on odbija i uplač..jedino kad ga vara 'hajd idemo vani' pruza ruke i hoce al on ne bi ulazio nikad u kucu..izađemo negdje,samo hoce ad ga ja vodam,sinoc sam otisla u sobu da osatne sam on sa mm al on ej dopuzao do vrata,trazi mene i poce plakati i zvati 'mama' i mm mu priđe on sav ljut a suze krokodilske,carape skida baca ljut!!! i ja mu opet priđem,sta cu..doduse on je uglavnom ovih 10 mjesci najvise sa mnom,ostavljala sam ga kdo mame kad negdje nesto trebam pa i po cijeli dan al niej to biloo bas cestoo jel ovo neka faza,nadam se da jest !!!!!!!?????
al nova teorija je ova:'odbij ga od sike i nece biti vezan za teb?,a to stavrno en mogu,grehota mi a mliejka imam ko mljekara Bh;)
Moram, znam da se nećete ljutiti na mene
Jedna moja prijateljica je na ovakve izjave odgovarala "pa naravno, neću ga vezati za sebe, bolje da ga vežem za radijator".
Teorija je netačna, dese se slučajevi kao izuzetci od pravila, ali večinom vezanost za majku nema toliko uzrok u dojenju već u vremenu provedenom sa majkom. A vrijeme uz majku u prvoj godini života je egzistencijana potreban, ne djetetov hir.
Kad smo kod teorija: računa se da oko 8. mjesca života beba počinje shvatati da ona nije dio majke, da je zasebna jedinka, potpuno psihički i fizički odvojena. Tad se dešava tzv. kriza odvajanja kad dijete snažno i vremenski puno traži da bude u majčinoj blizini. Uzrast je naravno okviran i individualan, kao u ostalom i način prolaska kroz ovu krizu. Jer neka djeca ne pokažu neke izrazite simptome, a neka imaju baš ekstremne, večina je u sredini
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 17.11.2011 12:04:55
Emica_sa
Ja isto nisam isla na pregled poslije poroda,u bolnicu necu da idem,a privatno kod svoje dr sve govorim,danas cu,sutra cu,isto debil,bas neodgovorno od mene,ali sam se dobro osjecala poslije poroda i nisam imala nikakvih komplikacija i onda sam sama smatrala da nema potrebe
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 17.11.2011 12:06:37
Anoniman
Mene je posle prvog poroda gledala UZ, ali posto sam ja imala neke zljezdice po savu onda je pogledala i ginekoloski inace ne bi ginekoloski da ja nisam rekla da su mi te zlijezde poiskakale. Sve je od dr do dr, moj dr je sama rekla da je to sve svjeze da me ne bi iritirala ali zbog zljezdih je gledala i sad da li je do nje jer je oan inace njezna ali meni nije strasno bilo. Sad posle CR ni jednom mi nije gledala "unutrasnjost" kako smo oko mrse samo smo rez pregledali i sanirali, a sad ako u petak budu ok brisevi trebam otici i ja na detaljan pregled. Ja sam inace redovna kod ginekologa jer imam problema sa cistama.
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 17.11.2011 12:25:28
rose
IZVORNA PORUKA: bombina
nisam ni ja isla na pregled poslije poroda.......bas nakon mjesec dana A bila malo bolesna ono standardno malo slajma,malo nosic zacepljen,okice,i ja sam mislila da je to bauk,samo sam plakala,mislila sam da ce mi dijete umrijet...kako sam bila neiskusna i tako da sebi nisam bila ni na pameti,ne znam sad koliko sam pogrijesila
pa otidji sada...ja sam od poroda bila vec dva puta...prvi put kad je maloj bilo 3 mjeseca i drugi put na kontrolu kad joj je bilo 9 mjeseci...i sad je godisnja kontrola
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 17.11.2011 12:37:35
Super Beba
Ja sam otišla na prvu kontrolu nakon mjesec dana...i nakon 3 mjeseca uradila PAPa test...trebala bih se ponovo sad nekad nakaniti...po pitanju odlaska ginekologu, a i zubaru, oduvijek sam bila poprilično disciplinovana...
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 17.11.2011 12:44:50
Daja_sa
Jedan veliki pozdrav od nas "padobranaca"...ja vas uspijem procitati u nekim naletima ali nikako da se javim... Uspjeli smo se izboriti sa svim bestijama koje su nas snasle...napokon uzivam sa svojom djecom...to je jedan od razloga sto fakat nemam vremena da Vam se javim :)... Mi smo jutros bili na vakcini...jedna u rukicu i druga u nogicu...srce me bolilo koliko je plakala...cim smo dosle kuci dala sam joj paracetamol i oblogice mijenjam...e sad kad bi mogle ocekivati reakciju od vakcine? Pomalo se plasim toga jer moja Sara nije nikad imala reakciju od vakcina...nadam se da nece ni Enci al eto... Sad trenutno pajki...iscrpljena od plakanja valjda...
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 17.11.2011 12:52:43
Cickolini
Daja_sa reakciju od vakcine ocekuj navecer ... Sto si joj davala paracetamol unaprijed??? Mislim da za to nema potrebe. Bezveze djetetu dajes lijekove, a mozda uopste ne bi ili nece imati reakciju. Nemoj to raditi pogotovo jer ti ni prva kcerkica nije imala reakcija. Bit ce sve aBd dobro i ne brini ...
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 17.11.2011 12:56:24
Daja_sa
Paracetamol je i protiv bolova a i preventiva za temperaturu... i sa prvom kcerkom sam uvijek nakon vakcine davala pola kasikice paracetamola ... usput tvoj curetak je medolino pravi...glasali smo za nju
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 17.11.2011 13:01:19
lepetetka
Evo i mi sa vakcine, bila se razgalamila u startu uhhhhhh, osafunjala sam se oko nje,...Ja sam je prepala kada sam je izvadila iz kolica, držim je nekako naopako i ona krenu nazad i prepade se.. A čim je vidjela onu bocu buaaaaahaaaaaaaa ko da je se sjeća, a doktora je ipak slušala... evo je sada dojki i smije mi se moja šećerka Cickolino ko diro? Ode sad gledati šta je pogan pisala ... Ma boli te briga, meni je ona slika stvarno ali baš za naslovnice..interesantna, jasna, lijepa beba, lijepi detalji, kanta za 10 , ma sve baš, prava profi slika, na kraju takve i trebaju da pobijede, na pojedinim slikama i mame uletile, hoće i one na kalendar odoh ja i sa mm profila glasati baš za našu Daaniu
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 17.11.2011 13:03:48
bombina
IZVORNA PORUKA: Daja_sa
Jedan veliki pozdrav od nas "padobranaca"...ja vas uspijem procitati u nekim naletima ali nikako da se javim... Uspjeli smo se izboriti sa svim bestijama koje su nas snasle...napokon uzivam sa svojom djecom...to je jedan od razloga sto fakat nemam vremena da Vam se javim :)... Mi smo jutros bili na vakcini...jedna u rukicu i druga u nogicu...srce me bolilo koliko je plakala...cim smo dosle kuci dala sam joj paracetamol i oblogice mijenjam...e sad kad bi mogle ocekivati reakciju od vakcine? Pomalo se plasim toga jer moja Sara nije nikad imala reakciju od vakcina...nadam se da nece ni Enci al eto... Sad trenutno pajki...iscrpljena od plakanja valjda...
nama su u apoteci rekli poslije prve vakcine da na mjesto uboda odmah stavim komadic jabuke i da drzim jedno pola sata,i tako stalno radim i nikad jos nije imala reakciju ni na jednu vakcinu
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 17.11.2011 13:12:19
Daja_sa
jeste animagical...DiTePer prva doza...a onda za mjesec revakcinacija...pa koliko se sjecam ide pauza ...uffff sve ponovo prozivljam i dozivljam kao i sa prvom kcerkom...ama bas neki beze osjecaj...
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 17.11.2011 13:56:05
animagical
uh... ovo je ona sto se moze dobiti temperatura jel? hajd valjda nece...
kod mene nestalo vode a ja taman posla upaliti koju masinu vesa i kupati se valjda ce doci uskoro da se bar uspijem istusirati prje snimanja kukova... usisavala sam i brisala prasinu i sva sam cupava i prasnjava, u svaki sam se cosak zavlacila
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 17.11.2011 13:59:10
mala_sa
Eh evo i nas iz setnjice Kupili smo skafander, super nam je, mama je bas zadovoljna kupovinom Joooj A je uzasno nervozan - vani je bio super, al cim smo usli u kucu - vracaj se na staro
Animagical ti rece da je tvoj Ajnur duga bebica, nemoj se samo zaletiti pa nakupovati stvari 80br, jer on je kao i moj A (za prva 4mj je narastao od 51cm do 68cm; i onda je od 5og mjeseca unormalio i poceo rasti po 1,5 cm mjesecno) . Isto ovo vazi i za kilazu, u prvih 5mj je dobivao po 1,500 - 1,700 mjesecno, a sad je to po 300gr
Daja-sa i nama ovdije predlazu da damo po pola doze paracetamola, da ih ne boli ubod, ali ja nisam vec sam stavljala oblogu od stajace vode... temperature ako je bude to je onda veceras, ali moguce da je i ne bude... ljubi slatku djevojcicu
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 17.11.2011 14:01:35
animagical
iskreno nemam pojma koji sad broj ide po redu, ali vidim da su mu bodiji br 68 tijesni, tj zategnu ga preko pelene..ostalo, hlacice, majice, skafander, sve je taman 68, ali moracu koji komotniji bodi uzeti, ne volim da ga dole stezem
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 17.11.2011 14:04:16
Cickolini
Ovdje nista ne predlazu idi kuci i uzivaj ... ako bude ture do 38 nista, a kasnije moze paracetamol ...
Ja sam tako uvijek ... osjetim nekad da je vruca, ali ona to spavajuci sredi hehehe Lepetetka sto me nasmija ... hvala ti puuuuno draga moja :) Ljuuubimo vas
RE: Bebe od 0 - 1 godine [chat] 17.11.2011 14:13:48
palachinken
IZVORNA PORUKA: mala_sa
Eh evo i nas iz setnjice Kupili smo skafander, super nam je, mama je bas zadovoljna kupovinom Joooj A je uzasno nervozan - vani je bio super, al cim smo usli u kucu - vracaj se na staro
Animagical ti rece da je tvoj Ajnur duga bebica, nemoj se samo zaletiti pa nakupovati stvari 80br, jer on je kao i moj A (za prva 4mj je narastao od 51cm do 68cm; i onda je od 5og mjeseca unormalio i poceo rasti po 1,5 cm mjesecno) . Isto ovo vazi i za kilazu, u prvih 5mj je dobivao po 1,500 - 1,700 mjesecno, a sad je to po 300gr
Daja-sa i nama ovdije predlazu da damo po pola doze paracetamola, da ih ne boli ubod, ali ja nisam vec sam stavljala oblogu od stajace vode... temperature ako je bude to je onda veceras, ali moguce da je i ne bude... ljubi slatku djevojcicu
Ovako i kod nas. Prva tri mjeseca narastao 18cm, a ovaj zadnji jedno 2cm. Sad je dug nekih 68, ja kupila skafander broj 80 pa se izgubi u njemu, zeznula se :) A nije plaho ni na tezini dobio, ni pola kile (u odnosu na 1,9kg prvi mjesec, bas malo). Danas je poruckio jedno trecinu teglice mrkve, podojio i prvi put nakon duuugo zaspao bez 4 budjenja.