Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Ja sam krenula sa 5 godina... Ali tada su drugacija vremena bila, tada je strogoca bila puno veca i jaca nego danas... Mene moja mama kad bi pogledala, meni bi bilo sve receno, znala sam sta koji pogled znaci... A ja danas mogu vas dan gledati moju S ona bi me samo pitala sta me bona gledas toliko... Il bi rekla trepni mama trepni Sve zavisi od djeteta do djeteta... Koliko je ono zrelo i razumno, a to majka najbolje zna...
Ja došla da se hvalim, kčer se preksinoć digla sa nama na sehur i postila sve do 3 sata, ni spomenula nije ni hranu ni vodu. Tad sam je nagovorila da uzme malo pite i nakon toga isto do iftara I onda smo kod nane bili na teraviji, klanjali vani na sofama, baš je bilo lijepo.
Ovdje krecu s 3 god. Ali naravno,ne jakim intenzitetom.Prvo uce kroz igru,ono sta stignu.Ali prva godina je iskljucivo kroz igru.I poslije prve djeca uce na slican nacin,ali se vise uci nego igra.Arapska slova uce kroz pjesmice,crtanje i sl.Ne treba potcjeniti dijete.Ono je spremnije nego mislimo.I ja sam za to da se krece s igrom najprije dok djetetu ne postane zanimljivo.
Ovdje krecu s 3 god. Ali naravno,ne jakim intenzitetom.Prvo uce kroz igru,ono sta stignu.Ali prva godina je iskljucivo kroz igru.I poslije prve djeca uce na slican nacin,ali se vise uci nego igra.Arapska slova uce kroz pjesmice,crtanje i sl.Ne treba potcjeniti dijete.Ono je spremnije nego mislimo.I ja sam za to da se krece s igrom najprije dok djetetu ne postane zanimljivo.
to mi se svidja
eh i mm mozda dobije posao dole kao inzinjer pa Allah zna mozda i ja preselim dole do 3.god djetetu ins. bas bih voljela batalila bih i svoj posao samo da dodjem dole zivjeti ins.
Bebice, hajde molim te napisi nam te farbe koje su dozvoljene...nemoj nam davati polovicne informacije:)
LejlaKa, masallah za tvoju princezu...Allah je nagradio.
Meni je ovaj Ramazan poseban, subhanallah, ne mogu se Allahu Milostivom nazahvaljivati jer je moja mala porodica ponovo skupa u Ramazanu, da skupa ustajemo na sehure, skupa se iftarimo... Meni je ovaj Ramazan tako lijepo, i lahko postiti, subhanallah nisam cini mi se jos ni jednog dana ozednila ili ogladnila, nego sve fino, po tejhanluku,niti mi se desava ko prijasnjih godina vidim npr. cips aaa moram ja njega za iftar sebi kupiti i spremiti, a cim iftarim nije mi ni na kraj pameti.
Ilhana, nikad po meni nije rano za mekteb, nek idu pa sta god i koliko god nauce dobro je i bolje nego nista.
Hannan iskrena da budem meni se moja boja kose tako svidja da je NIKAD nisam ofarbala ni kao cura ni zena..jednom sam samo oknila na nagovor mame al to vise radi korjena kose i radi sjaja jer je meni tamna podloga pa se ne vidi i imala sam zelju isprobati samo za nijansu svjetlije pramenove al vidjecu to jos insaAllah
a cula sam kroz pricu zena koje se farbaju da su one GARNIER farbe kao ok(al OVO MORAM PROVJERITI!!!) znaci nemoj ovo uzeti kao vjerodostojno dok npr zapamtila sam da LOREAL nije kako treba jer se zaljepi a meni se inace svidja loreal marka za moju kosu, jer jedino ako s tim samponom operem mogu je rascesljati jer mi je gusta Barekallah, pa sam zato to zapamtila
Hannan iskrena da budem meni se moja boja kose tako svidja da je NIKAD nisam ofarbala ni kao cura ni zena..jednom sam samo oknila na nagovor mame al to vise radi korjena kose i radi sjaja jer je meni tamna podloga pa se ne vidi i imala sam zelju isprobati samo za nijansu svjetlije pramenove al vidjecu to jos insaAllah
a cula sam kroz pricu zena koje se farbaju da su one GARNIER farbe kao ok(al OVO MORAM PROVJERITI!!!) znaci nemoj ovo uzeti kao vjerodostojno dok npr zapamtila sam da LOREAL nije kako treba jer se zaljepi a meni se inace svidja loreal marka za moju kosu, jer jedino ako s tim samponom operem mogu je rascesljati jer mi je gusta Barekallah, pa sam zato to zapamtila
al sve to moram provjeriti
ja se juce farbala Garnier farbom o.k je samo se brzo ispjera al ja ju ne menjam sta ja znam
Ima u BBI radnja koja prodaje farbe na prirodnoj bazi na 5 spratu cini mi se, tamo gdje se nalazi TORTE i To i frizerski salon, odmah do one radnje sto ima stvari kao anatomski jastuci i slicno. Ja se isto ne farbam ali zaova mi je uzimala za sebe farbu bas tu.
Pa kad ocjeniš da može držati koncentraciju i pratiti šta se govori. Nije u redu poslati premalo i nezrelo dijete da smeta ostalima.
Eh radi ovog i ja mislim, mojoj je sada 3 godine pa se bojim da nebi bilo ko samnom u mektebu/mejtefu... hodza se vazda mami zalio kako sam bila ne mirna... a pocela sam sa 2,5 godine sa bratom da idem... i isla sve dok se nije zaratilo i dosli vamo... pa sam onda isla ovdje u ovaj jedan grad gdje mi je zivio daidza... dok je on zivio tu ja sam isla redovno...
Moja je dosta mirna kad je u drustvu i kod drugih, kod kuce je divlja... A lahko nauci pa zato kontam dal da je vodimo u mejtef sad kad prodje ramazan. Mnogo je bistra za svoje godine, nije sto je moja al fakat je pametnica mala.
Fazon je sto je mejtef u gradu do nas, nemamo u nasem gradu nista takvo, pa radi iftara bih morala cekati da prodje ramazan.
IZVORNA PORUKA: jasmin
Ovdje sva djeca u isto vrijeme idu... i velika i mala...
Ja jutros nisam cula sat Tako sam tuzna, jer nisam ustala na sehur, a ipak poprilicno je dug dan da bih postila bez sehura... Da mi dragi Allah dz.s. oprosti, a nadam se da cu napostiti ono sto propustim...
al sve to moram provjeriti
ja se juce farbala Garnier farbom o.k je samo se brzo ispjera al ja ju ne menjam sta ja znam
Felix nije ona rekla da li je ok farba kao farba ili ne, nego je poenta price, moze li se njom farbati i uzimati abdest Joj Felix....
Draga mama, sve bi to bilo jednostavno i super da ja nemam grozno nizak pritisak i obavezno moram popiti kafu, a i makar komad hljeba staviti u usta... Ipak predug je dan da bih bez rucka postila... Drugacije je bilo kad je Ramazan u zimu ili jesen, pa kratak dan... A i koliko znam nije lijepo postiti bez rucka, pa upravo makar se samo vode napila, a ako grijesim neka me isprave... Znam da mi je nena rahmetli uvijek govorila: "sine ustani na sehur pa makar samo vode da se napijes"...
Da je kod nas ovako sistematski i planski i ja bih svog lopovčića dala od 3 godine. Kod nas su mektebi još uvijek klasični ( do duše, zavisi od mualima) ali idu starija djeca, spremna za klasično usvajanje znanja putem predavanja.
Da je kod nas ovako sistematski i planski i ja bih svog lopovčića dala od 3 godine. Kod nas su mektebi još uvijek klasični ( do duše, zavisi od mualima) ali idu starija djeca, spremna za klasično usvajanje znanja putem predavanja.
ja pitala u našoj džamiji sedreničkoj i rekao mi mulaim da treba znati čitati i pisati pa najbolje kad krene u školu ja sma htjela stariju dati prije škole u mekteb al ne zna još čitati, zna pisati
kako sma skontala nema kod naz kroz igru, slike itd....
opet možda zavisi od mualima al svakako u našem slučaju ispalo je rano...pa čekat ćemo školu
Kod nas u Gorazdu nema veze da li dijete zna ili ne zna citati i pisati... Moja S nije znala citati ali je isla prosle godine u mejtef... Ono sto bi joj hodza zadao da nuci citala sam joj ja, a ona je tako pamtila i ucila... Bitno je samo da je dijete dovoljno zrelo da moze shvatiti ozbiljnost i da ne skace previse... I koliko sam skontala kroz njenu pricu, ne uce kroz igru, nego bas sjede u klupama i svi uce uz pomoc hodze...
nema kroz igru nego se bas sjedi u klupamai slusa, jer znam moj je H poceo ici kad je krenuo u prvi razred i tako u i grupe podjeljene bas kao u skoli od prvog razreda pa na dlj,ebar tako ovdje u nasoj dzamiji ;)
Moja bi H sjedila u klupi i slušala i s amnom i nanoom svojom učula što treba i kada se zada...al nas mualim uputi da čekamo školu...
Možda je to neko nepisano pravilo da se sa školom i u mjetef krene...
mamine oči...usput...sutra ti se javim aBd smao da se iskordiniram pls...
Znam lično da je dječak od 4 godine krenuo u mekteb u džamiji Magribija na Marijidvoru (MM-ova familija) i kako je dijete baš bilo pametno i zrelo za učenja bio je izrazito dobar. Nije znao ni čitati ni pisati, nana mu je pomagala, ali je najviše učio u mektebu. Znači da je do muallima. Tom vašem Hanady se vjerovatno ne da, ili je grupa već velike djece pa onda nema ni vremena da se posvećuje malima koji ne znaju čitati.
Moja je kči išla na vjeronauku u vrtiću. Međutim to nije mektebska obuka. Iskreno, bolje bi možda bilo da je slična nastava, dakle muallima koja im je držala vejeronauk prilagođen njihovom uzrastu, držala mekteb u džamiji pa onda djecu učila konkretnim stvarima uz ovo što su u vrtiću učili (o lijepom ponašanju), ali upravo kroz igru i prilagođeno njihovom ne poznavanju čitanja i pisanja. Ovo u vrtiću sve nešto pipkavo i u bijelim rukavicama. Ja sam inače protivnik vjeronauka u našim vrtićima, i sad nakon dvije godine pohađanja.
Od kako sam krenula postiti uopste ovo je prvi dan da ne postim a da razlog nije sto sam dobila pa ne mogu i prosli kad sam bila trudna...znam i svjesna sam da nisam dobro uraadila,ovaj dan cu napostiti,prve prilike uydjelit sadaku..i sad me citav dan grize savjest sto ne postim...moj Arman je danima kenkav,nocu slabo spava,ustvari spava on ali place u snu..ujutro budem tako nervozna i moja nervoza pomjesana sa njekovim kenjkanjem rezultiralo je da sam sampo cekala mm da dodje sa posla i da ga izvede jer vise nisam mogla slusat i nosat stalno..klanjala samo farze i to Bog zna kako...evo danas je vec drugacije,on manje kenka jer ja mogu se igrat sa njim,nosat..ostat duze napolju....sutra cu nastaviti postiti i akoBogda sve ispostiti do kraja..eto samop da se izjadam.... Sto se tice efendija i mualima,da nije tragicno ja bih se smijala...u Ze je preselio na volji svijet efendija kod kojeg sam ja isla u mekteb a on je zaista bio efendija,ma kakve price da sam cula o njemu..sve sto znam od njega sam naucila,bio je strog i druzeljubiv..ucio nas i igrao se sa nama...Allahu milostivi podari mu Dzenet