jasmin -> RE: Najdrazi gost-Ramazan (5.8.2011 13:17:26)
|
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka Pita jedna moja prijateljica: "Da li je ispravno da ako žena primjeti hajz prije podne dužna je da se omrsi, a ako primjeti poslije podne onda ispostiti taj dan i napostiti ga." Mene su ovako naučili i do sad sam tako postupala. Molila bih Jasmin da mi malo objasni ovu situaciju, onako lijepo i arugmentovano kako ona zna [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Draga moja,vec su cure ispravno rekle.Krv menstruacije kvari post i svejedno u koje god doba dana da se pojavi,zena je duzna da se omrsi,kako ne bi krsila Allahovu zabranu posta u menstruaciji,i naravno,duzna je napostiti taj dan,makar se krv menstruacije pojavila pred sami iftar.Poselami prijateljicu i kazi joj da je najjaci argument to sto je Allah zabranio zeni koja ima menstruaciju da posti,tako ako dobije nakon podne,a nastavi postiti krsi se Allahova zabrana,a post joj svakako nije ispravan.Allah je olaksao zeni.On savrseno dobro zna da je zena u menstruaciji svakako slabasna jer gubi krv,pa joj je naredio da mrsi u tom periodu.I ponavljam,cim se pojavi krv menstruacije,znak je da je za zenu vrijeme da se mrsi. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: "Ljudi ce biti u dobru sve dok budu pozurivali sa iftarom." (Buharija i Muslim od Sehla ibn Sa'da, r.a.)-(tj.Ljudi ce biti u dobru sve dok se budu mrsili cim nastupi vrijeme iftara,a za zenu to biva i onda kada dobije menstruaciju).Allah zna najbolje.
|
|
|
|