Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
kod mene prekosutra iftar i aBd biće: supa tarhana topa šišćevap teletina zapečena s krompirom piletina u vrhnju sa suhim mesom ćute ala hasan paša palačinci sa sirom punjene gljive pitice sa sirom i druge sa mesom u lisnatom (umjesto pite)
nešto kao monte kolač eclairs
sokovi, somuni, voće i ostali redovni fazoni
pošto će biti djece ne znam trebam li još nešto posebno napraviti radi njih. ili će htjeti jesti nešto od ovoga. djeca su 1,5 2 6 11 god plus još jedno ne znam koliko joj je god i moja princeza. šta vi mislite hoćel oni nešto od ovoga ili je ovo hrana za ''odrasle''?
bice dovoljno djeca ce se vjerovatno bacit na palacinke uglvnom uvjek nam se cini malo a bude i viska posle prve kasike supe ili case vode ko da si jeo cjeli dan niko ne moze puno pojesti a ovo sto ces sprematje sve ok
Eh drage moje, ja sam danas oko 4 pravila Monte kolac. Nazalost mi nije ispala crna krema . Jos uvjek se nije stisnula. Ljepo sam stavila kao po receptu 500ml slatkog vrhnja, 325g cokolade ali jos se nije stisnula. Jos uvjek skroz zitko. Sta sam pogrjesila?????
Eh drage moje, ja sam danas oko 4 pravila Monte kolac. Nazalost mi nije ispala crna krema . Jos uvjek se nije stisnula. Ljepo sam stavila kao po receptu 500ml slatkog vrhnja, 325g cokolade ali jos se nije stisnula. Jos uvjek skroz zitko. Sta sam pogrjesila?????
ja sam isto tako stavila i lagano na vatru i mjesala nekih 15-tak minuta - nisam joj dala da baci kljuc.. malo sam je hladnula i sasula na kolac.. ja sam pravila poslijepodne i tek ujutro sam je mogla rezati a da se krema ne razlijeva - mozda ce se stvrdnuti - sacekaj jutro tj. sehur..
sailor bas mi je zao, nisam pravila Monte kolac pa ne znam, ali pojacaj hladjenje, da je ne znam ti kakva krema stisnuce se kad prenoci, nadam se... evo iftarcica sto sam spremila za sebe i svoju prijateljicu
supa i sos od gljiva zeljanica sve zajedno sa filetama i salatom uz kafu su bile čokoladice najljepše želje od mente i grožđe kao što sam i rekla nisam puno pravila pa ništa nije ni ostalo osim zeljanice al taman za sehura
< Poruku je uredio Dinkica -- 30.8.2010 23:06:18 >
halalite zbog nejasnih slika jer slikam sa mobitela:)
supica
sarena tjestenina sa gljiva i bjelim mesom u besamel sosu:)
salata od jrastavica i jogurta ili krastavci u jogurtu:)
boranija
mantije
pogaca:)
kolac nisam ja pravila vec nasa Dalil@ hvala joj mmm bas je ukusan
voce:)
da te dragi Allah dz.š. nagradis to si sto si me lijepo ugostila:) Tako mi je drago da sam upoznala ovu divnu zenicu koju vec dugo vrmena zelim upoznati.. i eto na lijepom Ramazanu ispuni mi se ta zelja.
Sva jela su preukusna bila:) Mamine oc je mashalah super kuharica:) Kad postim i iftarim kuci nekad pojedem i samo supu i malo somunai dalje ne mogu pa kasnije nastavim. juce sam sve malo probala i sve mi je bilo da ikako moze da stane jos negdje da uguram. U stomak nisam mogla vise ugurati al zato sam u kesu stavila :) sramota :)) al kad smo kuci doslo sve puklo do iftara. eto mamine oci znas oliko sam pogace ponijela i sve pojedose Dzelila i mm. Ona se valjda stidila pa kad je kuci dosla izgladnila i bas joj se svidjela. Za mantije sam vec sve zapisala, pa odoh traziti recept za pogacu ako ne nadjem posaljes mi na PP al u detalje jer ja i tjesto nismo se bas cesto druzili :)
Nadam se da ce se nase druzenje nastaviti , Insalah:)
Imam ove sedmice 3 iftara od kojeg jedan muski ( prijatelji mog muza koji su mu bas bitni pa se moram i ja potruditi) Ne vjerujem da cu ista uspijeti slikati al eto bar cu pistai sta sam napravila :)
Ja do sada dva puta pravila za iftar i dobila samo pohvale za ovaj nacin pripremanja rize, pa evo recept, drage moje, stvarmo je preukusno a jedan sasvim novi nacin pravljenja meni inace sasvim dosadne rize:
Neobicna riza
dakle, rizu napravim kao i inace sto je pravim, za nas dvoje jednu solju rize operem, bacim na vrelo ulje, proprzim dok se ne pocne raspadati, zalijem sa duplo vise vode (dakle, 2 solje) i dodam jednu supenu kocku. kad prokuha voda smanjim ringlu na jedinicu i ostavim da se pari. kad nestane vode riza je gotova.
eh zatim, na malo maslaca proprziti dvije- tri kasike susama dok malo ne porumeni, dodati tri kasike otprilike suncoketovog sjemena, kad i ono pocne pucketati oko 5 kasika kikirikija malo obraditi cekicem za meso (u kesi naravno), tek toliko da ga malo raskomada i dodati na tavu, pa svo to zrnje preliti vrhnjem za kuhanje (oko pola pakovanja). U to dodati prije pripremljenu rizu.
da prste polizes!
naaaaaaaaaaajtoplije preporucujem, necete se pokajati
< Poruku je uredio ena23 -- 31.8.2010 10:27:45 >
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
amanullah sve je zaista divno kao i inače...ali ova dekoracija stola me posebno dirnula...bravo za tvoju pametnicu
hvala
Amatullah je u zadnjih 10 dana glavna kada je stol u pripremi, uziva i veoma sam sretna, mada ima tu popravki, ali ne puno, sva je profinjena, elhamdulillah !!
amanullah masaallah na iftarskoj sofri,prekrasna je,mamine oci takodjer...ma sve moje drage cure,stvarno su vam iftari prekrasni.
Drage moje postacice,mi znamo da se nalazimo u posljednjoj trecini ovog svetog mjeseca ramazana.Prva trecina je milost,druga trecina oprost,a zadnja trecina je oslobodjenje od vatre.U ovoj zadnjoj trecini,u njenim neparnim nocima,nalazi se noc koja je bolja od hiljadu mjeseci.Poslanik Muhammed sallallahu alejhi we sellem je praktikovao kada bi nastupila zadnja trecina ramazana odvojiti se od svojih zena i ozivljavati noc ibadetom. Budio je i clanove svoje porodice da ibadete sve do svanuca. Nema nikakvog pravila ili ustaljenog zakona da je Lejtetul-Kadr svake godine u istu noc. Vecina ljudi smatra da je ona 27. noc ramazana, sto ne mora biti tacno. Iz jednog hadisa saznajemo da je jedne godine u vrijeme zivota Muhammeda sallallahu alejhi we sellem lejletul-Kadr bila 21. noc ramazana.Nemojmo dozvoliti sebi da nam prodje ova noc a da smo nemarni prema ibadetu.Podignimo ruke nasem Stvoritelju i dovimo sve sto pozelimo,a najbolja dova koju mozemo uciti te noci jeste:Allahumme inneke afuwun tuhibul afwe fa`fuaniii. Pored dove,mozemo klanjati nafile koliko mozemo,po dva rekata,pa koliko je ko u stanju.Na namazima se uci ono sto je najlakse covjeku.Takodjer,ucenje Kur`ana s prevodom i razmisljanjem.Zene koje imaju menstrualni ciklus mogu tu noc slusati neka poucna predavanja,ja toplo preporucujem da se preslusa predavanje o tome kako je preselio Allahov Poslanik na bolji svijet:
Ovo predavanje ima 6 dijelova,pa preporucujem svaki dio da se pogleda,jer je emotivno,a nije dugo. Zatim,zena s menstruacijom moze da dovi i moli svoga Gospodara za milost,za neke dunjalucke i Ahiretske stvari. Evo jedan kratki isjecak o lejletul-kadr
Na kraju,molim Allaha da nas ne ostavi u ovoj zadnjoj trecini a da nam ne oprosti grijehe i da nas ne upise medju dzennetlije i medju one koji su oslobodnjeni od vatre.Amiiin.
< Poruku je uredio jasmin -- 31.8.2010 18:05:50 >
Mi smo opet imali goste na iftaru Ja rasporedila na nekoliko noći, lakše mi nego da svi odjednom, j0oš pored ovih mojih indijanaca teško bi to bilo izvodivo Na meniju: supa sarma geršlo đuveč u tepsiji piletina burek tikvenica pogača kompot kolač salata, sokovi, jogurt, kahva , lubenica, grožđe, lokumi.... ma ja i sveki nakuhale-mogle smo pola mahale nahraniti,sad imamo iftara za 2 dana, a imamo još jednu turu gostiju na iftaru za koji dan...
Mi smo opet imali goste na iftaru Ja rasporedila na nekoliko noći, lakše mi nego da svi odjednom, j0oš pored ovih mojih indijanaca teško bi to bilo izvodivo Na meniju: supa sarma geršlo đuve� u tepsiji piletina burek tikvenica poga�a kompot kola� salata, sokovi, jogurt, kahva , lubenica, grožđe, lokumi.... ma ja i sveki nakuhale-mogle smo pola mahale nahraniti,sad imamo iftara za 2 dana, a imamo još jednu turu gostiju na iftaru za koji dan...
Draga,ma ovo je za masaallah.Stvarno puno hrane,a samo dvije plaho plaho vrijedne ruke.
2x2=4 ruke ! Ma ja i ona kad se zarovimo u kuhinju.vidiš šta nastane Prošle godine nam je I.bio baš mali, pa nam je bilo baš nezgodno organizovati iftare ,a i nekako kako idu ovi ramazanski dani u ljeto, lčjudi sve više imaju obaveza(ovodunjalučkih) da se iftari zajednički pomalo zapostavljaju dogovaram se sa mm i kažem mu , pa hajde da ne kritikujemo samo, nego da im pokažemo(sve se može kad se hoće)! Jasmin
< Poruku je uredio doublemum -- 1.9.2010 1:05:02 >
masallah iftara ja abd veceras imam iftar i planirala sam praviti topu, supu, pilece snicle, paprike, kriompri i tikvice i nesto saftali poput sitnog ili hadzijskog cevapa pa ako ko ima kakav provjeren recept da ne pravim svasta
Hanady ti kao da si pravila hadzijski, Mamine oci, Amanullah dajte mi prijedlog
Drage moje postacice,mi znamo da se nalazimo u posljednjoj trecini ovog svetog mjeseca ramazana.Prva trecina je milost,druga trecina oprost,a zadnja trecina je oslobodjenje od vatre.U ovoj zadnjoj trecini,u njenim neparnim nocima,nalazi se noc koja je bolja od hiljadu mjeseci.Poslanik Muhammed sallallahu alejhi we sellem je praktikovao kada bi nastupila zadnja trecina ramazana odvojiti se od svojih zena i ozivljavati noc ibadetom. Budio je i clanove svoje porodice da ibadete sve do svanuca. Nema nikakvog pravila ili ustaljenog zakona da je Lejtetul-Kadr svake godine u istu noc. Vecina ljudi smatra da je ona 27. noc ramazana, sto ne mora biti tacno. Iz jednog hadisa saznajemo da je jedne godine u vrijeme zivota Muhammeda sallallahu alejhi we sellem lejletul-Kadr bila 21. noc ramazana.Nemojmo dozvoliti sebi da nam prodje ova noc a da smo nemarni prema ibadetu.Podignimo ruke nasem Stvoritelju i dovimo sve sto pozelimo,a najbolja dova koju mozemo uciti te noci jeste:Allahumme inneke afuwun tuhibul afwe fa`fuaniii. Pored dove,mozemo klanjati nafile koliko mozemo,po dva rekata,pa koliko je ko u stanju.Na namazima se uci ono sto je najlakse covjeku.Takodjer,ucenje Kur`ana s prevodom i razmisljanjem.Zene koje imaju menstrualni ciklus mogu tu noc slusati neka poucna predavanja,ja toplo preporucujem da se preslusa predavanje o tome kako je preselio Allahov Poslanik na bolji svijet:
Ovo predavanje ima 6 dijelova,pa preporucujem svaki dio da se pogleda,jer je emotivno,a nije dugo. Zatim,zena s menstruacijom moze da dovi i moli svoga Gospodara za milost,za neke dunjalucke i Ahiretske stvari. Evo jedan kratki isjecak o lejletul-kadr
Na kraju,molim Allaha da nas ne ostavi u ovoj zadnjoj trecini a da nam ne oprosti grijehe i da nas ne upise medju dzennetlije i medju one koji su oslobodnjeni od vatre.Amiiin.
AMIN! Prekrasan post.
masallah iftara ja abd veceras imam iftar i planirala sam praviti topu, supu, pilece snicle, paprike, kriompri i tikvice i nesto saftali poput sitnog ili hadzijskog cevapa pa ako ko ima kakav provjeren recept da ne pravim svasta
Hanady ti kao da si pravila hadzijski, Mamine oci, Amanullah dajte mi prijedlog
jesam pravila sam hadžijski... evo kako ja to radim.... jednostavno a brzo a prste da poližeš.... tra ti ovo, ja stavivljam ovu mjeru jer uvijek rpavim kad nas ima više...nekako nemama naviku samo za nas da ga spremam.
1 kg teleće šnicle, pola kile šampinjona, 2 glavice srednje crvenog luka, 3-4 paradajza, začini so, biber i vegeta po želji.
e onda fino u dublju šerpu porpržim luk na kockice isječen pa dodam meso na kockice malo dinstam dok meso malo promjeni boju, onda dodam gljive isjeckane i na to dodam paradajz oguljen i isjeckan....
Dinstam još 15-tak minuta da sve pusti svoj saft pa onda dodam 2-3 fildžana vode
dodam začine i još 5 minuta pa onda ide glavno
u dublju tepsiju stavim papir za pečenje po njoj a onda stavim foliju komade folija tačnije i zavrnem ih prema gore pa ulijem po 2-3 susaka napravljene smjese.... ja napravim taman onoliko koliko gotiju imama...znači po 6 folija otprilike...
zavrneš foliju na vrhu...znači upakuješ ga i staviš ua zagrinaju pećnicu jedno 30 minuta na 250 stepeni i onad još 15 na 150 stepeni...
na svaki tanjir ili sahan staviš tu foliju... onaj ko ga jede sam otvara foliju i jede hadžijski... eto napominjem da neko umjesto folije stavi isto korpice od paprira za pečenje...al meni je nekako bolji sa folijom drži mi toplotu do početka iftara
megi draga hallali ja ti nista ne odgovori nesto mi cjelo jutro koci net taman napismem ono zakoci i tako vise puta doslo mi da slomim tastaturu eto vidim nas Handy ti je odgovorila ona uvjek brza, vrijedna, efikasna kao i uvjek hvala joj i u moje ime
megi draga hallali ja ti nista ne odgovori nesto mi cjelo jutro koci net taman napismem ono zakoci i tako vise puta doslo mi da slomim tastaturu eto vidim nas Handy ti je odgovorila ona uvjek brza, vrijedna, efikasna kao i uvjek hvala joj i u moje ime
Ja Hadjiski redovno pravim i mimo iftara sve radim kao i Hanady stim sto ga ja ukuhavam oko 1 sat na laganoj temp.i bude da prste polizes! Obavezno dodam lovorovog listica da da malo smeka! U subotu imam iftar bice nas oko 18 uz Hadjiski cu praviti:paprike filovane,supicu (telecu-pilecu),pita ( zeljanica-burek),pohovane tikvice,patlidjane,salata(makaroni u boji sa svim mogucim zacinima ) omiljena salata mojim dragim postacima! i bice ribana salata kupus,paradajz i krastavci! i peceni krompir Pravicu marcipan oblande i voce Nadam se da ce sve biti ok! Postavim slikice kad sofra bude spremna
Kako ste vi sve od reda vrijedne, masallah. Ruke vam se pozlatile. Nazalost, nemam mnogo vremena za pripremanje obilnijih iftara ili nekih novih jela koje do sada nisam pravila. Prepisujem vase recepte i jedva cekam aBd da Aisha malo poraste pa da se bacim u pravljenje monte kolaca. Zelim vam primljen post te spas od vatre aBd. Veliki zagrljaj. za Mamine oci-kuharica za cistu desetku, Hanady- vec mirisem taj hadzijski cevap, Jasmin-na korisnim i lijepim postovima, predavanjima.. Znam da sam mnogo vas zaboravila..Sorry..Ove tri forumasice su mi prve pale na pamet.. I da..Prelijepa dekoracija stola..Masallah za pametnicu djevojcicu maminu.
Čovjeka kojeg se naopako vodi, postaje duševno i duhovno sve bolesniji… Odstupi li previše od svojih osnovnih pretpostavki, od uslova za vlastiti razvoj, od plana po kojem je skiciran, naći ce se u nevolji i doživjeće slom. Aisha..30.7.2010.