Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Skidanje temperature, kada i čime 20.4.2011 23:23:00
iv@ncica
dobro mu izmasiraj rukice i nogice...tek kad se zagriju tj. kad cirkulaciju poboljsas, onda smijes stavljati obloge...za vas je jos rano sa senfom..ali probaj vodom, probaj banjati ga u kadici s toplom vodom 5-10 minuta...masiranje mokrom pelenom-leđa, stomak..umatanje u mokar topal rucnik...nista ne smijes hladno, radi soka...panadol baby mi je bolji od obicnog paracetamola i dalsy, koji tek ide od 12 mjeseci..imas dosta stranica i savjeta jos ovdje pa procitaj...a ako ti cesto ima upale, bilo bi daobro da povadis nalaze i bris grla i nosa..da nije neka bakt. u pitanju. Obavezno kupi rehidracijsku otopinu zbog povracanja da ne dehidrira
RE: Skidanje temperature, kada i čime 20.4.2011 23:29:10
mala86
tusiranje sto duze ili umotati u mokar rucnik i cesto mijenjati
i mi imamo problema sa sirupom,ali ja njemu dam spricom,nekako spricam u obrazcice sve pomalo i zacepim nosic-vecinom uspijemo
RE: Skidanje temperature, kada i čime 6.5.2011 23:32:07
scarlett
Imali neka od dežurnih mama da mi da savjet da li smijem i trebam li uopšte dati paracetamol malcu, temperatura je trenutno 38,6. Od sinoć varira, spadne pa poraste, sad sam zadnji put mjerila i dosada je najviša. prilično sam sigurna da je do zubića, jer mu je cijeli dan rukica u ustima, dira očnjak čiji vrh se nazirao prije par dana, a sada se nazire puno više, ali kao da se kožica ponovo navukla preko, evo cijeli dan doji, tako da sam prilično sigurna da je do zubića. Cijelo vrijeme mu je glava bila vruća, a evo sad su i noge pa sam stavila oblogu od senfa, šta još mogu da uradim?
RE: Skidanje temperature, kada i čime 6.5.2011 23:47:00
mamine oci
smijes mu dati slobdn i ak je d zubica bar ce mu malo ublaziti bol ako nedj Boze nebude spala onda se javi doktoru pusa za maleno pile da sto prije prodje...
RE: Skidanje temperature, kada i čime 6.5.2011 23:49:38
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: scarlett
Imali neka od dežurnih mama da mi da savjet da li smijem i trebam li uopšte dati paracetamol malcu, temperatura je trenutno 38,6. Od sinoć varira, spadne pa poraste, sad sam zadnji put mjerila i dosada je najviša. prilično sam sigurna da je do zubića, jer mu je cijeli dan rukica u ustima, dira očnjak čiji vrh se nazirao prije par dana, a sada se nazire puno više, ali kao da se kožica ponovo navukla preko, evo cijeli dan doji, tako da sam prilično sigurna da je do zubića. Cijelo vrijeme mu je glava bila vruća, a evo sad su i noge pa sam stavila oblogu od senfa, šta još mogu da uradim?
možeš dati paracetamol...
možeš ga tuširati...od nogu prema gore maisrati mokrimi peškirićem i nemoj ga utopljavati.
RE: Skidanje temperature, kada i čime 6.5.2011 23:53:26
scarlett
hvala draga, ljubi i ti svoje , uvijek nastojim da mu dajem lijekove u krajnjoj nuždi, pa me prvenstveno interesuje jeli kod zubobolje i temperature veća šteta od koristi ako dam sirup
RE: Skidanje temperature, kada i čime 6.5.2011 23:55:50
Skvo RR
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
IZVORNA PORUKA: scarlett
možeš dati paracetamol...
možeš ga tuširati...od nogu prema gore maisrati mokrimi peškirićem i nemoj ga utopljavati.
Isto... i ja bi dala paracetamol....ako su zubici pomoci ce mu i za bolove.
RE: Skidanje temperature, kada i čime 12.8.2011 21:45:25
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: Iman83
Iman odjednom dobila temperaturu, sumjam da je od zubića.
Bila je 39,5, tuširala sam je, stavila obloge od senfa na noge i dala Lupocet čepić. Sad se brinem što na uputstvu piše da na svaki kg ide 10 mg paracetamola a ja dadoh cijeli čepić-120 mg....ona ima 9 kg, dakle maksimum je 90 mg, jesam li dala previše? Trebam li sljedeći put dati pola ili 2/3 čepića.
IZVORNA PORUKA: noa
kad je Noa imala trodnevni virus i temp.do 39,5 koja se vracala svako 4 sata ja sam stavljala lupocet cepice na 4 sata po preporuci pedijatra naravno imala je 13 mjeseci i odprilike kg kao Iman..njoj ne pomazu ovi alternativni lijekovi cak me doktorica napala zbog ''tusiranja'' na ovako visoku temp. i rekla da sam sretna sto nije dobila konvulzije
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
Polovicu ili cijeli čepić umetnite u debelo crijevo čistim rukama.
Novorođenčad i dojenčad do 3 mjeseca (tjelesna masa do 5 kg) Uobičajena doza: 10-15 mg/kg tjelesne mase, odnosno polovica čepića (60 mg) 3 do 4 puta na dan po potrebi. Novorođenačka žutica: 5 mg/kg tjelesne mase 3 do 4 puta na dan.
Dojenčad od 3 mjeseca do jedne godine (tjelesna masa od 5-10 kg) 1/2-1 čepić (60-120 mg) 3 do 4 puta na dan.
Djeca od 1-5 godina (tjelesna masa od 10-20 kg) 1-2 čepića (120-240 mg) 3 do 4 puta na dan.
ovo što sma ti markirala s eodnosi na vas... mislim d anisi puno pogriješila jer je beba bliska kilaži do 10 kg i skoro pa i godina dana je djetetu...
samo ja bih u daljnjim intervaila na 4 sata stavljala polovinu...
''Preporučene doze ne smiju se uzimati u razmacima kraćim od 4 sata niti više od četiri doze tijekom 24 sata.''
IZVORNA PORUKA: Visnja RR
Dojenčad od 3 mjeseca do jedne godine (tjelesna masa od 5-10 kg) 1/2-1 čepić (60-120 mg) 3 do 4 puta na dan.
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
RE: Skidanje temperature, kada i čime 12.8.2011 22:36:30
Anoniman
IZVORNA PORUKA: noa
kakvo je stanje sa Imancicom gdje nestade mama?
Hvala na brizi teta Noa, tura spada, sad je 38,4 nadam se da će nastaviti spadati!
hoce,hoce uh kako si ti stalozena ja na 38,5 zrela za psihijatriju Noi strasno tesko spada temperatura nista osim cepica ne pomaze jel imala mala maca trodnevni virus
RE: Skidanje temperature, kada i čime 12.8.2011 22:42:15
klemzi
Pa to mala Imačica ima turu Želim mirnu noć i da temperatura padne i više se ne diže. Iš, iš temperaturo!!
RE: Skidanje temperature, kada i čime 13.8.2011 5:25:00
DM
Iman draga, znam koliko brineš, ali dobro je da temp ne spada naglo, nego tako postepeno kao kod vas! Ja sam imala goru situaciju(sa 40.1 spadne na 35-da poludiš)! A koji toplomjer koristiš pa joj je ista temp i rektalno i pod pazuhom? Možda ga nisi uspjela dobro staviti pod pazuho-možda se malena vrtila pa ga "izgurala2 sa pravog mjesta? Ovo sve nagađam-ali mora biti neki razlog Mislim da je validnije mjeriti rektalno kod male dječice! Koji čepić koristite-je li lupocet ili voltaren? Izvini nisam čitala prethodne postove-tako da nemam pune info
RE: Skidanje temperature, kada i čime 15.8.2011 17:16:34
Mya_81 RR
IZVORNA PORUKA: Iman83 Dugo se tura zadrži na 38,5, i onda ne znam da li da je odnesem i tuširam, ili da pustim da sve odradi čepić?
Treba pribjeći drugim metodama skidanja temperature dok čepić ili sirup ne počne djelovati. To je da bi se spriječilo da temp. nastavi dalje rasti, pogotovo ako je neka visoka u pitanju.
RE: Skidanje temperature, kada i čime 16.8.2011 9:00:31
mamabb
IZVORNA PORUKA: Mya_81 RR
IZVORNA PORUKA: Iman83 Dugo se tura zadrži na 38,5, i onda ne znam da li da je odnesem i tuširam, ili da pustim da sve odradi čepić?
Treba pribjeći drugim metodama skidanja temperature dok čepić ili sirup ne počne djelovati. To je da bi se spriječilo da temp. nastavi dalje rasti, pogotovo ako je neka visoka u pitanju.
Mi danas opet imamo turu, 38,7. Dala sam joj Paracetamol sirup, istuširala je mlakom vodom i za sad je spala. Nadam se da neće rasti.
Nakon ove ture prije par dana izbila joj je gornja jedinica...tako da i sad čekamo zub.
Stavi joj i obloge na none, ako su joj tople, od ustajale hladne vode i laganije obući.
RE: Skidanje temperature, kada i čime 18.8.2011 19:58:45
Shejna
Cesto citam da se temperatura skida sa bjelanjkom a malo ko spominje krompir i sirce. Ima li iko da mu mama to nije na tabane stavljala? Da li jos koristite to? Sta je ucinkovitije? Bjenjak ili krompir sa sircetom? Molim za brz odgovor jer je bebica moje komsinice pod temperaturom pa ne znam sta vise pametno da joj kazem. Osim da dodje na Ringeraju :))) Hvala!
RE: Skidanje temperature, kada i čime 18.8.2011 20:16:41
Hanady RR
ja stavljam bjelance djeci iz prostog razloga što je sirće alkoholno pa izbjegavama alholol jer koža propušta materije pa bi tako i alkohol koji može naškoditi djetetu. Eto to je moj razlog odričaja i prema oblogama do alkohola koje je isto meni moja mama stavljala. No ja se nekako nosim činjenicom da učimo u novijem vremenu i da svaki dan stičemo nova saznanja.
Eh sad postoje oni koji stavalju obloge i uspješno je to djeci...nekima čak obloge od stajaće vode uopće ne pomažu za skidanje temeparture pa mješaju ralkohol i vodu te masiraju i to pomaže.
Svaka temperatura je temperatura, isto s eponašamo s aksidanjem iste bez obzira na razlog njenog javljanja, smao je pitanje djelovanja onoga čime je spuptamo u donosu na to od čega s pojavil... često do zubića temperatura koja s ejavi jednu noć može da s ene skine ni korištenjem čepića ( nije pravilo a meni s edesilo s amlađom) dok recimo ito ponašanje bi začas siknulo turu od prehlade virusne osim ako je trodnevna groznica u pitanju.
RE: Skidanje temperature, kada i čime 2.9.2011 3:11:59
hampsi
IZVORNA PORUKA: Visnja RR
Bitno je u vezi temperature napomenuti ako su rukice i nogice hladne, a glava i tijelo vreli, da treba jako masirat dlanove i stopala da tu krene krv i tako ce brze spast temperatura. Tad se na noge mogu staviti obloge i djeluje brze. Dakle na nogice obloge stavljati samo kad su tople a ne hladne.
Ja pisem u nadi da je neko jos na forumu Sta ako djetetu gore i ruke i noge i glava i vratic? Oko 00:30 sam provjeravala i osjetim da je malo toplija. Temperatura 37.1 znaci pocinje. Svakih 10-15 minuta varira- dodje do 38.3 pa 37.6, pa onda sleti na 36.9, onda opet 38.3 ..... Ne znam sta da radim. Prvo sam stavila senf, nakon toga sirce i masirala sam joj nogice vodom u koju sam stavila malo alkohola. Na kraju pola lupocet cepica sve u nadi da ce popustiti ali slabo. Ne znam sta je uopste u pitanju jer je sasvim ok bila kad je zaspala
RE: Skidanje temperature, kada i čime 2.9.2011 4:03:09
chantal
A joj draga,baš mi je žao što vas to snađe....koliko je bebi,kad si joj dala pola čepića? Ne znam šta bih ti rekla,da probaš tuširanje ili bar mokrom gazom istrljati tijelo?Raskomoti je,samo bodi...da se ne grije dodatno..ne znam fakat šta bih savjetovala...e da,dobro je i bjelance,ali nisam sad sigurna kako se stavlja,jel na gazu pa na leđim ada se drži ima i na ovoj temi baš
Od rođenja bebama je potrebna ljubav i pažnja, a njihovim ro
Anketa
Da li su vam menstruacije bolne? пеперутка16
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.