Hanady RR -> RE: Skidanje temperature, kada i čime (8.2.2011 21:40:33)
|
IZVORNA PORUKA: dzeni_nl moja malena je danas cijeli dan pod temperaturom, prvi put kad sam mjerila bila je 38.9, a sad je vec 39.7. zvali smo kucnog dr. i kaze da sve do 41 i bez povracanja, groznice i crvenih fleka po tijelu nije zabrinjavajuce. al ja se ipak brinem, jadnica kenjka cijeli dan i cvili kao mace. sad sam joj stavila cepic paracetamol i nadam se da ce spasti. imam jedno pitanje, cijelo vrijeme su joj nogice i rucice ledene, samo glava gori, obrazi se crvene kao da ce svakog trena krv iz njih da pljusne i prsa joj gore. sad me zanima kako da joj turu stjeram u noge, neko napisa masazom, al moze li mi iko pojasnit kako trebam da masiram? u principu temperatura se skid atako da se iz glave spusti u nogice i rukice... ja sam nedavno copy-past post jedne kolegice koja je imala kućnu posjetu doktorice koja je njenoj djeteti to uradila ovako Sistem je ovakav,,,,ubaci dijete u kadicu..ispod peskir....krene sa mlakom vodom tusem odozgo prema dole..i onda do malo hladnije....sve skupa minut-dva traje i za kraj joj energicno listove protrlja.... eh... aja uzmem šerpicu stajaće vode...znači na sobnoj temperaturi...raspremim dijete pa najprije vlažnim peškirićem stopala istrljama a onda nogice do koljena jako istljam da porcirkulišu...inda rulice, prvo dlanoce pa ruke do lakata ...pa leđa malo niz kičmeni stub, pa stomak malo, a onda vratne žile istrljam...i onda stavim vlažan peškirić na čelo bebi i tako rashlađujem al smao na čelo.
|
|
|
|