Lejla Ka -> RE: raspored obroka (13.7.2010 9:54:53)
|
IZVORNA PORUKA: daris hvala vam puno drage moje sto ste podijelile svoje iskustvo sa mnom.Pokusat cu sa malo kasnijom vecerom pa da vidim.A recite mi sta vi dajete za veceru?Nemam bas malih beba oko sebe pa neznam ni sta da dajem da se bar s nekim posavjetujem. svaka rijec mi je dobro dosla...i molim vas mozete li mi reci koliko otprilke vasi malci pojedu kolicinski? Daris, hajde pogledaj moj gornji post, pa mi reci jesam li dobro shvatila vaš raspored? Večera bi trebala biti lagana, zavisno od toga šta beba voli, voće+žitarice, voće+ jogurt, palenta+jogurt, griz na mlijeku, ako više voli slane ukuse neka krem čorbica sa tjesteninom, ili mladi sir+hljeb ... Nama su se pokazale dobre prosene pahuljice (koje sam kupovala u DM-u), lako i brzo se kuhaju, imaju dosta neutralan ukus pa su dobre i u voćnoj i u slanoj kombinaciji. Daris, koliko količinski nečije dijete pojede u opće nije nikakav odrednica tebi za tvoje dijete. Bebe i mala djeca se neće izgladnjivati! Kad su gladni oni će jesti do sitosti. A svako dijete ima svoje granice. Neka djeca vole jesti po malo a često, neka djeca jedu veće obroke u većim razmacima, neka jedu jako malo općenito, budu mršava i naprosto izluđuju svoje majke, a svejedno su zdrava i vesela, i dobro napreduju. Znam da je majkama jako teško da se opuste po pitanju ishrane djece, ali vjeruj, iz vlastitog iskustva, što više insistiraš i nerviraš se oni sve više odbijaju. U ovom nekom prvom periodu od nekih 2 godine (a i dalje) treba poštovati djetetove potrebe i raspored, koji se najčešće razlikuje od našeg. Tvoja je obaveza i odgovornost da nudiš što zdraviju i raznovrsniju ishranu. "Samo da nešto pojede" nije najbolji princip ishrane djece.
|
|
|
|