idana1812 -> RE: Mame dojilje- prebrojmo se :-) (20.3.2017 12:59:37)
|
Pozdrav Bejbi, ja sam majka dvije djevojcice, obje iskljucivo dojene (cak i kad sam zeljela da im dam flasicu djeca nisu htjela). Prvo dijete rodjeno sa 3600 gr, imala zutice, spavalo joj se. Izgubila je oko 300-400 gr u prvih 10 dana dok smo uspostavljali dojenje i dok nije prestalo zutilo. Ona je konstantno bila na dojci tih 10 dana. Da bih je probudila masirala sam joj bedra ili tapkala po obrazima. Suncala sam je kraj prozora i za 10 dana je pocela dobijati, da je na kraju prvog mjeseca bila u plusu 1200gr. Mladja kcerka je rodjena sa 3300gr, manje je izgubila u pocetku i e imala jak refleks za sisanjem. S druge strane ona nikad nije dobila vise od 600 - 800 gr u toku jednog mjeseca, cak je je znalo biti manje. Normalno je da se kao majka nerviras, mene su takodjer nervirale ucestale provjere kilaze. Ali ja bih se fokusirala da uspostavim dojenje, i prvih 10ak dana ne bih obracala paznju toliko na kilazu. Bitno je da beba ne dehidrira, a njoj treba malo vremena da ojaca i da krene izdajati potrbnu kolicinu za rast i razvoj. Ako osjetis da trebas dati dohranu, daj, posebno ako beba prihvata, ali vodi racuna da ne dobijes mastitis ili upalu ako beba ne izdoji mlijeko.
|
|
|
|