Tidzi -> RE: Podvezivanje jajnika DA ili NE? (21.6.2010 12:09:57)
|
IZVORNA PORUKA: tajra IZVORNA PORUKA: Nanica Sarajevo Imate li neka iskustva u vezi toga? Koliko je to sigurno, opasno ili praktično? Ne razmišljam o moralnoj strani ove priče, jer mislim da je bolje to uraditi nego abortus, a moje fizičko stanje je takvo da ne bih trebala imati više trudnoća i djece (godine, tri reza, ciste, miomi itd...). Hvala... Zena lijepo rece da ne zeli moralne savjete, vec iskustva i informacije.... A mi odmah bla, bla, bla... Ja stvarno ne znam nista o tome, ali zanima me je li to trajno?????? Mislim, da li se moze "odvezati"??????? Ima li kakvih posljedica???? Cure su neke upoznate sa mojom situacijom i plodnoscu. Nazalost, na pilule ne mogu racunati, jer iako ih redovno pijem ostajem trudna. Ne znam kako ostali barataju s kondomima, ali nama se cesto desi da puknu. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]Obzirom da redovno imamo sex, vec naredni mjesec bi bila trudna. Spirale se bojim i nikako je ne bih mogla staviti. Posebno od kad mi je kolegica na poslu rekla da je ugradila spiralu, ostala trudna i sa njom i tako rodila cetvrto dijete. E, sad, sto se tice podvezivanja, meni je moj ginic na najprostiji nacin objasnio da se to uglavnom uradi sto se na jajovode stave kao neke stipaljke koje zatvore te kanale pomocu kojih kada dodje do oplodnje tud prolaze spermiji i ostajemo trudne. Znaci, te stipaljke to zatvore i spermije ne mogu proci i tako nece doci do oplodnje, odnosno trudnoce. E, sad mi je jos rekao, da ja u slucaju nakon 5-6-7 godina pozelim da rodim jos jedno dijete, prirodnim putem to ce biti nemoguce. Mogu roditi i opet, ali kako kazu vjestackom oplodnjom, ubacivanjem spermija na mjesto gdje se i kada normalno zelis ostati trudna smjesta spermici. Prije se to nije moglo raditi, ali sada kako napreduje medicina je moguce i pomoci podvezanih jajovoda moguce roditi dijete. Mada je on, kaze, imao samo 2 slucaja koja su pozeljela nakon podvezanih jajnika roditi jos jedno dijete. Oba uspjesno obavljena s tim da su dijeca rodjena na CR.
|
|
|
|