Anidae -> RE: Ceremonija nadivanja imena (29.5.2010 18:23:55)
|
IZVORNA PORUKA: jasmin Sto se tice ovog naziva `ceremonija` misleci na to da dodje neko ucen i nesto uci djetetu moram istaci da se veze za tradiciju i obicaje,a ne ono sto je propisano islamom i to se mora razdvojiti.Islamom je propisano da se djetetu 7 dan po rodjenju da lijepo ime,lijepog znacenja,da se(ko je u mogucnosti)zakolje akika,da se novorodjencetu premazu usnice hurmom kako bi osjetilo njenu slast(ni slucajno komadic staviti u usta).Sto se tice ezana i ikameta citala sam da se radi o daif tj.slabim hadisima. I ja sam svojima znala ime prije rodjenja,ali je bitno da sedmi dan dijete ne bude bez imena.Djecaci se obrezuju(ko zeli po pravilu) 7 dan.Dakle,ne mora djetetu ime dati ucena osoba,ne mora biti neki poseban dan(rucak i sl) osim ako roditelji zele ugostiti najblize.Samo je bitno znati da se radi o zelji,obicaju i tradiciji,a ne o islamskom propisu. Bas bih voljela citati kakvi su obicaju u raznim krajevima nase zemlje,a i sire. Slazem se, i ja sam u vjerskim knjigama citala u smislu "dajite svojoj djeci lijepa imena jer ce tim imenima biti prozivana na sudnjem danu" i sl. Dakle, nigdje nisam procitala da je obavezno ovo ucenje a pogotovo ne da se pravi ceremonija tj. neka svecanost. To ceremonija sam stavila vise da bi mi tema imala neki prikladan naslov. A otvorila sam temu isto tako jer me zanimaju i obicaji drukciji od ovog, pa cak i odredjeni rituali u drugim religijama jer, ma koliko mi tvrdili drukcije, ime je ipak jedna bitna stavka naseg identiteta i nije svejedno kakvo ime nosimo[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
|
|
|
|