mama75 -> RE: Ceremonija nadivanja imena (16.4.2011 23:21:07)
|
IZVORNA PORUKA: m.i.n.a. Kod nas je mm proucio ezan i ikamet cim smo dosli kuci,znaci drugi dan..nisam dala da ga sisaju jer je svakako rodjen skoro bez kosice pa sam onako dala sadaku..sve smo obavili jos nam akika ostala..vjerovatno dusu grijesim kad kazem ali da hoce proci..pa mene stresovi danima drmaju od svega,svacijih zelja..a cim nekom kazes sta zelis i nije po njegovom adetu ljutne se..mm nije tu,on ce doci kad bude taj dana na meni je organizacija tj.pokusaj organizacije... Mi smo akiku uplatili kod covjeka koji drzi ovce, kod njega i kurban uplatimo. On je zaklao, isjekao i po nasoj zelji svo meso odnijeo u Pazaric, u onaj zaovd za zastitu djece i omladine. Druga varijanta: dio podijelis, a dio ispeces (mozes u pekaru odnijeti da ti ispeku) i onda pozoves najblize na rucak/veceru. Ono sto se kod nas jos cesto radi je da otac djeteta pozove u dzamiju rodbinu, prijatelje, prouci se dova, i donesu to meso peceno. Esada nisam sigurna gje ga pojedu, mm je isao par puta svojim prijateljima tako, ali stvarno ne znam gdje jedu meso. On mi kaze "odoh na akiku" i ja nikad ne pitah za ostale detalje. Ovo je jako dobra varijanta ako se akika kolje 7. dan po rodjenju, jer zena bas i nije u stanju da prima goste u kuci, a i zbog bebe to nije bas ok. Eto, nadam se da sam ti pomogla sa ovih par prijedloga.
|
|
|
|