Lejla Ka -> RE: Kako odviknuti dijete od soka? (28.8.2012 13:04:39)
|
Evo nešto razmišljam o mogućoj praktičnoj realizaciji. Prvo da ti kažem da vi niste nikako sami sa djetetom koje ima ovakve tantrumske ispade, da je to dosta česta pojava i teško se nekako ispravno postaviti prema tome. Zahtjeva dosta stpljenja i samopouzdanja kod roditelja. Najprije trebaš biti spremna na tantrume (histerične napade agresije i vikanja), ali trebaš biti svjesna da rezultati odvikavanja je krajnja, dugoročna korist za dijete u svakom smislu, i fizičkom i psihičkom. Moraš ti osvjestiti da je to što radiš sa ispravnim ciljem i trebaš ići prema njemu. Svako dijete osjeti kad je roditelj odlučan. To ne mora biti prezentirano nekom ljutnjom, vikanjem, kaznama ... Dovoljno je da dijete vidi da se roditelj, uprkos svemu ne povlači, ne popušta. Šta raditi kad kriza počne? Ja bih ti savjetovala da umjesto razgovora o "temi" zbog koje se dijete ljuti i o tome da se ljuti ti govoriš mirnim, staloženim glasom o tome kako si tu, kako je siguran, kako ga voliš, npr. "znam da si sad ljut i da ti je teško" "dušo, mama te voli najviše na svijetu", "kad se budiš mama je tu da te utješi" ... Takve neke konstrukcije koje mu šalju poruku da tebe ne pogađa to što viče, baca, skače ..., da te to ne ljuti na njega već da mu pružaš podršku i ljubav. Ako povrati kažeš npr. "sve je u redu, rješit ćemo to polako" Probaj skrenuti pažnju sa čitave stvari sa npr. "hoćeš li da ti nešto čitam?" "hajdemo gledati slikovnicu" sjedi u dnevni, otvori slikovnicu i pozovi ga da sjedne kod tebe. Znam da zvuči kao naučna fantastika, ali onog trenutka kad ti osvjestiš da to što radiš ima ispravan cilj, da je u interesu djeteta, njegovi tantrumi neće u tebi izazivati osjećaj krivice da mu činiš nešto na žao, a kad si ti sigurna u svoj postupak dijete to vrlo brzo osjeti. Još nešto, na ovakav način ti djetetu stavljaš do znanja da nema potrebe da se za tvoju pažnju bori tantrumima, da si ti tu za njega i kad je dobar i kad je jako ljut i divlja. Da tantrumi ne dovode do željenog cilja, i da postoje stvari koje nisu poželjne i nisu prihvatljive. Tako se povećava njegova sigurnost uz roditelje.
|
|
|
|