bubuli
|
Malo za promjenu mogle bi malo iz pocetka bar za one koje nemaju iskustvo nikakvo... Kad krene porod ( bilo da dobijete bolove ili da vam je pukao vodenjak ili da jednostavno morate u bolnicu na lezanje) primremite se i psihicki i fizicki u svakom pogledu... Kad dodjete na I sprat pred porodjajno,ima zvono,pozvonite i izat ce vam sestra koja ce vas odvesti u prijem preko puta... U prijemu dajete sestri dokumente-OBAVEZNO:licna karta,uputnica u bolnicu,ovjerena zdravstvena knjizica,trudnicki karton i sve nalaze vezane za trudnocu. Dok sestra ispisuje potrebnu papirologiju,morate skinuti sve sa sebe i dobijete ogrtac...Potom ide mjerenje visine,tezine,mjerenje karlice,krvnog pritiska..(prije toga vas ispita koji vam je porod,kad je termin,koliko imate godina i tako to) Potom poziva doktora i on dolazi da vas pregleda vaginalno...Zavisno od vaginalnog nalaza moze vas vratiti kuci,smjestiti na trudnicki odjel,pred radjaonu ili radjaonu...Dobijete klizmu,u wc ispraznice crijeva i sestra vas vodi gdje vec trebate... Znaci to je prijem. Ponijeti sa sobom dokumente,pribor za licnu higijenu(cetkica,kaladont,sapun,peskir,maramice obicne,vlazne,kremu,kupku,barem 2-3 pakovanja obicnih ulozaka-najbolje mrezastih) carape,gumene papuce,mobitel,kredit,punjac,nesto za citati,par sokova,grickalica...to je osnovno za pocetak sto treba a sve sto zatreba muz moze donijeti naknadno... Ukoliko trudnica ima vec neku terapiju recimo za visok pritisak obavezno ponijeti lijekove sa sobom... Po dolasku u predradjaonu skidate ogrtac,oblacite spavacicu koju dobijete kakvu takvu(sve je do srece) snima se ctg,vade nalazi,mjeri tlak,temperatura,zavisi sta kome treba...Tu se ceka da se dovoljno otvorite,dobijete bolove...Sestre obilaze,slusaju bebu,doktor dolazi da pregleda.... Kad je nalaz "dobar" prelazi se u radjaonu na sto i tu se lezi,hoda do poroda...Prima se terapija,slusa beba,snima ctg opet sve zavisi sta kome treba... Boli,jako boli,malo ko moze reci da ga nije bolilo...nekog manje,nekog vise,neko podnosi bolje,neko slabije,neko ima laksi porod,neko tezi...sve je to lutrija...bice onako kako vam je sudjeno...svi su tu da vam pomognu a ne odmognu... Kod prvorotke porod po knjigama traje po 48h Od prvog bola koji dobijete od tada se broji porod,svi bolovi i sve spada u porod a sam cin radjanja bebe je brz,jedan napon izdje glava,drugi napon izadje tijelo i gotovo... Beba se aspirira,potom odvaja od mame,presijeca se pupcanik,opere se,posusi,izmjeri se duzina,tezina,pol,broj,sredi se pupak,stave se tracice oko ruku sa imenom,prezimenom,polom i brojem,umota se u pelene...lezi na bebitermu... Mama i beba imaju iste brojeve... Potom se poradja posteljica sto netraje dugo i nije bolno ukoliko nije urasla...uvijek postoji "ali" Potom se dobije lokalna anestezija(kao kad vadite zub) nekome djeluje,nekome ne...kako god opet boli,nekog manje,nekog vise... Neko pukne sam,nekoga sijeku,neko prodje tip-top... Obicno se sije jednim duzim koncem a savove niko nebroji...Na jednom mjestu ovdje vidjela sam da je jedna napisala da je imala 47 konaca-uzas i nemoguce... Ti konci sami ispadaju,bitno se odrzavati higijenu rane,redovno se prati mlakom vodom,da je cista i suha a ne krvava,skorena... Onda se lezi u radjaoni 2h gdje prate krvarenje,neko krvari manje neko vise...i ide se u sobu kad dolazi beba i to je vec jedan drugi dio.... Zapamtite sve jednu stvar "svi smo individue i sve je individualno" Nismo svi kulturni/nekulturni,seljaci/gradjani,simpaticni/antipaticni,kukavice/heroji,siromasi/bogatuni.... Sve sto mozete sresti u bolnici mozete i u skoli,policiji,opstini,na svakom cosku... Ako vam doktor/sestra iznudjuju pare-prijavite ih,ali isto tako ako ste nekog pocastili u znak zahvalnosti nemojte ga okolo olajavati i ja dala ovoliko ili onoliko... Sve bude i prodje,sve se desi i zaboravi,treba samo moliti Boga i biti sretan kad se sve zavrsi kako treba da ste vi dobro i da je beba dobro...a kreveti,spavacice pa nebitno je...mislim bitno je al nezaboravite gdje zivimo,kakva nam je drzava...to je kantonalna bolnica nije klinika Svarcvald... Nadam se da ce nekome ovo pomoci,sve sto sam napisala je iz licnog iskustva... Sretno svim buducim porodiljama!!! Beba i mama imaju isti broj
|