na korak -> RE: Liječenje kod dr.Godinjaka na ginekološkoj klinici Sarajevo (10.5.2011 11:40:54)
|
Alfa, evo nasla sam referentne vrijednosti za 8DC i ubacile tvoje vrijednosti: fsh 8,35 (ref.vr. 2,0-11,6) - lh 5,49 (ref.vr. 2,6-12,1) - beta estradiol 75,93(ref.vr. 98-592) - progesteron 0,557 (ref.vr 0,39-5,4) - prolaktin 315,6 (ref.vr. 64-590) - tetosteron 0,13 ref.vr. 0,20-2,70) - kortizol (ref.vr. 123-626) Nisi napisala vrijednost korizola (on ti je na drugoj strani nalaza, sam) Boldirala sam ti dva hormona koja su ti ispod ref.vrijednosti. Vjerovatno nije nista strasno i moze se popraviti, ali najbolje ti je da sacekas sta ce ti doktor reci. Estradiol je forma estrogena koja se nalazi u našem organizmu, on se sintetizira u folikulu pa zato se njegov nagli porast se dešava u toku ovulacijske faze ciklusa, znaci negdje između 9-15 DC, taj njegov porast u to vrijeme dovodi do indukcije lučenja LH luteinizirajućeg hormona a time i ovulacije. A sam LH stimulise sazrijevanje folikula, ovulaciju i razvitak zutog tijela (corpus luteum), a stimulise i sekreciju estrogena i progesterona. Znači bitno je da u ovulacijskoj fazi ciklusa se ustanovi da li dolazi do porasta estradiola, jer je on dokaz ovulacije, ti si radila samo u folikularnoj fazi i tad je njegov nivo najniži jer prestaje funkcija žutog tijela, te estradiol i progesteron naglo padaju. Eto, a i testosteronu mozes naci na RR, na temi "problemi sa hormonima..." Sretno i javi za ostale nalaze.
|
|
|
|