Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Rimljanka, to sto ti pitas u sustini znaci da nosis sitniju bebu i meni je isto tako bilo,pa se mali rodio sa 3 kg...a dr. je rekao da je normalno zato sto i jeste, tolerise +- 2 sedmice na UZ, sve sto je u tom rasponu je sasvim ok...i sama znas da se bebe radjaju od 2,5 do 5,0 kg u terminu i sve su normalne, zdrave...
Gemelli, eto i sama znas da je sasvim ok i ako je posteljica na prednjem i na zadnjem zidu, a to sto ti uvijek pise na nalazu vazno je kod eventualnog iznenadnog CR, cisto da se zna jel prvo ispod koze stomaka beba ili posteljica
Joj ja i moji problemi , danas sam bila naručena na fetalni skrining,ustvari vaginalni UZ po zadnjoj mengi starost trudnoće 12+6 a po UZ 14+4 ja se pravo uspaničila,pitam za nuhalni nabor hoće se moći izmjeriti kaže probat ćemo,beba nemirna,vrti se,maše ,šuta svaki 10 minuta su me prebacivali sa vaginalnog na abdominalni UZ da bi uhvatili bebin vrat a ono neda pa neda ...Nakraju ajde uganjaju oni to nakon pola sata traganja po mom stomaku ali...odjednom se pokaže nešto bebi oko vrata,kažu pupčana,opet UZ preko stomaka jok nije pupčana jer je pupčana negdje dole između nogica,zvali doktoricu Amelu ona pritiskala stomak kad ono rukicu beba zavrnula pošto je stješnjena u zavaljenoj maternici ...Kažu beba uredu,srce,bubrezi,mozak,ruke,noge,vrat sve ok hvala Bogu. Nuhalni nabor 2.1 mm,kažu ok ali kako sam ja negdje čitala da se nuhalni radi samo do 13 sedmice da li je kasno i pouzdano ova mjera u 14+4 nedelje.Baš sam sluđena. Evo nekih pojedinosti sa UZ: Starost po PM: 12+6 Starost po UZ: 14+4 Srčana akcija:+ Lokacija placente: straga Dorzonuhalni nabor: 2.1 mm CRL: 80.5/14+1 BPD:27.5/ 14+6 Bila bi zahvalna ako razumijete ovo,počela sam razmišljati da odem i privatno na UZ da bi bila mirnija,šta vi mislite?
Da sam ja ti, ja bih otisla i privatno. Zbog mirnog sna. Iako je najvjerovatnije sve u redu, ali opet bih ja to potvrdila s drugim doktorom. E sad, ima ovih iskusnijih po forumu pa će ti reći. Ali hej, malo čudo se vrti, duša draga. Meni je to bilo fascinantno! 12 sedmica, a ono se kolobata, maše, hoće nogu u usta :D
Na danasnjem pregledu doktor mi je rekao da je beba naprednija za jednu sedmicu, sad sam kalendarski u 26, a po UZ 27 sedmica, interesuje me ako neko zna sta to znaci, da li se termin poroda pomijera za sedmicu, jer mi dr nije nista rekao... puno pozdrava
Na danasnjem pregledu doktor mi je rekao da je beba naprednija za jednu sedmicu, sad sam kalendarski u 26, a po UZ 27 sedmica, interesuje me ako neko zna sta to znaci, da li se termin poroda pomijera za sedmicu, jer mi dr nije nista rekao... puno pozdrava
nista se ne omjera, to znaci da parametri koje doktor gleda odgovaraju 27 sedmici, tj.da je beba krupnija za sedam dana od izracunate sedmice trudnoce. do dvije sedmice gore-dole se tolerise jer ti se moze desiti da ti parametri odnosno beba bude sitnija od izracunate sedmice, ali sve je to ok dok je u pitanju 1-2 sedmice ne brini i uzivaj u svojoj trudnoci sretno
< Poruku je uredio MALA1994 -- 9.2.2011 16:46:24 >
To pomjeranje nije problem ni kod žena koje uobičajeno imaju duže cikluse. Moj kalendarska i UZ trudnoća razlikovale su se za pune 4 sedmice. Dvije dr. su mi računale po UZ i pogodile, još sam i preko tog termina prenijela 5 dana.
Ja sam već ranije pisala da mi je pomjeren termin jer je beba na UZ starija od onoga po PM pa sam po tome sada trudna 14+1 a po UZ 17+8,a kod mene je od omjera glave,dužine tjela,obima stomaka,butne kosti sve odgovaralo za tada 14+4 sedmicu a vodilo je se da sam 12+6. Pošto će porođaj biti na CR zbog toga je pomjeren termin bar sam tako čula
Moguće je da se radi o krupnijoj bebi, iz potpisa vidim da se i prvi momak rodio krupan . Ništa se ne sikiraj, hvala Bogu redovno se kontrolišeš, tako da će ti pred kraj tvoja dr. savjetovati da idete ranije s carskim ili da još sačekate.
da se i ja ovdje hvala Bogu pojavim:) danasnji nalaz CRL 30 mm sve ok, plodova voda, vaskularizacija, sijelo horiona, protok kroz pupcanu vrpcu uredan:) SA ritmicna 164/min, dinamika ploda uredna (prevrtalo se i mahalo)-vidjeli prstice i nosna kost 1.5mm rekao da uradim kombinirani screening za sedmicu-dvije pa gdje ima ta tema, gdje da ga radim? pozz svima od nas dvoje...
Evo da se javimo sa jučerašnjeg UZ... Trudna 20. na 21. sedmicu BPD 46mm Femur 32mm samo je rekao da je glavica malo sitnija nego bi trebalo za tu sedmicu trudnoće, femur odgovara za 20 sedmica a glavica za 19 sedmica, pa mi je rekao da uradim i 4D UZ.... Kaže doktor da bi mogla biti i curica da su njima glavice malo sitnije od dečkih. Spol nije uspio da vidi,beba se nezgodnonamjestila jedva je i mjerice uzeo ... Gdje ste vi radile 4D UZ one koje ste radile?????
lepetka, pa mjere su tu negdje to je ok, a belmice tebi bas krupna beba mashala. meni su dvoje po bpd 56 i crl 37 bile neki dan u 22.2 nedelji, sto je prema tabeli isto mali vise kao da je 23 nedeljai doktor je bio naglasio da su krupne mashala
Hvala gamelli ...ma i ja sam malo gledala tablice i tu je to negdje...ma meni je dobro kada čujem da me lupka ... a svakako idem u petak opet na kontrolu na 4D pa da doživim i taj ugođaj .... A nadam se da ću i saznati spol...jedva odolim da nešto ne kupim iako je drugo dijete..volim kupovati te stvarčice šta ću.. Vidim da si i ti negdje tu blizu sa trudnoćom pa sretno i nadam se da ćemo se još čuti na aktuelnim temama ...
Hej zene, ja se stvarno u ove mjere i oznake sa UZV nikako ne razumijem. Evo moj zadnji uzv od 02.02. Sedmica po PM 19+2, BPd 51, Femur 37, doktor po tome izracunao 20+6 sedmica. A sta sad ove skracenice znace? as sam tupava sto se toga tice.
hvala na odgovoru. Sutra imam slijedeci UZV, pa vidjet cemo sta ce sad reci. Prosli put nije mogao vidjeti pol djeteta, nadam se da ce sutra biti povoljnije, da se mogu koncentrisati na jedan pravac biranja imena . Toliko lijepih imena ima, da bi morala jos 10 djece najmanje roditi.
Današnji pregled: "kalendarski" trudna 19,4, UZV 18/19 (meni je inače duži menstrualni ciklus, prosjek 33 dana, pa sam ovo i očekivala) BIP 41mm (odgovara 18,3 sedmice) HC 157mm (18,4) FL 27mm (18,0) AC 135mm (18,4)
Sve ostalo normalno, Bogu hvala. Beba okrenuta na zadak, pa je spol bilo malo teže ustvrditi, ali doktor kaže da je 80% curica Cucla prst i šuta mamu
Ja se brinula i prestala ,u svakom slučaju ne mogu vse bebe biti iste građe ,a samo 3 posta iznad mog nina25 i ja smo u istim nedeljama trudnoće,a BPD i Femur je isti i kod njene i kod moje bebice tako da to nisu nikakva odstupnja...Džabe su me samo nasikirali,žali Bože ove moje brige i suza zbog svega....
Može li mi neko reći da li su mjere moje bebice ok: Zadnji menzes bio 4.11.2010. Trudna 20 sedmica i zadnji ultrazvuk od 17.03.kaže: BPD 44,3(18+5) HC 172,5(19+2) Femur 30,4 (19+4) AC 139,5( 20+1) posteljica straga KŠC + Plod voda: fiziološka
Šta sve ovo znači?
Druga beba nam dolazi 11.08.2011 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Naše zlato došlo 27.01.2009. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Ja 28, muž 33 god. U braku smo 6 godina, oko prve bebe se trudili 9 mjeseci i sada je bebica tu, na našu veliku radost
Može li mi neko reći da li su mjere moje bebice ok: Zadnji menzes bio 4.11.2010. Trudna 20 sedmica i zadnji ultrazvuk od 17.03.kaže: BPD 44,3(18+5) HC 172,5(19+2) Femur 30,4 (19+4) AC 139,5( 20+1) posteljica straga KŠC + Plod voda: fiziološka
Šta sve ovo znači?
I ja sam se od skora počela zanimati za ove UZ mjere jer vidjet ćeš samo par postova iznad moje dedoumice baš oko ovi mjera u svakom slučaju tvoja bebi odgovara za 20 nedelju trudnoće 1 tjedan gore dole,ali to je normalno (sada to znam) jer nema svaka beba iste mjerice niti mi imamo iste obime struka glave idr znači neko krupniji,neko sitniji i to je sve ok.... Evo značenje skraćenica BPD -biparijetalni dijametar ( ako se ne varam tj dužina tjeme-trtica) HC- obim glave Femur-dužina butne kosti AC- obim abdomena (stomaka) Posteljica je straga kao kod mene u obje trudnoće i to je ok... KŠC + su otkucaji bebinog srca i to je ok Plodova voda-fiziološka što bi u prevodu bilo čista tj sve ok A ovo sve što vidiš pored u zagradama 18+5 ,19+2, i dr to je kojim sedmicama odgovara dužine bebine ali kao što ranije napisah gotova svaka beba bježi za oko 2 nedelje i to je ok...Kod mene npr kada sam bila trudna 19+5 bebine mjerice su sve bile 21 do 21+6 i nikakvih problema samo je beba krupnija malo I sretno