batterfly
|
IZVORNA PORUKA: ziki Evo da malo utješim nas mame koje brinemo toliko Sve što treba da znam naučio sam u vrtiću Sve što treba da znam o tome kako valja živjeti, što činiti i kakav biti, naučio sam još u vrtiću. Mudrost me nije čekala na vrhu planine, na kraju dugog uspona školovanja nego se krila u pješčaniku dječjeg igrališta. A evo što sam ovdje naučio: Sve podijeli s dugima. Igraj pošteno. Ne tuci ljude. Svaku stvar vrati gdje si je našao. Počisti za sobom. Ne uzimaj što nije tvoje. Kad nekoga povrijediš, ispričaj se. Peri ruke prije jela. Pusti vodu u zahod. Topli keksi i hladno mlijeko su zdravi. Živi uravnoteženo: malo uči, malo razmišljaj, crtaj, slikaj, pjevaj i pleši, igraj se i radi- svaki dan od svega pomalo. Svakog poslijepodneva odspavaj. Kad iziđeš u svijet, budi oprezan u prometu, drži se za ruke i ne udaljavaj se od svoga druga. Ne zaboravi da čudo postoji. Robert Fulghum A joojj, jest mene ovo rasplakalo..pravo... Valjda sam i ja pod utiscima vrtica... Eh, Amra u pravu si...I ja sam svog trebala ranije,ali sta je-tu je..Sada ima 4,5god. i upisala sam ga bas iz dva razloga, a prvi je taj koji si ti navela...sa dedom i nanom, djete postane "starmalo"..i, vjerujte nije nimalo lijepo to gledati,a jos je teze odviknuti od toga, jos pogotovo nacin govora... .. Eh sad kako je bilo...Prvi dan super, bez problema...Ustali, spremili se,i ponijeli pape i on kaze:"mama, mene ce bit' stid u tome hodati, smijat ce mi se drugari"...ali je vidio da svi nose pape i nije bilo problema..Kad smo ga ostavljali, nije se skoro ni okrenuo za nama...Dosla sam po njega oko 12:00, i teta mi je rekla da je bio prava dobrica samo nije htjeo da ruca i da je malo plackio...Poslije sam ga pitala sto nije htjeo jesti, kaze:pa onaj saft, mama, ima ruznu boju, nije mi se svidjela i nisam htjeo da jedem(a rucak je bio pire i saft(crveni))...Pitam:a sta si rekao teti??, kaze:nista rekao sam joj da necu, jer nije isto kao kod moje mame i da ti tako ne pravis...A plakao je, kaze, zato sto su i drugi plakali... Jutros....hm...kontra..place, nece u obdaniste...Dolazim po njega u 13:00, ja na vrata, a on mi se zatrci i kaze:"mama, jeo sam danas i bilo mi je supeeeerrr"... Eto,...samo sam ja sva nekako...ne mogu vam objasniti...cudno se osjecam skroz... I, jucerasnji dan mi je ispricao od-do, sta su radili, kako je vjezbao...a danas nista..uopste nece da mi isprica sta je se desavalo... Mame i pacici, sretno i sutra...da nam sutrasnji dan bude jos bolji od predhodnog.. Moj pocetnik i ja vam saljemo pusu i pozitivne vibrice
|