Edin SA -> RE: Bez zdravstvenog osiguranja (5.11.2010 9:23:07)
|
Pozdrav svima, iskoristio bih prve redove koje pisem na ovom forumu da zahvalim portalu RR, kao i svima vama koji ovdje ucestvujete. Dok smo ja i supruga cekali prinovu bili ste nam prvi izvor informacija i u vecini slucajeva smo se vracali vama po informaciju, iako smo istina skrti bili u samom ucestvovanju na forumu. A sto se tice ovdje otvorene teme, ne znam znate li da po novom Zakonu o zdravstvenoj zastiti porodilje nisu duzne platiti porod bez obzira na status njihovog zdravstvenog osiguranja, takodjer i djeca imaju pravo na zdravstveno zastitu bez obzira da li im roditelji imaju osiguranje ili ne. Eh sada ono sto me izludjuje svih ovih sedmica. Naime zakon je donesen pocetkom aprila ili maja 2010 i objavljen je pocetkom augusta 2010 u sluzbenim novinama, a stupio na snagu 8 dana nakon objavljivanja. Medjutim desava se slijedece, kada sam zvao Federalno ministarstvo, odjel za odnose sa javnoscu, te odjel za pravne poslove rekli su mi da nisam duzan platiti porod prema novom zakonu. Medjutim ljudi u Kantonu Sarajevo kada sam ih nazvao ili nisu imali pojma o novom zakonu ili su me jednostavno prebacivali sa jednog telefonskog broja na drugi. Ucili me kako to nije zakon, kako je to neki "paket", a kada sam im rekao da su mi u fedralnom ministarstvu rekli da ne moram platiti, kaze to oni vas "vozaju" ili prebacuju na nas odgovornost. Uglavnom ne znam kako ovo nazvati, bezobrazlukom, birokratskim haosom ili vec sta, zakon imamo koji se ne provodi. Vrhunac svega je da me KCUS treba da tuzi zato sto necu da platim porod koji kosta 417 KM, a naravno jos malo necu moci ni da prijavim dijete. Ja sam isrpio sve meni poznate mogucnosti borbe, jedino mi preostaje da se obratim nekom printanom mediju ili vec kojem da oni malo ovo aktueliziraju. Nadam se da ce ove informacije biti od koristi nekome ko se susreo sa istim problemom. Zakon mozete procitati ovdje http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/zakoni/2010/zakoni/40bos.html
|
|
|
|