jasmin -> RE: Zene sa Hidzabom (18.1.2014 16:41:14)
|
IZVORNA PORUKA: Mia Selam zenice [sm=smiley1.gif] Imam dva pitanja, pa ako neko zna, zamolila bih za odgovor: 1. Da li majka moze prouciti djetetu ezan i ikamet nakon rodjenja (mislim, odmah u porodilistu) ili to mora uciniti iskljucivo muskarac? 2. Da li mi mozete preporuciti neku dobru knjigu ili neki drugi izvor sa muslimanskim imenima? Dobrodosle su i knjige gdje se mogu naci imena koja nisu uobicajena za nase podneblje. Unaprijed zahvaljujem na odgovorima [sm=smiley1.gif] Nema VJERODOSTOJNE predaje koja potvrđuje našu praksu učenja ezana i ikameta na uho novorođenčeta. Ima predaja koju većina uleme smatraju jako slabim,ili pak ništavnim. Majka djetetu može učiti dove,Kur''an uopće. U trudnoći,dovu Merjemine majke... "Gospodaru moj, ovo što je u trbuhu mome je zavjetujem samo na službu Tebi, pa primi od mene, jer Ti, zaista, sve čuješ i znaš!" A isto tako,po porodu,dovu iste žene...‘Gospodaru moj, rodila sam žensko’, - a Allah dobro zna šta je rodila - ,''a nije musko kao zensko; nadjela sam joj ime Merjema, i ja nju i porod njezin stavljam pod Tvoje okrilje od prokletog šejtana." Samo umjesto imena Merjem,reći ime svog djeteta,i naravno,shodno potrebi,promijeniti rod. Allah zna najbolje.
|
|
|
|