Esmica
|
Mi smo trebali u julu na operaciju nespustenih testisa. Nismo otisli,zato sto smo spustili testise. Nasa prica pocinje dakle tako sto prva ja primjetim da je malom prazan skrotum,i isto mi potvrdi doktorica,te dadne uputnicu. Misljenje prvog ljekara je bilo da je kod njega mobilno stanje,te da stalno provjeravamo testise,da za mjesec dana dodjemo na kontrolu sa uradjenim ultrazvukom i izvjestajem kakvo je stanje u proteklih mjesec dana. Ja sam u tih mjesec dana stalno gledala,vazda prazno. Otisli smo na ultrazvuk,teta odmah kaze prazno ovo.Na ultrazvuku testisi dakle nisu na svom mjestu,i na nalazu pise skrotum prazan. Odlazimo u bolnicu,i drugi ljekar kaze da treba operacija,te da dodjemo za dva dana da se dogovorimo. Zaticemo treceg ljekara,i njegovo misljenje je da desni testis kad ga on spusti,ostane dole,a lijevi se vraca,pa lijevi treba operisati,desni ne. Meni vec puna glava,maltretiramo dijete,prvi kaze mobilno stanje,spustice se sami,drugi kaze ne smije se cekati,odmah operisati,treci kaze operisati lijevi,desni je uredu. Znam da operacija nije teska,da je rutinska,ali za mene nije svakodnevna,i bilo bi mi veoma tesko,a pogotovo na malog ne smijem ni pomisliti kako bi bilo. I ja fino dodjem kuci,i svakih desetak minuta spustam ih dole. Vidjela sam kako su oni radili,tako i ja. Svaki put zateknem prazan skrotum,i ja ih spustim dole. Tako sam radila cijeli dan.Predvecer kako sam ih spustila,tako sam ih ujutro i nasla . Ponekad se desilo opet da se vrate gore,a ja ih opet dole spustim,i sve ok. Evo vec mjesec dana nikad ih nisam vidjela prazne,hvala Allahu,i doktorica mi isto kaze super,prosli ste bez operacije,iznenadjena. Tako zene,mozda da isto pokusate,nama je ista dijagnoza bila,ja sam se strasno plasila sta ako pogrijesim,pogotovo nakon sto su me ljekari isprepadali. Drugi doktor posebno je bio za operaciju.Kad sam pitala postoji li ikakva mogucnost da se spuste sami,kaze ne,bez operacije cete imati neupotrebljive testise. A spustili su se bez operacije.
|