Neca xxx -> RE: Dojenje i povratak na posao (6.12.2012 9:09:35)
|
Maglicice, ja sam se vratila na posao kada je bebi bilo 6 mjeseci i mjesec dana prije sam pocela praviti zalihe mlijeka. Dakle, izdajala bih se i mlijeko stavljala u zamrzivac. U pocetku su to bile stvarno male kolicine, ali sam se kasnije ustelila. Ja sam kupila u apoteci puno sterilnih bocica za urin i sve sto izdojim odjednom stavila bih u jednu bocicu, zatvorila je i na nju nalijepila naljepnicu sa datumom. Tako da je tih bocica bilo stvano dosta i nisu sve bile pune, ali bi kasnije moja mama iskoristila mlijeko iz vise bocica za jedan obrok. Nisam mijesala mlijeko izdojeno u razlicito vrijeme u toku dana, mada i to moze, ali tada obe kolicine mlijeka moras prvo ohladiti u frizideru, pa tek onda sastaviti. Dakle, ne sipati tek izdojeno, toplo mlijeko u ono koje vec stoji u frizideru. Po Zakonu o radu imas pravo na dvije pauze u toku dana za dojenje, u toku djetetove prve godine zivota. Ja sam to koristila i isla na pauzi da dojim malenu. Ne znam kakav je tvoj poslodavac, ali mislim da bi ti trebali dopustiti ove pauze ako zatrazis. A oko kolicine mlijeka, to ces vidjeti u hodu, koliko tvoja beba pojede za jedan obrok. Jer to sada kada dojis nikako ne mozes znati. [sm=smiley1.gif] Sjecam se kada me mama nazvala i rekla da je moja L popila 300 ml za jedan obrok. A ja samo kontam koliko mi vremena treba da izdojim 300 ml. [sm=smiley36.gif] I obicno sam izdajala dok ona doji. Dakle, na jednu dojku bebu, a na drugu pumpicu. Jer se tada fino pokrene reflex otpustanja mlijeka pa ide lakse. Ja sam pokusala sa izdajanjem na poslu, ali mi nesto nije bilo zgodno. Tako da sam ujutro dojila kcerku, pa bih joj ostavila jednu flasicu mlijeka. Onda sam oko 13 sati dolazila da je opet dojim i ostavljala jos jednu flasicu mlijeka. Kuci sam se vracala oko 17.30 i onda bi opet dojila i naravno cijelo poslijepodne i vece je bilo njeno (uz paralelno izdajanje da joj mogu skupiti mlijeka za ta dva obroka kada sam na poslu). Nije lako, poprilicno je zahtjevno to izdajanje, ali i to brzo prodje. Sa uvodjenjem cvrste hrane sam prvo izbacila te obroke za koje sam joj ostavljala mlijeko i ja bih dolazila na pauzi da dojim. Kada je napunila 12 mjeseci, uveli smo i kravlje mlijeko i ja sam prestala dolaziti na pauzi. Dojila je prije mog posla i kada se vratim. I da, dojili smo do 2. rodjendana. [sm=smiley1.gif] Sretno! [sm=smiley1.gif]
|
|
|
|