LILLO -> RE: pitanje za porodiljsko bolovanje (30.1.2014 15:15:02)
|
ja sam bas danas isla kod doktorice za uputnicu da vadim nalaze( doktor opšte prakse), pita ona mene koji sam mjesec, i da li planiram iskoristiti trudnicko bolovanje koje je 28 dana prije termina, pa onda nastupa porodiljsko kad se beba rodi. Rekla mi je da zakonski imam pravo na ovih 28 dana prije termina koju su plaćeni, i imam pravo do tog datuma da iskoristim preostali godisnji odmor. Trudnicko se otvara 28 dana prije, i zatvara danom poroda, a na dan poroda se otvara porodiljsko koje traje godinu dana od dana poroda, i to je jako bitno da se naglasi osobi koja bude otvarala i zatvarala trudničko bolovanje i porodiljsko odsustvo jer to svi mješaju ili misle da je jedno te isto..a nije..za trudnicko ti je poslodavac duzan isplatiti punu platu, topli obrok, i kartu, dok za porodiljsko nije duzan nista ako ne zeli. Jos mi je rekla da sve uputnice i ujedno otvaranje i trudnickog i porodiljskog radi ginekolog u drzavnoj, a ne doktor opste prakse, kao i uputnicu za porod da deje ginekolog. Jer sam ja pitala jel moram doci kod nje, ona kaze da ona nema nikakve veze sa tim, vec da mi ona samo daje uputnicu ginekologu koji preuzima sve ostalo na sebe. Mene je zbunila sad pravo jer sam u drugoj ambulanti dobila skroz druge informacije, ovi su mi reklai da mogu uzeti to bolovanje od 28 dana ono jeste plaćeno, ali da sa bebom necu moci biti 12 mjeseci vec 11 jer se od porodiljskog odsustva oduzima 28 dana trudnickog, pa sad ne kontam ...ipak je bolje ko moze da radi do kraja pa da onda budes sa bebom 12 mjeseci nego da 28 dana pred porod landaras i cekas... Ja sam opstina novi grad, formular ima na njihovoj stranici i ima formular za zaposlene i nezaposlene majke...i koja dokumentacija se prilaze uz formular, obaveza je 60 dana posle poroda predati za naknadu, a porodiljsko se otvara na osnovu otpusnog pisma koje dobijas po izlasku iz bolnice, a samim tim se onim zenama koje uzimaju 28 dana trudnickog ono zatvara....ma haos...sad cu traziti trece misljenje...[sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif]
|
|
|
|