plava72 -> RE: pupčana ranica neće da zaraste (9.3.2012 11:55:03)
|
Da i ja podijelim svoje iskustvo o pupčanoj ranici....kod moje bebe pupak je otpao 10-ti dan pa smo je odnijeli na kontrolu i pedijatar nam reče da će pupak kvasiti neko vrijeme i da je to normalno....čistili smo 70% alkoholom oko pupka a bivacin prašak na pupak...kad je beba imala 36 dana odnijeli smo je na kontrolu za vakcinu, pedijatar detaljno pregledao pupak i propisao toaletu pupka (sestre očiste 3%hidrogenom pa isperu fiziološkom vodom) , dobili smo prolaz za vakcinu uz priču da to nije ništa da nastavimo sa alkoholom (i to direktno na pupak)pa bivacin prašak....radila sam to par dana ,pupak i dalje crven,kvasi i na kraju uhvati se žuta krastica koja prilikom čišćenja odpadne pa sve ponovo u krug...kad sam je odnijela na uzv kukova drugi pedijatar reče da pupak ne smije tako dugo kvasiti i da trebam donositi bebu kod sestara da one odrade ispiranje pupka hidrogen + fiziološka otopina a da alkohol ne smije drektno na ranicu jer se stvara granulom od toga...helem 5 dana išli na tu terapiju ,pupak još crveniji i kvasi i dalje...za to vrijeme ja sam ičitala sve na ovoj temi pa sam zaključila da pelene igraju veliku ulogu jer je moja beba non stop dizala nogice a pelena je pravila trenje po pupku što je radilo dodatni problem.....fiksirali smo je tako što smo odsjekli par štramplica i napravili šorc od toga pa kad stavim pelenu obučem joj to tako da nije dolazilo do kontakta sa pupkom....prestala sam ispiranje i stavljanje gaze (ona dodatno podpari ranu pa se još teže suši) vidjela sam da pupčić puno bolje izgleda,nije se crvenio ali i dalje je pomalo kvasio....došlo vrijeme druge vakcine i pedijatar nas posla na bris (konačno) jer dok se pupak ne riješi ništa od vakcine...ja sam mu tražila uputnicu dječijem hirurgu pa smo za isti dan otišli.....hirurzi,ljudi od akcije svaka im čast riješiše problem za par minuta,sterilnom iglom pregledaše pupak,nema nikakvog otvora,lupom vidješe da nema granuloma smiješaše 3 kreme nistatin,bivacin i kuterid nanesoše na pupak veću količinu (jedna kašikica ko da se prekrije cijeli pupak) i to pretisnuše sterilnom gazom,flaster i komentar da će to prestati za par dana jer smatraju da se naselila neka gljivica....mi smo kod kuće mazali 7 dana 3-4 puta ali mogli smo prestati i prije jer se pupak odmah smirio ...eto nadam se da će i ovaj post nekoga smiriti i ohrabriti[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] poštedjeti živce...
|
|
|
|