Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Ja sam nova na forumu i mene interesuje ova tema. Zaposlena sam u državno instituciji i upoznata sam s ovim problemom jer sam se porodila prije dva mjeseca i nemam nikakv aprimanja od poslodavca. Također i ja sam razgovarala s gđm Malić i znam za njen zahtjev Ustavnom sudu. Vidim da je i Ministarstvo za ljudska prava BiH poslalo da se po hitnom postupku ovo pitanje razmatra. Mene interesuje kako se piše taj zahtjev za ispaltu razlike plate mada nevjerujem da ce mi to piti vode jer su mi prije nego sam otisla na porodiljko rekli da necu nista primati. Također me interesuje ako ista bude od isplata da li ce se to nama retroaktivno isplatitu trebamo li pisati neku tuzbu. Svakako sam da se nesto pokrene po tom pitanju HITNO.
ja zahtjev nisam nikakav pisala, to ti je ipak stvar dogovora, zatim poslodavca i uopce politike neke odredjene firme...ja sam npr, samo poslala rodni list od bebe i kopiju rjesenja od Opstine u kojohj pise koliko ce mi oni isplacivati godinu dana a prema tom rjesenju moja firma mi isplacuje ostatak plate....
vjerovatno ti nisam nista pomogla, ali evo podjelila sam svoje iskustvo, ako nista
retroaktivno ces sve dobiti od Opstine sto se tice naknade...ja sam u januaru dobila za 10,11 i 12 mjesec....znaci tri sam mjeseca cekala
sretno
Drage mame, ja sam jedna od tih uposlenica na državnom nivou porodila sam se prije dva mjeseca i primam samo od kanotona 432 marke. Cujem da je ovih dana Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglie BiH uputilo dopis da se hitno izjednace ta prava pa me interesuje zna li neko nesto o tome i da li ce biti ista od toga i kada pozz
e hvala ti puno blago tebi kad ti poslodavac isplacuje razliku palte ja sam pitala u svoj firmi i rekli mi da nista od toga nema nista tako da vjerovatno cu se vratiti ranije na posao. Vidjet cu da li se moze raditi pola radnog vremena do godinu dana djetetu a primati puni iznos plate.
e hvala ti puno blago tebi kad ti poslodavac isplacuje razliku palte ja sam pitala u svoj firmi i rekli mi da nista od toga nema nista tako da vjerovatno cu se vratiti ranije na posao. Vidjet cu da li se moze raditi pola radnog vremena do godinu dana djetetu a primati puni iznos plate.
po zakonu ako ne iskoristis cijelih godinu dana porodiljskog imas pravo na skraceno radno vrieme dok ti bebi ne napuni godinu dana ali ti se nazalost to odbija od plate. i ja sam sa drzavnog nivoa, nemam platu samo od kantona, vracam se sa navrsenih 6 mjeseci na posao i vidjecu da radim samo pola radnog vremena.
Enic moram te razocarati , o tome sam pisala u proslim postovima. Naime na zadnjoj sjednici vijeca ministara je odluceno da po pitanju porodilja se nista ne poduzima dok Ustavni sud ne donese odluku po tom predmetu. A to se moze oduziti godina osim ako ko ne pogura tako je sve kod nas, na zalost..
Mozda bi bilo dobro otvoriti novu temu za nas porodilje iz fbih a zaposlene u institucijama bih, vidjela sam par komentara pomalo zajedljivih, al ko nije bio u nasoj kozi ne moze ni znati kako je ruzna diskriminacija napravljena nama u odnosu na zene koje se porode a iz R Srpske su, one imaju platu citavu godinu dana a mi socijalu od kantona na kraju krajeva mene ne zaposljava ni kanton niti opcina u kojoj sam nastanjena vec sam uposlena u institucijama bih i moj poslodavac po zakon o radu je duzan isplacivati mi naknadu za vrijeme porodiljskog odsustva. Tuzno pretuzno..............
Vijeće ministara BiH na posljednjoj je sjednici razmatralo izjašnjenje Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH na Specijalni izvještaj Ombudsmena za ljudska prava BiH u vezi sa žalbama žena radi prava na naknade plaća za vrijeme porodiljskog odsustva. Na sjednici je konstatirano da Vijeće ministara BiH ne treba poduzimati nikakve mjere u vezi sa ovim pitanjem, dok Ustavni sud BiH ne donese konačnu odluku u ovoj pravnoj stvari. Prema Zakonu o plaćama i naknadama u institucijama BiH, zaposlenice ostvaruju različita prava, ovisno od toga u kojem entitetu ili kantonu su im uplaćivani doprinosi.
Zaposlenica u institucijama BiH iz Republike Srpske (RS) ostvaruje naknadu u stoprocentnom iznosu prosječne plaće koju je primala u posljednja tri mjeseca, dok zaposlenica iz Federacije BiH tu naknadu uopće ne ostvaruje ili je ona različita, ovisno od kantona iz kojeg dolazi.
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je u izjašnjenju na Specijalni izvještaj Ombudsmena BiH predložilo Vijeću ministara da Ministarstvo finansija i trezora BiH, po hitnom postupku, pokrene izmjenu Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kako bi zaposlenicama bila osigurana jednaka prava, a Ministarstvo civilnih poslova BiH inicira izmjene i dopune postojećih entitetskih propisa, koji će biti harmonizirani sa međunarodnim dokumentima, koji se odnose na ostvarivanje jednakih prava na naknade za vrijeme porodiljskog odsustva.
JOS JEDNA VAZNA OBAVJEST VEZANO ZA PORODILJE SUTRA NA FTV-U EMISIJA O PORODILJAMA I SINDIKAT CE BITI UKLJUCEN, KAKO SAM SAZNALA NOVINARKA VILDANA SA FTV-A PRIPREMA EMISIJU ODGOVORITE LJUDIMA NA TEMU PORODILJA I NJIHOVIH NAKNADA.
debela mama nista od izmjene zakona o tome su u parlamentu glasali i izglasali da se zakon nece mjenjati, onda su ombdusmeni za ljudska prava poslali izvjestaj o kršenju prava porodilja iz f bih na parlament sa mišljenjem i ljudski prava o tom predmetu i to je palo samo je prosao prijedlog zivkovica da vijece ministara zajedno sa ombdusmenima za ljudska prava rijese ovu stvar kako bi zene bile izjednacene sto im i ustav garantuje. Ubleha cistA ZIVKOVIC SPIRICU SPIRIC ZIVKOVICU I TAKO U KRUG. Jedina nada je da Ustavni sud donese pozitivnu odluku u nasu korist i da vijece ministara mora izjednaciti pravo na porodiljsku naknadu za sve zene zaposlene u institucijama bih., jer nama su povrjedjena i ljudska prava na jednakost i na pravo naknade po zakonu o radu a taj zakon jos vrijedi. Na to se treba bazirati, sve ostalo pada u vodu, federalni zakon o zastiti porodice sa djecom, imam ga nigdje ne predvidja naknade sve je to pusteno na volju poslodavaca, nigdje izricito ne pise da je poslodavac duzan placati naknadu zeni za vrijeme porodiljskog odsustva a nigdje ne pise i da ne smije isplacivati. Sto znaci ako poslodavac ima volju moze isplatiti porodilji dio plate a i ne mora ccccccccc.
< Poruku je uredio RICI -- 16.2.2010 19:15:05 >
Ustavni sud BiH ce u ovoj godini odluciti po pitanju naknada. Ishod ce zavisiti i od politickih uticaja, u to sam sigurna, a misljenja sam da sve zene trebaju podnijeti tuzbu, upravo zbog tog pritiska koji nekada urodi plodom.
Gledala sam emisiju, ništa novo nije rečeno osim što poslje ove emisije tek ne vjerujem da će se ikad išta riješiti po ovom pitanju nažalost i da naravno uvijek se kod nas nešto čeka, sad je to odluka Ustavnog suda.
Mame iz TK,znate li i mozete li me uputiti kakvo je stanje kod nas ? Sto me najvise zanima,nezaposlene porodilje dobijaju li ili ne porodiljsku naknadu? Ako da,koliko ona iznosi,koliko mjeseci se prima i ostale informacije molim,hvala unaprijed
Moja ljubicica-bubicica N. 5.5.2010. 2850gr 51cm 18:25 Prohodala 6.6.2011.<3 Bubamara A. je stigla 15.11.2012. 3400gr 55 cm 02:45
ja sam danas cula da je odobreno da poslodavac mora isplacivati razliku porodiljama, pa ako neko moze da se raspita ua nadleznim institucijama jel to tacno
Da li su vam menstruacije bolne? пеперутка16
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.