Bubica.sa -> RE: Porodiljska naknada (11.10.2009 12:30:55)
|
IZVORNA PORUKA: Azure Ja radim u firmi koja je na federalnom budjetu. I kako rekoh od 4 nedjelje sam na bolovanju i primam 20 posto manju placu. Ako neke od vas takodjer rade u firmi koja je na federalnom budzetu ili drzavnom, a prima 100 posto placu, i slucajno posjeduje zakon ili taj clanak ja bih molila da mi ga proslijedite. Jer sam provjerila i u svojoj firmi i u zdravstvenom i rekli su da se i rizicna trudnoca vodi kao obicno bolovanje. Pronasla sam ZAKON O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU Nadoknada place iznosi 100% od osnovice za nadoknadu: 1. za vrijeme privremene sprijecenosti za rad zbog ozljede na radu ili oboljenja od profesionalne bolesti, 2. za vrijeme privremene sprijecenosti za rad zbog bolesti i komplikacija prouzrocnih trudnocom i porodjajem, medjutim meni su ipak rekli da to nije tacno. Neka ti daju pojasnjenje zasto nije tacno, mislim na sta se oni pozivaju jer upravo pomenuti zakon je na snazi i on regulise isplatu naknada. Ja sam cetiri mjeseca trudnoce bila na bolovanju jer sam morala strogo mirovati. Uposlena sam u firmi koja je na kantonalnom budjetu. Prvu platu sam dobila umanjenu (ne znam tacno da li je to bilo 80 ili 90% plate). Pozivajuci se na Zakon o zdravstvenom osiguranju ( Sl. novine 30/97) i član tog zakona (koliko se sjecam clan 47) insistirala sam da mi daju objasnjenje zasto je plata umanjena i dobila sam odgovor da je greskom unesena sifra za "obicno" bolovanje,a ne za komplikacije u trudnoci. Pitaj svog ljekara mozda za pojasnjenje tih sifri bolovanja. Koliko sam ja shvatila naknadu u punom iznosu sam primala od zdravstvenog osiguranja, a ne od firme. Da ne duzim- ja licno sam preostale plate dobila u punom iznosu tako da smatram da i ti mozes ostvariti svoja prava. Sretno.
|
|
|
|