|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  262 263 [264] 265 266   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Porodiljska naknada
14.5.2013 12:10:28   
Leonesa
Pozdrav!
Ja sam majka cetveromjesecne djevojcice.
Moja prica je jos jedan slucaj nepravde prema trudnici i porodilji.
Naime, sedam godina sam primana u radni odnos na odredjeno vrijeme u skoli (Zeljeznicki skolski centar Sarajevo), a kada sam prosle godine direktoru rekla da sam u drugom, stanju moj je ugovor prestao na kraju skolske godine i novi mi nije ponudjen. U intervjuu na pitanje novinarke zasto mi nije ponudjen ugovor za sljedecu skolsku godinu (buduci da mi je prethodnih sedam produzivan) direktor odgovara:"Ne treba mi!" ??????
Je li to drustvo koje se brine o trudnicama i buducim majkama, zenama koje treba da rode djecu koja ce napuniti skole (radila sam u skoli)? Ovaj nazovi covjek je trudnici uzeo hljeb iz ruku...
Kome da se obratim u vezi vaseg prijedloga? Ako se na ovaj nacin drzava i drustvo odnose prema trudnicama i buducim majkama, onda nam se ne pise dobro. Bijela kuga nam je sudjena buduci da se zene bez potpore drzave i boljeg zakona nece vise usuditi roditi. Pogledajte moju pricu. Rastuzit ce vas ali to je nasa stvarnost na koju ne pristajem i borim se da je promijenim.

http://www.source.ba/clanak/2569543111001

Lijep pozdrav!

(odgovor članu Nane2012)
Neposredna veza do poruke: 6576
14.5.2013 19:03:29   
Nane2012
Stav drzave u cjelosti a i pojedinaca u drzavi je katastrofalan , ponizavajuci i tjera te na svasta.
Niko ti ne moze reci sta da radis, ja licno idem na to da se izmjene zakoni , u temelju da bi makar moja djevojcica imala nesto sigurno - ako to bude moguce u ovoj drzavi.

Jesi li planirala nesto da radis , jesi li se savjetovala sa advokatom ?

(odgovor članu Leonesa)
Neposredna veza do poruke: 6577
15.5.2013 11:51:05   
ksily
@ dadulina

nazalost bez obzira na cinjenicu sto porodiljno odsustvo mozes zapoceti 28 dana prije termina poroda ako ti ugovor o radi istice ranije to ti nece pomoci prilikom ostvarivanja prava na porodiljsku naknadu. najprije ce ti u opštini traziti potvrdu/uvjerenje da si u radnom odnosu da tvojim brojem osiguranika penziono-invalidskog osiguranja tako niti ce ti poslodavac napisati da si u radno odnosu-jer nisi nazalost niti imas mogucnost da opštinski sluzbenici ne naprave provjeru. čak i kada u vrijeme primanja porodiljske naknade dode do promjene okolnosti.npr itekne zeni ugovor o radu na odredeno vrijeme, dode do likvidacije ili stecaja firme duzna si prijaviti tu okolnost i tada se donosi novo rjesenje u skladu sa novonastalim okolnostima.

dakle da ti odgovorim konkretno: kao porodilja dakle nakon porodaja neces biti u radnom odnosu te time nazalost neces moci ostavriti naknadu koja je predvidena zta mejke u radnom odnosu, vec ces ostvariti pravo kao nezaposlena porodilja odnosno primat ces mjesecno 120 KM.user posted image

Život ćine male stvari, koje se rade na veliki način

Nas svijet je postao ljepši kada se rodila nasa grudvica 31.10.2012.

(odgovor članu dadulina)
Neposredna veza do poruke: 6578
15.5.2013 12:15:42   
ksily
@ Leonesa

procitala sam clanak ciji link si stavila i prije citanja sam se nadala da nije dolazilo do pauza izmedu zakljucenih ogovora o radu na odredeno vrijeme jer bi nakon 2 god doslo po automatiznu do pretvaranja istoh u ugovor o radu na neodredeno vrijeme. medutim vidim da pravnik u skoli dobro poznaje materiju i da su razmaci pravljeni ciljano kako bi se to onemogucilo. oni nazalost zakon prekrsili nisu, jeste neljsdski sa njihove strane sto su ti to uradili u trudnoci ali odredbe zakona nisu prekrsene, koliko ja iz clanka vidim. to sto poslodavce nazalost ne zanima kako ce se djeca radati, koliko ce ih biti da li ce zavladati bijela kuga to je druga stvar. posebno si sigurno povrijedena jer si u toj skoli radila 7 godina i niko ti nije rekao ni hvala ma to ti je kapitalizam cisti dok radis i crncis dobra si a kada tebi treba izaci u susret nigdje nikoga.

osim toga sada ti samo ministarstvo daje odobrenje na osnovu prijedloga skole da se za odredeno radno mjesto raspise konkurs, a oni ne da su spori i kada skola predlozi to se otegne mjesecima, a ako preijedloga od strane skolskog odbora nema onda oni i zakljece da nema potrebe za angazovanje odredenog kadra i taman im dobro dode da nasto ustedeuser posted image jer uvije kukaju kako je budzet prazan. jos se sada dodatno izvlace na cinjenicu sto prva generacija 9-ogodisnjeg skolovanja zavrsava osnovno obrazovanje pa time dolazi do smanjenja broja djece koja ce se u srednje skole upisati ove godine u odnosu na prethodne pa je cilj i postojeci kadar smanjiti jer isti profesori nece imati potreban fond casova za ostvarivanje norme jer ce se manje djece upisati u skole. takva ti je situacija nazalos znam insajderske informacije sticajem okolnosti.

nadam se da ti i bebica ste dobro a pravdu traziti u ovoj drzavi, eh to je mukotrpan proces koji kosta vremena novca i zivaca nazalosuser posted image

(odgovor članu Leonesa)
Neposredna veza do poruke: 6579
15.5.2013 19:12:50   
dadulina

IZVORNA PORUKA: ksily

@ dadulina

nazalost bez obzira na cinjenicu sto porodiljno odsustvo mozes zapoceti 28 dana prije termina poroda ako ti ugovor o radi istice ranije to ti nece pomoci prilikom ostvarivanja prava na porodiljsku naknadu. najprije ce ti u opštini traziti potvrdu/uvjerenje da si u radnom odnosu da tvojim brojem osiguranika penziono-invalidskog osiguranja tako niti ce ti poslodavac napisati da si u radno odnosu-jer nisi nazalost niti imas mogucnost da opštinski sluzbenici ne naprave provjeru. čak i kada u vrijeme primanja porodiljske naknade dode do promjene okolnosti.npr itekne zeni ugovor o radu na odredeno vrijeme, dode do likvidacije ili stecaja firme duzna si prijaviti tu okolnost i tada se donosi novo rjesenje u skladu sa novonastalim okolnostima.

dakle da ti odgovorim konkretno: kao porodilja dakle nakon porodaja neces biti u radnom odnosu te time nazalost neces moci ostavriti naknadu koja je predvidena zta mejke u radnom odnosu, vec ces ostvariti pravo kao nezaposlena porodilja odnosno primat ces mjesecno 120 KM.user posted image

Hvala ti na odgovoru.

(odgovor članu ksily)
Neposredna veza do poruke: 6580
20.5.2013 10:56:02   
GARAA
Pozdrav drage mame da li neka od vas zna kad bi mogla krenuti isplata naknada?Unaprijed hvala

(odgovor članu Leonesa)
Neposredna veza do poruke: 6581
20.5.2013 11:58:34   
ksily
@GARAA

nazalost mi smo ti u ovom kantonu izgleda zadnja rupa na svirali da posteno kazem tako da ja ne ocekujem prije pocetka juna. vec im je nekoliko mjeseci praksa da isplata naknada kasni po mjesec dana ranije su se vadili da nije usvojen budzet a sada da je kasa prazna, da je smanjen priliv prihoda i sl. prvo ti uvijek dobije policija-kazu oni ce danas navodno, pa onda zdravstvo i prosvjeta-znam da su prosvjetni radnici najavili proteste i strajk zbog neisplacivanja placa pa tek onda socijalne kategorije u koje spadamo i mi porodilje. uglavnom gledajuci dosadasnju dinamiku kasnjenja isplata svim budzetskim korisnicima mislim da nema nista jos jedno 10 dana nazalost nikano sa ovim vladam kantonalnim na zelenu granuuser posted image

(odgovor članu GARAA)
Neposredna veza do poruke: 6582
20.5.2013 15:12:26   
srećicaa
Evo ukoliko nemate tu informaciju svaka majka koja doji dijete, a primanja u njenom domaćinstvu ne prelaze 120 KM po članu ima pravo pored dječijeg doplatka i na pomoć 2# mlijeka i 1# soka, ali ne smijete imati registrovano motorno vozilo na sebi. Sve vi koje imate šanse iskoristite i ovu pogodnost, ako vama ne treba onda možete pokloniti nekome ko stvarno nema.

< Poruku je uredio srećicaa -- 20.5.2013 15:21:30 >

¨*..*°•. ¸.•°*°•. ¸.•°*°•..•°¨*
Imala sam puno toga u životu, ponekad i previše, ali niz godina nisam imala pravu sreću. Sada je mama sa tobom dobila sve što je ikada željela-život, sreću i ljubav-sve ostalo je prolazno.
16.03.2013.

(odgovor članu ksily)
Neposredna veza do poruke: 6583
20.5.2013 15:21:12   
novi kolacic
ja mislim da je to samo za materijalno ugrozene, a ti provjeri. Ja sam to primala sa prvim djetetom ali sam morala dokazati da nemam auto i da primanja u kuci (sviju koji zive) ne prelaze 150 km (to je bilo 2006)

(odgovor članu srećicaa)
Neposredna veza do poruke: 6584
20.5.2013 15:23:56   
srećicaa
novi kolačić hvala, dobila sam informaciju, pa sam uredila post. Svakako sam to pitala zbog jedne druge porodilje koja je materijalno nezbrinuta, pa sam mislila da i ja izganjam za sebe i njoj proslijedim.

Imala sam puno toga u životu, ponekad i previše, ali niz godina nisam imala pravu sreću. Sada je mama sa tobom dobila sve što je ikada željela-život, sreću i ljubav-sve ostalo je prolazno.
16.03.2013.

(odgovor članu novi kolacic)
Neposredna veza do poruke: 6585
20.5.2013 15:28:17   
srećicaa
IZVORNA PORUKA: Nane2012

Evo malo pokrenutih akcija, sta mislite da oformimo i udruzenje majki Sarajevo?

... U povodu 13. maja, Međunarodnog dana majki podsjećamo strukture vlasti u BiH na potrebu hitnog normativnog uređivanja pitanja zaštite majčinstva i obezbjeđivanja jednakog tretmana za sve građanke BiH. Prije svega, institucije Bosne i Hercegovine na svim nivoima vlasti trebaju prepoznati oblast zaštite majčinstva, porodice i djece kao oblast od prioritetnog značaja te rješenje trenutnog diskriminirajućeg stanja uvrstiti kako jedan od prioriteta u svoje planove i programe rada.

Prema preporukama preko 200 predstavnika institucija, organizacija i pojedinaca uključenih u proces javnih konsultacija o ostvarivanju prava majki porodilja održanih u cijeloj BiH, potrebno je poduzeti konkretne korake u pravcu sistemskog riješavanja ovog pitanja kao i unaprijeđenje postojeće zakonske regulative kako bi se što bolje poboljšao položaj majki porodilja u BiH.

http://civilnidijalog.ba/sites/default/files/Pregled_izdvajanja_za_porodiljne_naknade_u_BiH.doc

Aktivnosti na unaprjeđenju položaja majki porodilja u BiH Udruženje VESTA iz Tuzle, u partnerstvu sa Udruženim ženama Banja Luka, realizira u okviru projekta Rodno odgovorno budžetiranje kao dio reformskih promjena na putu evropskih integracija i osnova za jačanje prava žena u BiH čiju realizaciju finansijski podržava Europska unija i UN Women.

......

Ako ima neko zainteresovan neka se javi

Nane2012 ja sam ti već napisala da se prijavljujem da učestvujem u ovom projektu, ali nikada nisam dobila povratnu informaciju. Je li to znači da je riječ o propalom pokušaju?

< Poruku je uredio srećicaa -- 20.5.2013 15:39:26 >

16.03.2013.

(odgovor članu Nane2012)
Neposredna veza do poruke: 6586
21.5.2013 10:26:05   
Nane2012
Kakav crni propao projekat , prikupljaju se informacije , dobila sam i besplatnog advokata , pa kada se sve prikupi i vidi sa UNDP i OHR da li ima potrebe oformiti udruzenje ili istupiti sa nekom vecom org. svi ce biti obavjesteni.

Ministarstva malo vrdaju sa pristupom informacijama , tj.nikako ne mogu sada , u ovom trenutku dati konkretne info :)

No sikiriki , javim sve

(odgovor članu srećicaa)
Neposredna veza do poruke: 6587
21.5.2013 10:52:48   
Marija13
Nane sta god bude obavjesti nas user posted image znam da bi sve zene dosle kad je potpis u pitanju, pridruzivanje i sl.jedino necemo na javne nastupe user posted image
vidim niko se i ne javlja na ovoj temi, bas smo se navikle da nam bude pocetkom mjeseca...

"Ono što mi jesmo određuje našu djecu daleko više nego ono što im govorimo. Znači, potrebno je da budemo danas, ono što želimo da naša djeca postanu sutra."

(odgovor članu Nane2012)
Neposredna veza do poruke: 6588
21.5.2013 11:04:48   
mirelaf
znal neko br.tel ministarsva da pitamo kada ce krenuti sa uplatama,ili je neko vec zvao?

(odgovor članu Marija13)
Neposredna veza do poruke: 6589
21.5.2013 11:29:02   
raja_ringe
meni poštar rekao da još nema ništa i da ne vjeruje d aće biti prije juna

"Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!" (I. Andrić)

(odgovor članu mirelaf)
Neposredna veza do poruke: 6590
21.5.2013 13:03:11   
Miimy
pa i ne mozemo ocekivat prije juna vazda daju pocetkom mjeseca dobili smo poslije prvog maja dobicemo pocetkom juna....

‎"Odluka o tome da ćeš imati dijete – izuzetno je važna. To znači da će tvoje srce zauvek koračati negdje izvan vlastitog tijela."

Nase malo Sunce doslo na svijet 3..8.2012. 9:10h

(odgovor članu raja_ringe)
Neposredna veza do poruke: 6591
21.5.2013 19:55:23   
Leva
Koliko dugo ( vremenski) mi moraju biti uplaceni doprinosi da bi mogla ostvariti pravo a porodiljsku naknadu? Pretpostavljam da to neko mora znati da ne kopam po zakonu user posted image

.-..-.
`·.·´ nakon 5 IUI i 5 ICSI su došla dva sunašca...
?/
/? "Uspjeti znači prihvatati neuspjeh za neuspjehom ne
/ \ gubeći entuzijazam"...
http://sunasce.blogger.ba/

(odgovor članu Miimy)
Neposredna veza do poruke: 6592
21.5.2013 20:05:22   
Marija13
6 mjeseci user posted image

"Ono što mi jesmo određuje našu djecu daleko više nego ono što im govorimo. Znači, potrebno je da budemo danas, ono što želimo da naša djeca postanu sutra."

(odgovor članu Leva)
Neposredna veza do poruke: 6593
22.5.2013 8:09:41   
Leva
Hvala na odgovoru user posted image
Nista od porodiljske za mene, bez obzira na casne namjere i dobru volju poslodavca. Jednostavno nemamo vremena za 6 doprinosa prije poroda. Ponudjen k'o pocascen user posted image

.-..-.
`·.·´ nakon 5 IUI i 5 ICSI su došla dva sunašca...
?/
/? "Uspjeti znači prihvatati neuspjeh za neuspjehom ne
/ \ gubeći entuzijazam"...
http://sunasce.blogger.ba/

(odgovor članu Marija13)
Neposredna veza do poruke: 6594
22.5.2013 8:45:04   
Nane2012
Sve vas obavijestim kako pocnu pristizati konkretne informacije .
A sto se tice uplata , kasnit ce mjesecima ,smjesno i zalosno .... jos uvijek nema dovoljno para za redovnu isplatu i naknadu zakasnelog ,

"moguce je da ce biti ali takve informacije vam ne mogu dati bas sada".......

(odgovor članu Leva)
Neposredna veza do poruke: 6595
22.5.2013 9:31:30   
chuci

IZVORNA PORUKA: Leva

Hvala na odgovoru user posted image
Nista od porodiljske za mene, bez obzira na casne namjere i dobru volju poslodavca. Jednostavno nemamo vremena za 6 doprinosa prije poroda. Ponudjen k'o pocascen user posted image

neka ti uplati par mjesdeci sa zakašnjenjem. može li to?

znam da je gazdarica u firmi moje mame prije tako kasnila pa uplati par mjeseci odjednom.

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

(odgovor članu Leva)
Neposredna veza do poruke: 6596
22.5.2013 10:38:48   
Nane2012
Draga Vladana,

Mi bismo vam predložili da se za početak pridružite online grupi na Facebook-u “Žene koje su dobile otkaz, nakon rodjenja djeteta!!!” koja okuplja nekoliko stotina žena koje su i same majke ili su zainteresirane za rješenje problema porodiljskih naknada. Neke od članica grupe su dio inicijative koja nastoji riješiti ovaj problem izmjenom zakonskog okvira. (https://www.facebook.com/#!/groups/176357342498400/?fref=ts)

Umjesto formiranja (još jedne) organizacije, možda ne bi bilo loše da stupite u kontakt sa članicama grupe kako biste imali informacije o njihovim inicijativama. Također, jedno od udruženja iz Sarajeva koje se zanima za ovu temu jeste udruženje Magna o kojem su informacije dostupne na http://magna.ba/. Ovo udruženje je također dio gore pomenute inicijative koja se zalaže za bolji pravni okvir i zaštitu majki/porodilja/trudnica.

Nadamo se da će vam biti od pomoći.

Srdačan pozdrav,
Maja

Maja Maricic

Press Officer

OSCE Mission to Bosnia and Herzegovina

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 6597
22.5.2013 12:44:46   
ksily
@Leva

ne moras 6 mjeseci biti u radnom odnosu prije poroda da bi ostvarila pravo na naknadu bitno je da ti je ugovor na neodredeno vrijeme ili ukoliko je na odredeno da traje citavo vrijeme dok si na porodiljnom i dok ostvarujes pravo na nakdanu. tako da ako si zasnovala radni osnos npr 3 ili 4 mjeseca prije poroda dobivat ces naknadu samo u manjem iznosu nego sto bi je dobivala da si radni odnos zasnovala 6 mjeseci prije poroda.
visina iznosa porodiljnih naknada u Kantonu Sarajevo mijenja se u skladu sa visinom prosječne plaće ostvarene u FBiH, prema podacima koje objavljuje Federalni zavod za statistiku. Od 01. februara 2010. godine za žene-majke u radnom odnosu isplaćuje se naknada u iznosu od 432,00 KM +/- 20 ili 30 KM i primjenjivat će se do naredne izmjene prosječne plaće ostvarene u Federaciji BiH. Ukoliko žena-majka u radnom odnosu nije zasnovala radni odnos najmanje šest mjeseci prije poroda, naknada plaće obračunava se u visini od 50% od najniže plaće u Federaciji BiH, te se u skladu sa prethodno navedenim, ovim korisnicama po posljednjim podacima Fedralnog zavoda za statistiku isplaćuje 216,00 KM.

tako da imas pravo na naknadu 100% samo u umanjenom mjesecnom iznosu ovo znam i tworetski i prakticbo jer mi je jedna koleginica otisla na porodiljno kada je imala otprilike 4 mjeseca radnog staza i sada uredno prima tu umanjenu naknadu.

(odgovor članu Leva)
Neposredna veza do poruke: 6598
22.5.2013 18:39:08   
trudnica31
Moze li mi neko reci iz Tuzlanskog kantona kolika je porodiljska naknada i da li firma moze isplacivati razliku do 100%, recimo, ako imam kredit jel mi se on odbija od porodiljske naknade?
Hvala...

(odgovor članu ksily)
Neposredna veza do poruke: 6599
24.5.2013 14:35:31   
lala0606
porodila sam se 31.03.... juce dobijem rijesenje o porodiljskoj naknadi.. pise da je por. nak. 459KM...
Kad bi mogla ocekivat porodiljsko(jeli pocetkom juna, kako sam ja skonta)?? dali je porodiljsko uvijek isto, mislim na iznos??. hvala...pozdrav user posted image

(odgovor članu trudnica31)
Neposredna veza do poruke: 6600
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  262 263 [264] 265 266   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  262 263 [264] 265 266   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *