malena27 RR
|
prenos postova sa duple teme: Ako postoji već ovakva tema, izvinjavam se! Ovo sam otvorila (iz lične koristi ) želeći da nama trudlicama , žene koje su također nekad bile trudilice a sad su mame ili trudnice, napišu svoja iskustva - kako su uspjele NAPOKON zatrudniti! Znači tema nije stavljena sa ostalima o savjetima za zatrudnjivanje , jer bih željela da pišu žene koje su se baš morale truditi da zatrudne a ne općenito o zatrudnjivanju! Evo da vam se javim! Ja sam bivsa trudilica, a sad napokon trudnica koja treba da postane mama za nekih 1,5 mj. Pokusavali smo 1,5 god.Recept za uspjeh kod mene bio je IVF. Zelim svim trudiliicama da ubrzo postanu trudnice i mame!!!! Ja sam se trudila oko 4 godine, i zatrudnila u mesecu kad sam imala toliko obaveza da cak i ne znam kako sam uspela zatrudneti. Desilo se kad sam digla ruke i prestala da se žderem. Dok su mi govorili da će biti tako, kolutala sam očima i govorila im da se mozak nekako i može isključiti, ali osećanja ne, i da kolko god se trudila da ne mislim, to ne izbija iz glave. Rešenje je ležalo u opterećenosti, i umor me je doveo do toga da u jednom trenutku kažem sebi: Ma, briga me više i za zatrudnjivanje, i za bebu, imamo dom u gradu, usvojićemo ga i gotovo! Već smo počeli i tu soluciju da razmatramo i, eto, desilo se. Znači, ako ne možete da prestanete da mislite, upišite neki težak fakultet, ili počnite nešto što vam psihički ne ostavlja sekundu vremena i nadam se, od srca, da ćete se jednog dana pitati - otkud vam beba omanuh temu. neutesna, los ti je nik, uteha postoji, uvek. samo je do tebe želiš li je ili ne. nekada je saosećanje bilo vrlina i ljudi su jedni drugima pomagali, sad je sažaljenje sramota i niko više nikome ne pomaže. evo, ja ti poručujem: postoji milion i jedna lepa stvar koju ćeš doživeti dok ti se beba ne desi, iskoristi ih sve do jednu. ako ništa, idu praznici, plakaćemo posle zajedno. trudilica (i bivša i ponovna) evo i moja priča više od 4 godine u braku, u početku smo bili totalno opušteni, nisam znala koji mi je dc a da ne spominjem da smo se prije braka tako čuvali da sam mislila da ću se udati i sad kad čujem da pričaju kako se neka udala, samo kažem da sam bogdo nakon godinu dana smo počeli ciljati plodne dana, ali i dalje ništa i tek nakon 2 godine braka se odlučimo na detaljnije pretrage MM spermiogram, bris, spermokultura, uzv i sve što ide uz to ja papa test (koji je u početku bio loš, bakterija, pa me zakočilo liječenje), cervikalni brisevi, hormoni svi nalazi oki na kraju kad sam došla do laparoskopije, bila sam presretna mislila sam da ću tu naći neki problem, jer me idiopatska neplodnost počela pravo mučiti, kad ne znaš gdje je problem i kako ga riješiti, međutim i to ok, jajovodi prohodni, materica ok onda su počeli ciljani sa klomifenom 2x to srećom ne traje dugo, inače bi mi totalno uništilo seksualni život nakon toga napravila pauzu od pola godine i presretna kad mi je Godinjak predložio inseminaciju prva sa klomifenom nije uspjela, druga dslaba reakcija na klomifen, pa dobila i gonale gadnije od klomifena smatram se srećnom ženom jer mi je uspjela 2 inseminacija malo odužih, ali šta ću, i moje pravljenjenje se odužilo ako se nećete ljutiti, ja bih dala jedan savjet, ne treba dizati frku ako ne uspjeva nakon par mjeseci ali ako prođe godina dana od pokušavanja, a nema , već je vrijeme da oboje urade detaljne nalaze hodajući simptom,onog momenta kad se desi nick će biti presretna,a sve do tad će biti neutješna i to se ne može promjeniti jer je istinit. vjestica,evo i ja se spremam na laparoskopiju,a samo da kažem prvu godinu dana braka nit smo se čuvali a nit smo razmišljali o bebici,bilo je ono jednostavno ako se desi desi,međutim drugu godinu ja krenem na pretrage,ni sama više ne znam u čemu je bio problem,već treću godinu krenemo praviti kuću i ja odustanem od doktora,jednostavno nisam stigla dalje da idem,te godine mi beba nikad na um nije pala zbog svih obaveza oko kuće,kad smo je završili i uselili onda opet ista razmišljanja bebe nema.Četvrtu godinu krenemo oboje na pretrage,mm nalaz super a kod mene svi nalazi poprilično dobri (tako doktor Godinjak kaže),i evo slijedeće sedmice aBd na laparoskopiju pa ćemo vidjeti šta dalje.Možda sam promašila temu,ali reko samo da kažem kako su prošle ove 4 god. braka. IZVORNA PORUKA: Mara Pozzz trudilice, sve nesto citam i kazem e sad cu napisati pa opet smetnem, takva sam po prirodi Ja i MM smo u braku vec punih 5 i sitan kusur godina a nasa želja se ostvarila ljetos , po najvećem čelopeku na svijet je došla naša mala principessa . Malena sada ima 5 mjeseci a naš recept je Klomifen. MM spermiogram: Superman- sve 5 . Kod mene upale, bakterija : Ureaplasma urealitycum, lječenje. Hormoni, malo viška testosterona , manjak progesterona, malo pošundrani. Maternica nakva zavaljena, laparo + HSG, poluprohodan lijevi jajovod, desni začepljen skroz (ni kap kontrastnog nije prošla). Ispočetka se i nismo baš puno sekirali jedno pola godine jer smo probali prirodnjaka, dok nije došao moj Papa test i od tada sam prošla jedno 6 ginekologa + popratna publika . Čak smo išli i na gađanje datuma, dok nisam došla do folikulometrije i skontali da folikule pucaju tek 23 i 24 dan , a ne sredinom ciklusa. Uglavnom, bili smo naručeni za Inseminaciju te sam pila Klomifen 2 mjeseca, i na dan prije nego smo trebali na inseminaciju ja uradim test i šok! Plava crta na oba prozora Kako nama tako i mojoj ginićki kad sam sutradan došla , radila betu a ono veliko do neba Moj savjet, prvo mužići na testove pa onda ženice i to sve po redu: Brisevi, hormoni, krv+urin. To sve dovesti u red pa onda dalje. Kažu: samo se opusti i da je sve to u glavi, i bit će beba. Ja kažem nema opuštanja nego treba samo akcijati . Drage moje, i mene je tek nedavno nakon niza godina ogijalo malo sunce. Ja nisam puno cackala, cekala sam da se desi. Imala sam upale citav zivot. Slucajno sam cula za jedan caj i pila sam ga neko vrijeme. U zivotu mi bolji papa test poslije toga nije bio. Pokusajte. Djevojci i njenoj prijateljici koje su meni rekle za njega desilo se isto, da su nakon godina i godina postale mame Posto se caj narucuje vani a ja nisam nikoga imala samo sam zamolila da mi kazu sastav i sama sam to smuckala. Kupila sam istu gramazu sva 4 caj, pomijesala u veliku zdjelu i po jednu supenu kasiku na nekih pola l vode. Svaku vece. Ja sam jos stavljala kesicu brusnice u to jer nisam neki ljubitelj cajeva. Sastav vam je: neven, kunica, crni sljez i vrkuta. Molim vas pokusajte, ja sam sigurna da je meni pomogao. Pila sam neka 3 puta, tu dozu, ali ti ne mogu tacno reci koliko je to trajalo jer je bilo prije vise od godinu Mislim da ti ta jedna "tura" moze biti oko mjesec dana. Onda sam ja pravila pauzu nekih petnaestak dana i nastavljala. Molim te pogledaj malo o ovoj vrkuti, vidjeces kako je super bas za te ciste i sve to. Ja imam miom, u uterusu, cak se smanjio od tog caja sto je bilo nevjerovatno. Vrkuta se jos zove i Gospin plast. Ako si iz Sa imas ga u onoj maloj apoteci kod Katedrale i na AP, u B fazi u biljnoj apoteci Evo, da se i ja malo ovde javim..... Hm...ja sam poslije 3 godine ostala trudna. Mislim da je kljucno opustanje, u mjesecu kada sam ostala trudna sam bila u haosu, nisam ni mislila o trudnoci....kad, ono...heheh...plusic! Vezano do prije trudnoce, kada sam bila trudilica.... ...Imala sam vodenu cistu, koja se javljala svaka odprilike tri mjeseca na desnom jajniku i doktor mi je rekao da vjerovatno...nista od tog jajnika i da se oslonim na lijevi, medjutim kada sam ostala trudna na pregledu od 6 sedmica, rekao mi je jasno da je trudnoca krenula bas iz tog jajnika..... I on je bio iznenadjen. Ja samo mogu reci, da sam konstantno bila pod kontrolom, jedno pola godine, prije zatrudnjivanja sam pila caj od brusnice (oko 1 l dnevno), cisto radi ciscenja..... Tako drage moje, zelim vam puno SRECE i mnogo plusica!!!!!