Blue rose RR -> RE: nasljedstvo, nasljedjivanje šta vi mislite (24.11.2009 13:14:29)
|
Po mom mišljenju djeca (kao potencijalni nasljednici) ne treba da se miješaju u volju i odluku roditelja. Na našem podneblju je došlo do smjene generacija, i današnji roditelji, imaju mnogo širi pogled na pojam "nasljeđa", i "testamenata" kao zakonskog sredstva ispunjenja njihove posljednje volje. Ne trebamo kriviti djecu koja se "zamjere" kada nastupi ostavinska rasprava, već roditelje koji nisu za svog života riješi takve stvari, sa njihove tačke gledišta, i odlučili najpravednije. Lično mi se ne dopadaju ljudi, koji se bave nasljedstvom, i kojima je to samo put da u svom mizernom životu u kojem nisu stekli apsolutno ništa, da se dočepaju nečega što je godinama uz mukotrpni rad i odricanje krvavo stečeno. Ja sam za to da roditelji u određenim godinama života prodaju ono što imaju, kupe sebi manji stančić, a da taj novac potroše da bi živjeli na visokoj nozi, da putuju, uživaju u danima što su preostali. Teško je objasniti današnjem narodu da su roditelji stekli SEBI, i da djeca moraju istim stopama da to rade. Ja od svojih roditelja (s obzirom da imam i bracu) ne želim ništa. Otvoreno sam rekla da mm i ja ne želimo da se miješamo u porodičnu kuću, jer mi smo sebi stekli, i meni ne treba. U slučaju da budu htjeli da se kuća proda, onda želim onolilko procenata koliko ONI i samo oni odluče. Neću nikada svojim roditeljima zamjeriti, ukoliko odluče da sve daju mom bratu. Jer nema te cijene, novca, ljudi i njihovog ponašanju, koji bi me mogli odvojiti od mojih roditelja i brata. Svi su ostali prolazni. Moje dijete će naslijediti naš stan, tek onda kada vidim da je ona nešto sebi stekla, da bi znala cijeniti rad i odricanje.
|
|
|
|