animagical -> RE: Trombofilija, antifosfolipidni sindrom i pojava sistemskih autoimunih bolesti u trudnoci (25.4.2012 21:49:04)
|
IZVORNA PORUKA: hope4 Mene zanima konkretno trombofilija u trudnoći i primanje odgovarajuće terapije...gdje si vodila trudnoću, zanima me ima li takvih slučajeva da ih vodi neki doktor iz Mostara ili okolice...nisam sigurna kakav je to sindrom kod tebe, je li ti trudnoća dobro završila? antifosfolipidni sindrom je tip trombofilije, gdje su povisena antoifosfolipdna i antikardiolipinska antitijela...proguglaj... to je Hugesov sindrom... zna uzrokovati infarkt posteljice u trudnoci u zadnjim mjesecima... i mnogo ranih pobacaja... ja sam u trudnoci koristila aspirin 100 a zatim niskomolekularni heparin, tj clexane 40mg, to je injekcija protiv koagulacije krvi...radila sam jako cesto koagulogram ili bar aptt, svakih par sedmica...ishod moje trudnoce upravo spava u krevetu ;) uz te nalaze, meni je bio pozitiv ANA i neki od elisa testova...ne znam kakvi su ti nalazi i koji tip trombofilije imas, ali u biti za svaku trombofliju se bar preventivno daje heparin, jer je on siguran u trudnoci,a dosta lahko je nauciti sam sebi davati injekcije, jer se daju subkutano... ja sam u sarajevu, trudnocu mi je vodio dr divanovic, a trombofilijom su se bavili na dip-u dr mekic i dr zelija velija,kao i redovni internista, iz drzavne bolnice... za mostar stvarno ne znam... ono sto je jako vazno za napomenuti, meni je dr jako cesto radio uzv, gledao posteljicu, protoke kroz pupcanik i jako cesto sam radil aptt i prema tome smo odlucili kada poceti s heparinom... ne brini oko te terapije, stvarno nije tesko...
|
|
|
|