|
RE: Trombofilija, antifosfolipidni sindrom i ... 25.4.2015 10:42:43
|
|
|
|
AAvalon
|
ja sam se porodila na carski, i to hitni. ako si na Clexanu, dovoljno je da 12 sati prije operacije ne primis terapiju. ako imas planirani carski, obustave ti Clexane 24 sata prije. ako je hitni (kao u mom slucaju jer mi je pukao vodenjak), kazu da je dovoljno i 8-12 sati prije da nisi primila Clexanel. ja sam ga sebi dala u 8 navece, kao i svaki dan, porodili su me sutradan u pola 12 prije podne. nikakvih problema nisam imala. s obzirom da imam tezi i rizicniji oblik trombofilije (kao i ti, cak mislim da si radi licne istorije bolesti jos rizicnija, ja imam 4 mutacije za urodjenu trombofiliju ali nemam stecene) odmah poslije CR kad sam se dozvala dali su mi Clexane 0.4, i sa tim sam nastavila do isteka 6 sedmica poslije poroda. nikakvih problema nisam imala ni sa krvarenjem poslije operacije, zarastanjem rane, dojenjem, mlijekom, komplikacijama, krvnom slikom i ostalim, hvala Bogu. ali, kad imas trombofiliju, operativni zahvat sam po sebi je moguc, ali je dosta rizicniji od prirodnog poroda, vece su sanse za komplikacije uzrokovane trombofilijom. mada, u vecini slucajeva, sve prodje OK. tako da na tebi je da odlucis, mozda je ipak bolje da istrpis bol, sigurno da ti je bilo lakse poroditi se nego kasnije deverati sa TE i da napomenem ono sto stalno ovde pricam. nikad ne znas kad ce se trombofilija aktivirati, moze biti da ti u ovoj trudnoci ne napravi ni najmanji problem. jeste ti veca sansa jer si i sama imala TE event, ali opet su vece sanse da sve bude OK. statisticki govorim. sigurno te je strah, ali evo, ovaj put si na dobroj terapiji, samo se svega pridrzavaj i ja vjerujem da ce sve biti OK
|