Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
i ja volim da isplaniram šta će se jesti u toku sedmice, naravno kada radim sada sam na bolovanju pa skuham svaki dan svježe kada sam druga smjena ujutro prije posla napravim ručak za taj dan a kada sam prva smjena ručak napravim noć prije, tako da mi bude lakše kada dođem kući supe uglvnom iskuham, podijelim u posudice i zaledim prilog uz glavno jelo (tipa krompir pire) uvijek pravim neposredno prije jela
hanady mene je strah da mi toliko dugo stoji hrana u frižideru, recimo od vikenda do četvrtka, je li ti to zalediš ili držiš u običnom frižideru
ja to u zavisnosti kada jedem tako i ostavljam... japrak mogu zalediti kao i grah... ali sitni ćevap i grašak ne ledim...
ja klepe, pete, sarme, dolme...sve iz ledišta mogu da uzvadim i podgrijem i bude super svježe
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
e i ja tako klepe, pita, supa sve može u led a paprike npr. zaledim u jesen svježe prethodno očišćene, pa ih za čas onako smrznute napunim i pravac u šerpu patliđane takođe ispohujem pa zaledim, pa se musaka na brzinu napravi
e i ja tako klepe, pita, supa sve može u led a paprike npr. zaledim u jesen svježe prethodno očišćene, pa ih za čas onako smrznute napunim i pravac u šerpu patliđane takođe ispohujem pa zaledim, pa se musaka na brzinu napravi
ja paprike isto zaledim... a ja to još brše napravim... napunim ih mesom pa u pretis sa svim zalinima...i onda samo izvadim u vatristalnu iz pretisa i jedno 10 minuta ispečem
a patlidžan ne pohujem inače...zaledim i kad se osledi samo slažem...nikada ne pohujem za musaku... najbitnije je da ga nasolim i oscjedim prije leđenja.
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
Ja vam se divim zene ako mozete tako da kuhate unaprijed. Ja ne znam ni sta cu sutra rucati a kamoli za 4 dana. Sta ja znam, ja to nikad nisam praktikovala da kuham unaprijed, osim sto znam napraviti neku pastu salatu i to mi bude onako u frizideru dok se ne pojede oko 2 dana. Inace nista ne kuham na veliko niti zamrzavam. Naucena sam i kod mame da se nista ne zamrzava. Osim graha, ni kod mame nista nije bilo vise od jednog obroka da se jede. I naravno pite. Ali pite su bile jednom ili dva puta godisnje. Ona ima problema sa kicmom, tako da nije mogla dugo stajati na nogama. U mom zamrzivacu mozete naci samo brze hrane tipa Ledo itd. Zdravo se ishranjujemo, i trudim se da sto vise prijesnog povrca jedemo, tako da ni ja ne provodim pored sporeta puno vremena. Jos nesto. Dragog sam istrenirala da isto kuha ko i ja, to jeste na moj fazon, sto se skuha, da traje samo za jedan obrok. Tako da moja dusa mojim stopama ide.
Al ja i ne vidim poentu u provodjenju svog slobodnog vremena u kuhinji, osim ako je za kakve akcije .
Ja isto kuham danas za danas a sutra za sutra .Razumijem i žene koje prave preko vikenda za cijelu sedmicu,tako im je naravno lakše jer ne moraju kad dođu umorne s posla praviti ručak za sutra ili za taj dan.Zato podržavam ovaj sedmični jelovnik,koji ću i ja vjerovatno praktikovati kad budem počela da radim .
_____________________________
Blaženstvo se nalazi u ukusu, a ne u stvarima, i čovjek je sretan kad dobije ono što voli, a ne kad dobije ono što drugi smatraju da treba voljeti.
Ja praktikujem da npr grah skuham za vikend, jednom jedemo ostalo(još dva obroka)zaledim, lazanje isto napravim u većoj tepsiji pa zaledim i posle samo odmrzmen ručak super, paprike takođe zaledim, ove godine nisam ledila patlidžan nisam bila dobro ali i to praktikujem. Meni nije problem da jedem od danas za sutra, jela sam i kod mame pa nam ni jednoj nista ne fali. Kad imaš posla preko glave to je neminovnost. Ja se moram odmorit za posao jer su moje greške skupe, radim i privatno gdje takođe ne smijem da napravim propust, moram se i djetetu posvjetit i mužu takođe a ako hoću da jedemo zdravo odmrzavanje je neminovno.
_____________________________
Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......
kako god ko želi a bogami i vremena ima neka radi... ja da ne kuham sedmični jelovnik...djeca bi mi popodne jela samo brzu hranu.... ja imama u zamrzivaču domaće poizvode i koristim ih, skuham i praktikujem pazetći na ono što se zalediti može....
uglavnom... ja sam stala kod prošlog petka u kome se desila izmjena.... imali smo pitu sirnicu i kolač monte i supicu jer smo imali goste
subota... supa pileća, mantije, monte kolač, pohovane tikvice i pileći fileti u susamu ( imali smo goste)
nedelja... supica teleća, kancone sa piletinom monte završili
ponedeljak punjene paprike, domaći jogurt i domaći hljeb
utorak musaka, pileća supa i palačinci kasnije djeci a planiram planiram večeras štrudlu djeci napravit za sutra
srijeda teleća mućkalica, štrudla supica ako je ko želi
četvratak, bamja sa telećom koljenicom i supa od koljenice
petak, idemo na ćevape ili eventualno nešto isplaniram do tada zavisi od razvotka situacije u toku sedmice
imamo redovno, kiseli kupus, k. krastavice, paradjz, zeleni ajavr koji super ide u mućkalicu, i td. svega ostaloga što već dokusurili nisu domaći jogurt, kiflice za djecu ujutru ili krofne da nose kod nane,
i žive bile pišite sedmične koje ga prave...da maznem koju ideju... lako je za dana šta bi se skuhalo...al meni treba ono što večeras mogu za sutra spremiti ili za vikned apa da zaledim
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
PONEDJELJAK: supa od koljenice, riza i pureci kolacici u saftu, desert americka torta (made by me) UTORAK: supa od koljenice, telece snicle i spagete od psenicnog brasna sa parmezan umakom SRIJEDA: juha od povrca ,mantije od lisnatog tijesta fasirane puretine sa jogurtom i bijelim lukom ETVRTAK: grah, salata od kiselih paprika sa kupusom PETAK: krompir corba, proljetne rolnice sa soja sos umakom SUBOTA: rizoto od musula i orada , gril povrce by ledo NEDJELJA: domaca pizza, pileca supa
Nadam se da ce nekome posluziti kao ideja
< Poruku je uredio Crvena -- 20.1.2011 13:10:16 >
_____________________________
Volite svoju djecu i kad su kriva, jer će ih život kažnjavati i kad nisu.
eh moja isplanirana sedmica bi trebala ovako izgledati
ponedeljak.. supa pileća, špageti s afaširanim mesom i domaći jogurt
utorak: supa teleće koljenice, teleća koljenica izdinstana na crvenom luku sa brokulama prelivenim bešamelm sosom
srijeda: buranija sa junetinom
četvrtak: imama baildi i teleći kotleti, teleća supica
petak: ručak kod mame...javila sma joj večeras da sam to isplanirala jer ja više smišljati ne mogu
eh na sve ovo... kolač machmalow sam večeras napravila i da djeca imaju u toku sedmice... kako znam da za cijelu neće biti prekosutra planiram da napravim kiflice slane i slatke...salne da imaju za doručak i ostalo kao im zafali nek ima nana kupi čoko bananica imaju i sok od cvekle i mrkve za dva dana...pa ćemo ond aiscjediti neki durgi za naredna dva....tri
eh salata ima još kupus kiseli i paradjz kiseli i tegla zelenog ajvara ostalo sve se pojelo a zima prošla nije
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
Experimentalni pokušaj planiranja hrane sedmicu unaprijed Napominjem da su ovo jela koja pravim kad dodjem s posla, za nas dvoje i ništa ne ide za sutra ili sl. Također mi oduzmu maximalno 30min. PON - supa tarhana; tjestenina sa piletinom i gljivama u vrhnju, zapečena UTO - meksički grah SRI - krem juha od šampinjona; faširane šnicle s pire krompirom i špinat na mlijeku ČET - grašak s junetinom (junetina od kurbana ranije raskuhana i smrznuta) PET - pileća supa; pileći bataci i riža sa graškom i šampinjonima SUB - svekrva (ako ne, onda pohovane lignje i krompirići) NED - mama (ako ne, onda palačinke punjene gljivama u bešamelu i zapečene u rerni)
_____________________________
Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong
Pošto mi je svekrva još tu nešto nemam baš volje al eto mora se. Imam smišljeno pola sedmice Pon: Supa, pljeskavice i pire krompir, preko toga nariban sir i zapečeno(gledala sveki na OBN neki recept pa mi predložila) Ut: Piletina sa povrćem u vrhnju i domaća pileća supa Sr: Špagete sa faširanim mesom. Čet:buranija sa sudžukom Petak ili subota najverovatnije idemo u Tuzlu a posle ako Bog da pratimo svekrvu pa ću valjda imat inspitacije
_____________________________
Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......
Experimentalni pokušaj planiranja hrane sedmicu unaprijed Napominjem da su ovo jela koja pravim kad dodjem s posla, za nas dvoje i ništa ne ide za sutra ili sl. Također mi oduzmu maximalno 30min. PON - supa tarhana; tjestenina sa piletinom i gljivama u vrhnju, zapečena UTO - meksički grah SRI - krem juha od šampinjona; faširane šnicle s pire krompirom i špinat na mlijeku ČET - grašak s junetinom (junetina od kurbana ranije raskuhana i smrznuta) PET - pileća supa; pileći bataci i riža sa graškom i šampinjonima SUB - svekrva (ako ne, onda pohovane lignje i krompirići) NED - mama (ako ne, onda palačinke punjene gljivama u bešamelu i zapečene u rerni)
Juče sam varala, došla s posla pre-gla-dna pa su bile Jami klepe, kao brzinska varijanta. Danas nastavljamo po rasporedu a jučerašnji ručak ide za slijedecu sedmicu.
_____________________________
Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong
ovo je super ko može da se drži tog rasporeda...meni je ovo nemoguće, pokušala sam par puta i uvijek se predomislim u datom momentu mi se to ne jede i tako da za čas nešto drugo napravim...
ovo je super ko može da se drži tog rasporeda...meni je ovo nemoguće, pokušala sam par puta i uvijek se predomislim u datom momentu mi se to ne jede i tako da za čas nešto drugo napravim...
ja se držati moram... nemama vrijeme da nešto drugo spremama jer suprug ide poslijeodne privatnor aditi... a nemama ni vrijeme da njima djeci nešto drugo dajem rjer gubim dragocjeno planirano za igru s anjima...one rano idu spavati....
a ja...ja bih i akemnja smao d ame dočeka čini mi se...izludi me više mišljanje i kuhanje
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''
Meni je koncept dobar. Samo se treba uhodati. Planiram na početku sedmice, ili kad je onih -10% utorkom u dp, nabaviti sve sto mi treba za sedmicu, pa da ne ulijecem svaki dan s posla u prodavnice, jer kupim više onog što mi ne treba. Ili one stašne mjesečne nabavke kad samo redom trpam u kolica ko muha bez glave. Račun prestrašan, a opet nemam od čeg napravit ručak :( Još kad mi prođe ovaj trudnički umor pa mognem i poslije 11 ostati budna, pa spremim pola ručka naveče, a samo prilog poslije posla, to će bit još bolje.
_____________________________
Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong
Još kad mi prođe ovaj trudnički umor pa mognem i poslije 11 ostati budna, pa spremim pola ručka naveče, a samo prilog poslije posla, to će bit još bolje.
Posle trudničkog umora dolazi porodiljski umir i ako Bog da dojenje koje može bit iscrpljujuće a bićeš i na bolovanju pa sve lijepo odloži na nekih godinu dana
_____________________________
Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......
evo da i ja napisem jedan sedmicni meni,a ja sam inace bez ideja vrlo cesto
pon- grah utor-grah sri- domaca pileca supica sa povrcem i knedlama cet-gulas (sa pilecim prsima) pet-pileca prsa sa rizom i dinstanim sampinjonima sub-krilca pileca sa bijelim lukom i limunom u rerni i krompirom ned-lasagne
znaci ovo jedemo mm i ja, a ja djeci vecinom posebno pravim ili ako je grah npr njima odvojim prije zacina i dodam jos krompir i nekog dr povrca
e probala sam sa sedmicnim jelovnikom i super je ispalo..nije me glava bolila svaki dan..doduse malenom tako vec odavno planiram al i nama sam isprobala..evo za ovu sedmicu:
ja inace recimo polovicno planiram sedmicni jelovnik sto bi znacilo polovicno zaledim. e sad j aimam nesto drugo u planu sto se ne zove sedmicni jelovnik nego prije mjesecni :) al moglo bi na ovou temu. dakle .. porod mi je akoBog da u ovo narednih mjesec i po. posto sam prosli pu naucila dosta toga a glavno pravilo izuzev onih prvih sedam dana ne osloniti se na koga ja planiram nakuhati i zalediti. zanemarujem sad price da dojilja ne valja da jede zaledjeno i slicno to cu okaciti macku o rep... bolje da jedem isat nego da cekam koga pa ne docekam:) a imam i muza i djete ... da ne bi morala svaki dan da kuham nakon sedam dana od poroda jer prosli put mi se svasta izdesavalo kao sto rekoh ja hocu bar psihicki da se oslobodim da o otme mislim.
sad mene interesuje sta sve ja smijem zalediti .. inace ledim sarmu, snicle razne.... meso s povrcem ( recimo s graskom i mrkvom) samo malo uljepsam i eto rucka:) sad me interesuju konkretne kombinacije. nisam nikad grah ledila:) ne znam ni ja zasto ... bude ok? hajte sad malo ideja jer ja u ovih narednih 20 ak dana moram skuhati dosta :)
nekom mozda bude smejsno i cudno .... al tako je kako je :) curici sam kad je bila manja pravila supu jacu od koljenici i u one kockice od leda i vadila malo rzablazivala i super supu je imala. to imam i sad u planu da nam ostavim.... eto ako ima neko spisak fin jela koje mogu da drzim u zamrzivacu jedno mjesec dva bez problema nek mi javi :)
grah mozes, ja ledim i rizu kad skuham vise, pitu samo ubacis u sporte i ukljucis, ne u zagrijanu rernu, lazanje, dolme sve, klepe, da spremis cuftad pa da vadis i przis... samo dok uspavam djecu pisacu
_____________________________
Nemam ništa od onog što bi se moglo nazvati bogatstvom i ne žalim mnogo za tim. Možda zbog toga ne poštujem to ni kod drugih. Bogatstvo je za mene ono što mogu ponijeti bilo gdje da odem, a to su uspomene. One ne mogu propasti, ne mogu se potrošiti......
ok cekam te ziki :) prilog nije frka to moze imuz ako bas ne budem ja bila u stanju a svi se ucute... to ne moram lediti ... al ovo drugo svaka ideja s detaljnijim opisom kako mi je odbro dosla:) hvala
lazanje knedle zvrkovi pite bureka i sirnice sve dolme, japrak, sogan dolma, sarma i punjena paprika sitni ćevap ( teleći) dopola pripremljen hadžijski ćevap ( sve doardiš i zalediš i ond au koamde folije staviš susuak hadžijskoh i narežeđš ljive odozgo i sopečeš u rerni ) bolonjeze sosa u teglama nemilice zaldišš...svako zna skuhat šagete i sa njim pomješati
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''