Lejla Ka -> RE: MRŠANJE I DOJENJE (26.8.2010 11:24:37)
|
Iskreno, naslušala sam se svega. Od toga da se dojenjem brže gube kilogrami, do toga da se od dojenja deblja. Za gubljenje kilograma važna je prehrana i fizička aktivnost, i naravno metabolizam u organizmu, koji je za svakoga specifičan. Dojenje najčešće, kod zdravih žena, nepušačica, pojačava apetit, jer traži veći unos kalorija za proizvodnju mlijeka. Umjetnost je tu unijeti zdrave kalorije, i u onoj neophodnoj mjeri, a ne više, koje će se taložiti. Moje je iskustvo da sam se uz dojenje vrlo brzo spustila do određene težine (+7kg od moje idealne) i tu zakočila. Kad smo smanjili dojenje, a ja zadržala količine hrane koje sam konzumirala, kile su krenule gore, pa sam uvidjela da moram značajno smanjiti količine hrane. Princip je da ti dok dojiš treba više kalorija, a višak kalorija se taloži, manjak će trošiti postojeće rezerve. Međutim, tokom dojenja se ne preporučuju dijete zbog toga što se prilikom naglog gubitka kilograma iz masnoća oslobađaju toksini koji prelaze u mlijeko. Nisam shvatila da li ti je "ostalo" 4 kg koje bi ti skinula do neke tvoje željene težine? Ako je tako, ja bih ti zapravo savjetovala da ih "prihvatiš" za sada dok ne prestanete dojiti. Savjetovala bih ti, ako već nisi, i neki lagani program vježbica koje bi redovno mogla u nekom periodu odraditi u svom domu. Pitaj dalje ako te još nešto interesuje. Nisam ti ja baš neki stručnjak za mršavljenje, i ja imam svog viška, i upravo se spremam da krenem u finalni obračun dok prođe Ramazan, s obzirom da smo dojenačko razdoblje završili, no mogu se posavjetovat sa nekim osobama koje znaju više.
|
|
|
|