Lejla Ka -> RE: MRÅ ANJE I DOJENJE (26.8.2010 11:24:37)
|
Iskreno, nasluÅ¡ala sam se svega. Od toga da se dojenjem brže gube kilogrami, do toga da se od dojenja deblja. Za gubljenje kilograma važna je prehrana i fiziÄka aktivnost, i naravno metabolizam u organizmu, koji je za svakoga specifiÄan. Dojenje najÄešće, kod zdravih žena, nepuÅ¡aÄica, pojaÄava apetit, jer traži veći unos kalorija za proizvodnju mlijeka. Umjetnost je tu unijeti zdrave kalorije, i u onoj neophodnoj mjeri, a ne viÅ¡e, koje će se taložiti. Moje je iskustvo da sam se uz dojenje vrlo brzo spustila do odreÄ‘ene težine (+7kg od moje idealne) i tu zakoÄila. Kad smo smanjili dojenje, a ja zadržala koliÄine hrane koje sam konzumirala, kile su krenule gore, pa sam uvidjela da moram znaÄajno smanjiti koliÄine hrane. Princip je da ti dok dojiÅ¡ treba viÅ¡e kalorija, a viÅ¡ak kalorija se taloži, manjak će troÅ¡iti postojeće rezerve. MeÄ‘utim, tokom dojenja se ne preporuÄuju dijete zbog toga Å¡to se prilikom naglog gubitka kilograma iz masnoća oslobaÄ‘aju toksini koji prelaze u mlijeko. Nisam shvatila da li ti je "ostalo" 4 kg koje bi ti skinula do neke tvoje željene težine? Ako je tako, ja bih ti zapravo savjetovala da ih "prihvatiÅ¡" za sada dok ne prestanete dojiti. Savjetovala bih ti, ako već nisi, i neki lagani program vježbica koje bi redovno mogla u nekom periodu odraditi u svom domu. Pitaj dalje ako te joÅ¡ neÅ¡to interesuje. Nisam ti ja baÅ¡ neki struÄnjak za mrÅ¡avljenje, i ja imam svog viÅ¡ka, i upravo se spremam da krenem u finalni obraÄun dok proÄ‘e Ramazan, s obzirom da smo dojenaÄko razdoblje zavrÅ¡ili, no mogu se posavjetovat sa nekim osobama koje znaju viÅ¡e.
|
|
|
|