scarlett
|
Draga Melina, nemam vremena da iščitavam sve postove, tako da je moguće da je ovo sve već rečeno, ali želim da ti budem podrška, kao što su meni cure s RR-a bile. Ja sam prošla sve probleme s upalama, ragadama, beba nije htjela da doji, pa onda kada je prihvatio dojku, dojenje je trajalo u početku po 6h i više. Onda je to prestalo, pa je dojio svakih pola sata ili sat. Ja sam bila očajna od umora (neispavanost, bolovi u leđima, rukama) i nesigurnosti, jer sam stalno dobivala savjete da pređem na dohranu, da je beba gladna, pa da nosim mlijeko na analizu. Izluđivala sam samu sebe stalnom sumnjom u svoje (o)(o) , jer ne znam kakav se proces u njima odvija i koliko beba zaista ručki, a čim je odvojim od dojke ona plače, kaka zelena, strah jeli mi dijete gladno... Da nije bilo cura s RRa, ja bih davno odustala, mislila bih da to kod mene jednostavno ne ide i da u trenutcima kada boli i kada me umor savladava, to nije vrijedno tolikog truda. Žene sa ove teme su me navele da se natjeram da dam svoj maksimum i da upoznam svoje granice izdržljivosti za koje nisam znala da imam. To je bila teška psihička i fizička borba sa samom sobom - da dojenje opstane, ali uz njihovu stalnu potporu, ja evo dojim skoro 2 mjeseca i je do sada dobio 1700-1800 gr i ja sam presretna. Dodajem samo čaj zbog grčeva. Još uvijek nije sve na svome mjestu, bradavice i sada bole, bebi još nema vremenski red u dojenju, ali je puno puno lakše nego na početku, jer sada doji kraće i rjeđe i što je najbitnije dobro napreduje. Sutra se može iskomplikovati sve, ne znam šta me čeka, ali onda bih bila ponosna i na ova 2 mjeseca koliko smo izdržali. Ipak, ja se nadam da će to biti 2 godine. Vjerujem da mogu postojati problemi koji se i pored truda ne mogu riješiti, ipak treba dati maksimum od sebe da dojenje opstane, ako to već želimo. Meni nije jasno kako žene u Somaliji mogu da doje svoju djecu i ona prežive - zar je njihovo mlijeko kvalitetno -ako već pričamo o nekoj kvaliteti? i onda čujemo svakakve komentare o kvaliteti majčinog mlijeka kod nas u BiH . U svojoj užoj porodici imam 2 slučaja kod starijih žena gdje su dr. prije 30 - 40 godina "utvrdili" da im je mlijeko nekvalitetno, navodno rijetko - ne znam šta to znači? Nažalost, to se mišljenje provlači kroz generacije. Imam i jednu mladu osobu, kojoj je pedijatrica savjetovala da prekine dojiti, jer beba ne dobija na kilaži, a kada je majka prestala da doji i mlijeko se povuklo, ispostavilo se da je beba imala upalu grla i da je to prouzrokovalo poteškoće pri dojenju. Čini mi se da pedijatri ( a i okolina) kod nas kada nemaju objašnjenje za neki problem vezano za dojenje, odmah posežu za objašnjenjem da nema dovoljno mlijeka ili da nije kvalitetno. Pokušaj što više tema o dojenju iščitati i daj maksimum od sebe da to uspije, neće ti biti lahko, jer ćeš sumnjati u samu sebe sve dok ne vidiš rezultat na bebinoj kilaži, ali nemoj odustajati. Ima nas kojima i nakon 2 mjeseca nije lahko, ali ne odustajemo. Ako ipak na kraju ne daj Bože ti i tvoj ne uspijete, niko nema pravo da te osuđuje, bitno je da si čista sama sa sobom. Puno sreće, snage i izdržljivosti za tebe, i pusica za tvoju bebi.
|