Cvrle -> RE: epidurala (26.3.2008 8:50:14)
|
Ja vam isto ne bih preporucila epiduralnu s obzirom da se daje u kicmeni stub i da je to jako osjetljiv medicinski "zahvat" a i sam oporavak od nje, jer ja imam iskustva sa biopsijom likvora. Igla se zabada na istom mjestu, stim sto su kod mene izvlacili sadrzaj a kod epiduralne se ubrizgava. Dvije sestre su me drzale da se ne bih pomjerala, jer se nikada ne zna koji se zivac moze pogoditi ubodom igle u samo jezgro nase egzistencije. Ja sam to radila na neurologiji i tamo su malo strucniji sto se toga tice, jer je to jedini nacin otkrivanja nekih stanja bolesti, a kao sto su prethodno rekli, na GAKu nije to tako cesta praksa pa i sami doktori izbjegavaju, jer zaista moze biti posljedica ako nije strucno obavljeno. A nakon uboda sam trebala lezati, skoro nepomicno, bez jastuka, 24 sata kao bih izbjegla glavobolje i ostale posljedice tog zahvata, medjutim ja sam poslije 4 sata ustala (jer mi nisu naglasili koliko se treba lezati, niti su bili radi da ti donose zdjelu za vrsenje nuzde u tom polozaju) i mislila sam da se osjecam super (prvih par sati) ali onda su nastupile takve glavobolje da sam tri naredna dana primala infuzije analgina. A plus sto narednih par mjeseci osjetite u krstima svaku promjenu vremena. Sve je to proslo, ali sa malom bebom ne znam da li je takav scenario pozeljan, samo da bi se izbjegla prirodna bol od par sati koje se kasnije (ne)sjecate kao naljepse u zivotu. Iskreno, nisam cula kakva su iskustva poslije epiduralne, ali ja osnovu svog, slicnog iskustva, nikada ne bih posegnula za tim.
|
|
|
|