ena23 -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (5.9.2013 15:44:46)
|
IZVORNA PORUKA: Mirkica IZVORNA PORUKA: Hannica IZVORNA PORUKA: Amrino Nego...ima li ko kavih iformacija kako se ispaliti vani...bilo gdje? [sm=jezicek.gif][sm=zmeden.gif] Očekujem pomoć od dijaspore bar što se ovih informacija tiče [sm=smiley1.gif]. Bog mi je svjedok da NIKAD nisam ni pomišljala na odlazak iz ove zemlje....ni za vrijeme rata, ni nakon njega, ni kada su ljudi masovno išli ni...Helen nejse...Uvijek sam nekako mogla da vidim svjetlo na kraju tunela a sad, majke mi, vidim samo tunel. Za mene mi je lako...navikne se covjek vremenom na sve, ogugla ali kad pomislim da ce moja djeca morati oguglati i izgubiti svaki osjecaj za red da bi mogli ovdje da zive....dođe mi da placem [sm=smiley13.gif]. Ja danima postavljam ovo pitanje ali niko ne odg. Zelimo u Niemacku,kako god,trazimo bilo koji nacin,. zene dala sam vam link i na njemackom po njima se ondosi na zemlej koje nisu clanice EU naravno samo moras proci malo drugaciji put onod a ti odobre i trallalalala znaci imas zavrsen skolu zanat nadjes enkog odes i prijavise se SRETNO ja sam nekada vec pisala kako to ide za holandiju... dakle i kod njih kao u vecini evropskih zemalja nedostaju visokoobrazovani, strucni ljudi.. mm je dobio posao jer je inzinjer informatike i tkvi im ovdje fale (bas ove sedmice nam se pridruzio njegov bivsi kolega iz Sarajeva koga je mm preporucio svojoj firmi, a i mm je dosao na taj nacin, dakle preporucio ga bvisi kolega koji je vec stekao lijepu reputaciju u firmi gdje rade. eh kako je taj prvi nasao posao to stvarno ne znam, pretpostavljam preko linked-ina.) za Njemacku stvarno ne znam kakva je situacija ali mislim da ako ste neko ko im fali (medicinsko osoblje, inzinjeri, doktori itd itd.) ne bi trebalo da ima problema sa zaposljavanjem. E da takodjer sam nekada citala na nekom drugom forumu da je neki tip iz Sarajeva sa diplomom filozofskog fakulteta (nemam pojma koji odsjek) poslao 5000 aplikacija na poslove po evropi. od tih 5000 60tak ga je zvalo na razgovor, od toga 3 na jos jedan razgovor u njemackoj i austriji i od toga je dobio jedan posao. Znaci vrjedi probati, ko bas zeli da ide, nacifrajte CVove ma sta radili i kakvu struku imali i saljite dalje [sm=smiley1.gif]
|
|
|
|