damma -> RE: Obicaji na Bajram (21.8.2012 21:20:40)
|
IZVORNA PORUKA: rose 87 ja uvijek sacekam mm iz djamije i prvo njemu cestitam Bajram,onda sidjemo kod njegove nane sprat nize,tu se svi sakupimo na dorucak,svi pripremimo ponesto od jela i ponesemo kolaca,djever,jetrva i mm rodica i amidja,onda idemo do druge nane mm i obicno tu dodje dosta familije koji tu zive(mm tetke i dajdje),onda idemo mojoj nani na rucak,pa mojima na veceru,drugi dan idemo jetrvi i mm rodici,a treci dan dolaze nama,kasnije dok muzevi rade komsinke se organizuju i zovu na Bajram,to mi je pravo lijep obicaj nisam ga srela dok se nisam udala,znaci svaka zove kad njoj odgovara sazove sve komsinke,bude nas puno i starijih i mladjih i puno se lakse uklopiti i upoznati posebno kad si novi kao sto sam ja bila,bude puno smijeha i price ko zene[sm=jezicek.gif] a i domacici je lakse jer rijesi sve odjednom a ne kad moras stalno cekati hoceli ko ili nece pa hoces li imati kolaca ili neces... ove godine nas je malo iznenadio novi gost,jetrva se sa dorucka otisla poroditi,pa mi je sve bilo nekako smeteno,ali neka je on nama dosao.[sm=smiley1.gif] Ovo je obicaj i kod mojih u mahali, to mi je super. Ovdje gdje sam ja udata nije tako mada smo daleko oko 1 km, a opet razlike ima. Zato ja slabo poznajem komsiluk, u stvari skoro da ga i nemam, jer smo "rijetko naseljeni". Do moje kuce i poslije ima a okolo mene slabo, dok je kod mojih sve kuca uz kucu i uvijek imas s nekim progovorit cim izadjes iz kuce. Al i nema se vremen, sve je u trku.
|
|
|
|