Tidzi -> RE: gubitak tezine kod bebe (12.9.2009 19:16:44)
|
IZVORNA PORUKA: Amrino RR IZVORNA PORUKA: Tidzi Moja sesra je imala mnogo, mnogo mlijeka. Stalno joj je curilo, grudi kao glave, ali beba je uzastopno gubila na tezini. Dr. joj je savjetovala da pocne uvoditi AD, jer je moguce da mlijeko sadrzi veliki dio vode, a veoma malo masnoce. Naravno, moja je sestra bila pametna, ustvari pravila se pametna i nastavila i dalje samo dojiti bebicu. Sa 2 mjeseca je bebica zavrsila u bolnici zbog naglog gubitka tezine i tada su prosle svasta. Licno, vjerujem da je svakako majcino mlijeko najbolje, ali brate kada bi vidjela da moje dijete gubi na tezini ili nesto drugo, sigurno bih probala svasta da to obustavim. Ovo je bas ono o cemu ja govorim. To se narocito cesto desava kod zena koje imaju jako mnogo mlijeka na pocetku...problem je i taj sto mlijeko curi tako da fakticki beba i ne mora dojiti tj. vuci. Ovaj "problem" se rjesava tako sto se to pocetno mlijeko prvo izdoji ili se pusti da dooobro iscuri i tek se onda da bebici da doji. To se baravno sve poslije samo regulise. Da je ta doktorica koja je savjetovala tvoju sestru znala svoj posao pa da joj je rekla samo ovo sto sam napisala umjesto tog "pametnog" savjeta da pocne sa vjestackom hranom...niti bi bebica zavrsila u bolnici niti bi gubila na kilazi...Nazalost..zene koje zaista zele da doje imaju jako malu podrsku...eto cak i njena rodjena sestra vise vjeruje neukoj doktorici nego njoj...Bez uvrede Tidzi ali je zaista tako...Nije bas tako tesko naci potreben informacije ako se nekome zaista zeli pomoci a najlakse je reci- ma daj AD k,lijeko- tvoje nije kvalitetno...Koja glupost. Ma nemam se sta ljutiti, nisam bas taj tip da samo lupam ko Makism po diviziji. Pa tu smo da ramjenimo iskustva ili? Samo moram dodati, a sada sam vidjela da se nisamo dobro izrazila... Znaci, dr. njoj nije savjetovala potpuni prestanak sa dojenjem, nego da pocne uvoditi AD da bi vidjeli rezultate. Da bi vidjeli da li beba i pored toga gubi na kilazi ili je bolje?! To je bilo 1995 godine i mojoj sestri prvo dijete koje je rodila u 18-toj godini, daleko od familije, tako da bas nije ni imala od koga uzeti i poslusati neki savjet. Koliko su neki dr. spremni pomoci, dok bi se nagodili s njima i sta je djetetu, da li je ovo, ono ili je pak upitanju samo mlijeko i kako pomoc pospjesenju dojenja da bi bili i mama i beba zadovoljni, mnogima se moze desiti sto i mojoj sestri. Ona je za samo jedan mjesec mogla ostati bez svog dijeta koje je rodila i zivo i zdravo, jer je dijetetu zbog naglog gubitka tezine potpuno oslabila krvna slika. Kazem, opet, hvala samo dragom Bogu, pa se tada izvuklo iz svega toga. Da ne spominjem sve sta je posle bilo i plus taj osjecaj kad joj nekoliko dr. kaze: "Pa gospodjo, dr. vam je savjetovala da pocnete uvoditi AD mlijeko i sve sto se sada dogadja sa vasim djetetom ste iskljucivo vi krivi. Vi ste odgovorni!" da se razumijemo, nisam protiv dojenja, bas suprotno. Sa prvim djetetom sam se zbilja borila da ga dojim, iako su mi rekli da mi dijete ne dobiva dovoljno na tezini. I da sam ja tada vidjela da mi dijete gubi na tezini, da ne doviva nista, 100 % bih uvela AD i prestala sa dojenjem. Ipak ne mozes porediti to vrijeme i ovo sada, jer sada imas informacije gdje god hoces i sta god te interesuje, tako da se mozes vise informisati nego kod pojedinih dr.
|
|
|
|