jasmin -> RE: Riječi koje vas ozbacuju iz takta (29.10.2010 13:46:15)
|
IZVORNA PORUKA: Blue rose IZVORNA PORUKA: Blue rose Mene više izbacuje iz takta ono što je neizgovoreno. Lijep dio teksta koji se može u cjelosti naći na net-u, a za koji nadam se, ćemo naći vremena da iščitama i da shvatimo zašto različitost naših narječja i dijalekata, daje kroz vijekove, NAMA - Bosancima i Hercegovcima - posebnu čar, vječnost i ljepotu, NA KOJU BI TREBALI BITI PONOSNI. "Bosanski jezik, zajedno s ostalim srednjojužnoslavenskim jezicima, dijeleći zajedničku sudbinu porijekla, vremena migracija, prostornih političkih državnih autonomija, od prvih (za)pisanih slavenskih riječi i prvih svjedočanstava slavenskog duha, još od srednjovjekovlja – kada se na balkanskim prostorima počinju stvarati prve politicko-administrativno-pravne državne tvorevine – započinje kretanje vlastitom stazom jezičke (r)evolucije, ne isključujući se nikad iz okvira širih i zajedničkih južnoslavenskih jezičkih turbulencija – koje oplemenjuju i zahvaćaju taj balkanski prostor – ali je čuvajući vjerno, upravo na temeljima vjerske spečifičnosti njegovih nosilaca i političke samosvojnosti zemlje Bosne. Materijalna svjedočanstva razvoja bosanskog jezika pratimo od prvih spomenika slavenske pismenosti s kraja X i početka XI stoljeća, paralelno sa drugim zemljama srednjojužnoslovenskoga govornog područja. To su crkveni rukopisi, natpisi na kamenu, zapisi na marginama rukopisa, krajišnicka pisma i franjevačka književnost." http://www.kns.ba/s/index.php?option=com_content&task=view&id=198&Itemid=66 Sama sebe da citiram :) Meni je ružno čuti kada neko ismijava drugačiji način govora, ma koliko on bio neispravan. Ja svoju nanu (neka mi je živa i zdrava) ne mogu, poslije njenih haman 90 godina života, da preobratim na književni način izražavanja. Naravno...niti cu pokusavati.I nanu i baku pazljivo slusam kako god da se izrazavaju,tako su odgojene,naucene i svakako je tesko za ispraviti.Starijim ljudima nije ni zamjeriti,a mladje definitivno treba pokusati ispraviti.Ja uzivam kada mene neko ispravi onda kada se pogresno izrazim.
|
|
|
|