Madam Mohamed -> RE: Abortus (28.4.2010 14:15:27)
|
Primarna prevencija..bi mogla biti izlaz. Prvo mjesto i najsigurnije je porodica. Mirkice, procesljaj malo slucajeve gdje maloljetnica stupa u seksualne odnose i ostaje trudna..Iz kakve porodice dolazi, kakvi su njeni odnosi sa roditeljima, bracom ili sestrama, njen tip licnosti, karakter..Sta dominira..Mi cemo aBd imati uskoro priliku biti mame i roditelji ali prva stepenica koja se treba preci je povjerenje izmedu roditelja i djeteta. Razmisli koliko si ti bila iskrena prema svojim roditeljima, koliko ste bili prijatelji, je li se vas odnos zasnivao na mama, gladna sam, babo, trebam novac? Mnostvo je pitanja. Abortus je uvijek bio prisutan iz razlicitih razloga no meni ne zvuci pametna ideja kazati i objasniti djetetu vidis, sine, ovo ti je zastita..pa ako se ti odlucis na taj korak, koristi..sigurnije je..Kako bi se ti osjecala da ti je tvoja mama kazala isto? Prirodnije je, zdravije i na kraju normalnije dati sebi priliku kad nam je Bog vec dao upoznati dijete sto je raslo pod srcem, uspostaviti povjerenje i prijateljstvo, usmjeriti njegovu energiju u jednom pozitivnom pravcu, iskoristiti talenat jer u svakom od nas cuci interes ka necemu samo ga treba pronaci. Npr: meni i mojoj braci mama i babuka nisu kazali sine, kceri, ovo je zastita..pa ti ovako ili onako..Mi smo imali religijski, moralni odgoj od malih nogu, sekcije u skoli koje su nas okupirale, slobodno vrijeme koje je provodeno na najbolji tada moguci nacin..i nismo pali u ta iskusenja..No, znam da ima osoba bez osnove i da je o nadogradnji itekako tesko pricati ali i dalje stojim pri svom misljenju da je primarna prevencija najvaznija. O problemu se ne razmislja uvijek kada dode, katkad i prije nego dode.
|
|
|
|