RE: Abortus (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Spontani pobačaj

Poruka

Emica_sa -> RE: Abortus (22.4.2010 19:50:22)

Nisam nikakvih,cak sto vise  poslije kad smo zivili zajedno samo jedan mjesec se nismo pazili i odmah sam ostala trudna[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image].Nema tu nikakvih posljedica posebno danas kad se radi vakumom dosta je sigurno,zato sto manja trudnoca to bolje da znas

koka i po -> RE: Abortus (22.4.2010 19:52:44)

Pozdrav rubi.Žao mi je zbog tvoje situacije i ne krivim tebe koliko tvoje roditelje koji te nisu uputili.Moj ti je savjet koliko god ih povrijedila razgovaraj s njima jer drugog izlaza nemaš.Maloljetna si i abortus u KBZ radi se uz prisustvo i saglasnost roditelja uz lokalnu anesteziju ili ako hoćeš totalnu ali se više plati.Bespotrebno jer zahvat traje pet min.Moja rodica je u tvojim god abortirala i sada ima dvoje djece,ne zamaraj se budućnošću misli na sadašnjost.Abortus ne boli toliko znam jer sam ga ja radila .Gori je psihički bol poslije.Barem je meni bio jer sam morala abortirati iz zdravstvenih razloga.Iako si nezrela reguj zrelo.SRETNO MILA.

Niina -> RE: Abortus (22.4.2010 20:04:40)

IZVORNA PORUKA: Rubi

Sreca pa nadjoh konacno jedan kvalitetan bosanski forum.
Ovako, imam 17 godina i sumnjam da sam trudna.Tebala sam dobiti 17. ako racuna svakih 28 dana jer mi je u protekla tri mjeseca bilo sasvim redovno,dan ranije ali rijetko kasnije,pogotovo ovoliko.Bojim se.Uzasno.Kupila sam test za trudnocu i sutra cu ga aBd iskoristiti ali bojim se...sta ako vidim dvije crtice, kako cu normalno poslije toga funkcionisat? Imam momka vec vise od dvije godine, rekla sam mu za sve i on je uz mene,znam da na njega uvijek mogu racunati,ali kako reci roditeljima,kako? Procitala sam post jedne forumasice koja je napislala kako joj je majka rekla da bi je ubila da je trudna.Kod mene isti slucaj.Samo znam da ja to dijete ne mogu roditi.Premlada sam, psihicki nespremna za tako nesto,ne daj Boze.Preda mnom je zavrsetak gimnazije,aBd drugi grad i fakultet.Dijete se tu ne uklapa.Jednostavno ne mogu se zamisliti,ne zelim.Ako budem trudna,znam da je abortus jedino rjesenje,ali se i toga plasim.Cula sam razne price da se radi na zivo i da boli nezamislivo.A ja u zivotu nisam posjetila ginekologa.Takodjer ne znam ni gdje ja to u Bosni mogu uraditi.Iz malog sam grada u ZE-DO kantonu.Znate li mi reci gdje se to moze uraditi?Koliko kosta?Da li se radi na zvio ili pak anestezija?Neinformisana sam,nemam snage reci roditeljima,znam da ne bi razumjeli.Bojim se i ako kazem mami ,da mi ona nece dozvoliti abortus i sta onda?Roditi i odgajati dijete?Ne, to nikako! Znam da je ovo sto sada govorim uzasno,sramim se, ali....zatim kako uraditi ovo bez majcinog znanja?Otkud mi potrebni novac?Gdje to uraditi a da doktori ne traze dozvolu roditelja a opet da je sigurno i legalno?
Molim Vas za pomoc,ocajna sam, a ako ne daj Boze budem trudna, svaki dan sto prodje, manja je mogucnost da uradim abortus.Mozda se pokajem,ali dijete bi za mene u ovim godinama bilo mnogo veca trauma.

Draga moja, premlada i poglupa izvini na iskrenosti. Jer ako nisi spreman s nositi posljedice onda ni ne ulazis u rizik, ili ne siris noge ili se dobro informises o kontracepciji.
Ali sta je tu je, mozak ti ne mogu savjetovati gdje se kupiti moze, ne mogu ti reci isto kakvo bi to dijete bilo da se rodi, jer si mu svojom neizmjernom gluposcu unistila zivot ni duznom ni krivom[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Ovo ti mogu reci: Abortus se radi do 10te nedjelje najdalje od prvog dana posljednje menstruacije. Postoji abortus koji se radi kiretazom i s vakumom ali i medikamentozni koji bih ti najradije preporucila. Radi ga jedino Prof. dr Mehmedbasic u svojoj privatnoj ordinaciji kosta 150km sa svim pregledima. Doduse mora se ici redovno na preglede da se vidi kako napreduje.
Posto si mlada to bi ti bila najbolja varijanta.

ena0002 -> RE: Abortus (22.4.2010 20:05:42)

Joj ja svasta napisa ali mi ne ode [sm=smiley13.gif]
Uglavnom sam htjela reci Rubi da rezultat nezasticenog sexa nije samo trudnoca ....ima tu raznoraznih bakterija koje dovode do steriliteta, infekcija, spolno prenosivih bolesti itd itd.
Ako se smatras dovoljno odraslom da stupis u sexsualne odnose budi dovoljno odrasla i sposobna da zastitis sebe. Jako si mlada i shvatam tvoj strah i ja ti zelim minus ko'' kucu ali ubuduce pamet u glavu.

Emica_sa -> RE: Abortus (22.4.2010 20:08:37)

IZVORNA PORUKA: Niina

IZVORNA PORUKA: Rubi

Sreca pa nadjoh konacno jedan kvalitetan bosanski forum.
Ovako, imam 17 godina i sumnjam da sam trudna.Tebala sam dobiti 17. ako racuna svakih 28 dana jer mi je u protekla tri mjeseca bilo sasvim redovno,dan ranije ali rijetko kasnije,pogotovo ovoliko.Bojim se.Uzasno.Kupila sam test za trudnocu i sutra cu ga aBd iskoristiti ali bojim se...sta ako vidim dvije crtice, kako cu normalno poslije toga funkcionisat? Imam momka vec vise od dvije godine, rekla sam mu za sve i on je uz mene,znam da na njega uvijek mogu racunati,ali kako reci roditeljima,kako? Procitala sam post jedne forumasice koja je napislala kako joj je majka rekla da bi je ubila da je trudna.Kod mene isti slucaj.Samo znam da ja to dijete ne mogu roditi.Premlada sam, psihicki nespremna za tako nesto,ne daj Boze.Preda mnom je zavrsetak gimnazije,aBd drugi grad i fakultet.Dijete se tu ne uklapa.Jednostavno ne mogu se zamisliti,ne zelim.Ako budem trudna,znam da je abortus jedino rjesenje,ali se i toga plasim.Cula sam razne price da se radi na zivo i da boli nezamislivo.A ja u zivotu nisam posjetila ginekologa.Takodjer ne znam ni gdje ja to u Bosni mogu uraditi.Iz malog sam grada u ZE-DO kantonu.Znate li mi reci gdje se to moze uraditi?Koliko kosta?Da li se radi na zvio ili pak anestezija?Neinformisana sam,nemam snage reci roditeljima,znam da ne bi razumjeli.Bojim se i ako kazem mami ,da mi ona nece dozvoliti abortus i sta onda?Roditi i odgajati dijete?Ne, to nikako! Znam da je ovo sto sada govorim uzasno,sramim se, ali....zatim kako uraditi ovo bez majcinog znanja?Otkud mi potrebni novac?Gdje to uraditi a da doktori ne traze dozvolu roditelja a opet da je sigurno i legalno?
Molim Vas za pomoc,ocajna sam, a ako ne daj Boze budem trudna, svaki dan sto prodje, manja je mogucnost da uradim abortus.Mozda se pokajem,ali dijete bi za mene u ovim godinama bilo mnogo veca trauma.

Draga moja, premlada i poglupa izvini na iskrenosti. Jer ako nisi spreman s nositi posljedice onda ni ne ulazis u rizik, ili ne siris noge ili se dobro informises o kontracepciji.
Ali sta je tu je, mozak ti ne mogu savjetovati gdje se kupiti moze, ne mogu ti reci isto kakvo bi to dijete bilo da se rodi, jer si mu svojom neizmjernom gluposcu unistila zivot ni duznom ni krivom[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Ovo ti mogu reci: Abortus se radi do 10te nedjelje najdalje od prvog dana posljednje menstruacije. Postoji abortus koji se radi kiretazom i s vakumom ali i medikamentozni koji bih ti najradije preporucila. Radi ga jedino Prof. dr Mehmedbasic u svojoj privatnoj ordinaciji kosta 150km sa svim pregledima. Doduse mora se ici redovno na preglede da se vidi kako napreduje.
Posto si mlada to bi ti bila najbolja varijanta.

Slazem se da je mlada,ali to se svakome moze desiti,i djevojka je pitala za savjet a ne da joj neko sada ovdje drzi predavanje iz morala i da je napada,a kamoli da joj kaze kako je sirila noge...Saberi se molim te malo

Niina -> RE: Abortus (22.4.2010 20:12:12)

Emica-sa, znam da je ovdje da joj se pomogne ali mene ljudska glupost i nemarnost toliko pogadja da nisam mogla ostati ravnodusna, pogotovo kad je takva stvar u pitanju.

larina -> RE: Abortus (22.4.2010 20:26:20)

znam kako je i meni se desilo nekad davno da mi je men.kasnila 10 dana .uh kako sam se bila prepala isto 17 god.ali sreca pa nisam bila trudna[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]zeljela bi i tebi da bude taj test negativan..

anelinos -> RE: Abortus (22.4.2010 20:32:58)

ja sam upravo sve procitala tacnije od dana kad se doticna gosp. javila i sve mi lici kao na jednu spansku sapunicu.. izvinite al ja sam ovo morala napisati.... ona se tolko pravi nevina, postavlja takva nebulozna pitanja koja nemaju veze sa vezom , kontraditorna je sama sebi... haloo pitat sta je ovulacija i neke druge stvari ja kolko znam to se uci na casu biologije u 5 razredu osnovne skole... jedna gimnazijalka da je neupucena i da je tolko neinformisana , stvarno nemogu da vjerujem, kako je sad dosla na ovaj forum po pomoc tako je mogla na raznim stranicama procitat i prvom sekualnom iskustvu , o rizicima itd... vi ste sve ovdje divne pazljive pune savjeta, svaka cast al ja sam stvarno morala ovo napisati.. i sta je sad NJE nigdje, pa ja kolko znam za test treba pa minutica   NE DVA DANA .... veliki pozzzz 

Hanady RR -> RE: Abortus (22.4.2010 20:38:31)

ja sam na ovu malu u isto vrijeme i ljuta[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/hudicek1.gif[/image] a i žao mi je[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image]. A žao mi i nešto drugo...al o tome neću, to je moj stav.
draga rubi,
1. sa 17 godina nisi nigdje prispjela bez roditelja ili staratelja, a psihologa da ti ne pominjem.
2. u skladu sa zakonskom regulativom savjetujem ti da sa majkom porazgovaraš odmah, što prije to bolje i nađete adekvatno rješenje.
3.želim ti sreći i sada a i ubuduće, i nakon ovoga kako god završilo želim ti da opet dođeš na dobar bosanski forum i porčitaš more tema vezanih za ovo što je tebi postalo porblem.
4. sigurna sam da tebi psihička bol neće biti velika jer očito je nisis zrela da razmišljaš o tome da si mama i samo će ti ovo kad se završi sa hairom olakšati život, želim ti da ti tako bude...jer svaka druga solucija tjera me na[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image]

Emica_sa -> RE: Abortus (22.4.2010 20:45:09)

Hanady to uvijek nekako najljepse kaze...Volila bi da mi je mama Hanady  jer mi ulijeva veliko povjerenje[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

sara.at -> RE: Abortus (22.4.2010 20:59:17)

Ovdje Ja ne krivim jadnu djevojku vec roditelje da li je iko od roditelja sje pa popricao sa njom o zastiti o posljedicama o pravom momentu kad stupiti u spolne odnose, zar djeca sve moraju da uce sa tv il Interneta pa pobogu zasto imaju roditelje. Mene mm sad pita kako su cure sa rr I Ja mu kazem ovaj slucaj a on kao musko kaze "zar je moguce da ti roditelj moze toliki strah zadati da u njemu vise nevidis prijatelja I utociste" jadnom spustilo mu se lice jer zna sta je zastarijelost mnogih roditelja nazalost.
Draga Rubi mislim da ce ti privatni doktor uraditi to bez roditelja sa oko 200km otprilike, nadam se da ipak nisi trudna I da nastavis svoj zivot al malo pametnija.
A za ove sto kazu sirila noge, pa sta sirila Sam I Ja prije braka I jos mnoge danas je to normalno u ozbiljnoj vezi vise to nije tabu tema [sm=smiley1.gif]

teacher75 -> RE: Abortus (22.4.2010 21:04:13)

meni je pravo zao djevojke sto je sada napadaju i dolijevaju sol na ranu. to je najmanje sto joj sada treba. sigurno se i sama kaje, i pita se sto joj je to trebalo i zasto nije koristila zastitu i ne morate joj sada i vi pristajati na muku. naravno, zastita se naravno treba koristiti, ali nije jedina koja je ne koristi vec se oslanja na srecu, samo sto drugi budu sretniji pa ne "zaglave". stoga, ne vidim razloga za neko iscudjavanje...

leona81 -> RE: Abortus (22.4.2010 21:19:08)

ja se nadam da nije trudna al s druge strane nisu mi jasne neke stvari, tj ima s jedne strane jako puno informacija i zakljucuje veoma zrelo za nekoga ko ne zna kako uraditi test...? nista jednostavnije od toga, read the manual...?

aicha -> RE: Abortus (22.4.2010 21:51:57)

IZVORNA PORUKA: jasmin

Rubi,znaj da je puno laksa posljedica da kazes roditeljima nego da razmisljas o necemu sto ce ugasiti jedan mladi zivot.
Mislim da si ti jedna fina cura,samo si malo premlada i neiskusna za neke stvari.Sutra ces se smijati svemu ovome.Samo bi ti osmijeh bio sladji kada bi ta bebica bila pored tebe.Nemoj samo uraditi pogresnu stvar.I vidis koliko si nas navukla na temu :).
Svi se brinemo s tobom.Nisi sama.I ne dozvoli da budes sama.Mi smo tu,ali ne zaboravi i na svoje roditelje.

Rubi bolje je reci svojima, to ti je najispravnije i mozda se ispostavi neko rjesenje koje ni ne slutis. Abortus ne savjetujem na stranu zbog tvoje psihe i vjere, nego zbog tvog zdravlja. Ja sam bila udata i umrla mi je bebica i radili su mi abortus. Prvo da ti kazem to se radi nazivo i najjaca bol sto sam ikada imala, zene ustanu sa stola ili se nesvijeste na njemu(moju drugaricu su 3 sestrice cuvale dok je ciscena a nesvijestila se 2-3 puta). Ne zavaravaj se,nece ti htjeti dati anesteziju jer nemas djece, ja sam na klinici imala najjacu vezu ali mi nisu htjeli dati anesteziju jer ona umrtvi organ i postoje rizik da ostane posljedica. Praznina poslije je nesto najteze, meni je beba umrla al sam se preispitivala i bila u depresiji a kamoli da znas da je ziva, vecina zena se pokaje i ima posljedice psihicke od abortusa, zato dobro dobro razmisli.

Najbolje je da se povjeris mami, vidjeces poslije. Ja imam i danas dan posljedicu od abortusa (jos su me na klinici radili)..naime nastala je infekcija od koje sam kasnije imala vanmatericnu i mal nisam umrla od toga. Sada imam rizik i za trudnocu poslije i za sve...zato, abortus ostavlja jake posljedice, nek te ne zavaravaju komentari da ne ostavlja, mozes ostati i sterilna (ima izvjesni rizik)

ja iz svega i zbog svega ne preporucujem abortus, a odluka je curo opet na tebi

salmy -> RE: Abortus (22.4.2010 22:08:30)

IZVORNA PORUKA: Visnja RR

i samo da dodam...
rubi nije sirila noge ona je vodila ljubav sa svojim deckom...
imajte malo obzira...

Molim Boga da ovo citaju maloljetne djevojcice...... i da znaju sta ih ocekuje ako budu srele noge[sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif]
Uzasno u kakvom svijetu zivimo!!!!
katastrofa

aicha -> RE: Abortus (22.4.2010 22:16:21)

Nadam se da ce i stariji savjetovati apstinenciju umjesto odobravanja i prevelike opustenosti

salmy -> RE: Abortus (22.4.2010 22:19:50)

Stariji "stap" ili oklagiju u ruke i lagano!

Hanady RR -> RE: Abortus (22.4.2010 22:24:53)

neznam čemu tolika gorčina. ja smatrm ad su stariji upravo koristeći metode šipke i oklagije doveli do ovakvih situacija. ja znam kako ću svoje curice odgojati kao i moja mama što je mene...al ja nisma sa 17 ostala trudna iako mi mama ni šipku ni štap nikada u ruke uzela nije. a sve i da sam ostala trudna uvijek mi je govorila ::'' ja sam ti najbolji pirtalje, meni sve možeš reći...i najgore i najbolje...ako treba da ''nunaš dijete'' nunaćemo zajedno.'' Nije odobravala prerano stuapenj u sexualne odnose ali smo znače šta treba da se radi ako se i stupi, a ako se desi znale smo da imamo nju. Voljela bih da je i kod Rubi tako.

Anoniman -> RE: Abortus (22.4.2010 22:26:06)

IZVORNA PORUKA: marny

Ruby ako  te "ubi" tolika neizvjesnost ko što kažeš ne mogu skontat zašto ne uradiš test[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] .

E pa zato mi jer ovo sve ko neka zafrkancija. I uopste ovo mi nije forum koji ce nekog savjetovati da abortira. Ipak je ovo porodicni portal, gdje je akcenat na trudnoci, zatrudnjivanju i bebicama, i onda dodje neko ko se predstavi kao 17 godisnja mozda trudnica, hello ...

Ja nisam za abortus. Pronadjite na internetu pricu djevojke koja je prezivila abortus, ne mogu sad pronaci to. Ali djevojka kas je saznala da je ostala jer majka nije znala da ima blizance pa je samo jedna beba abortirana, a druga ne, tj ona, ...ma strasno. Kako sutra djeci u oci pogledat i reci da bi imali jos jednog brata i sestru ali eto mama je odlucila......ne mogu ni napisati.

I jos nesto, zahvaljuje se samo na postove koji joj govore da abortira, da nema posljedica, i sl. to znaci govorite mi ono sto zelim da cujem a ostalo cu ignorisat.

A sto se tice krivnje roditelja, izvinite, ali danas se toliko govori o sexu, kontracepciji i svemu da su svi i vise nego upuceni. Internet, casopisi, novine, privatne ordinacije,...i neko kaze ja ne znam. Ovo me sve naljutilo. I jos jednom ponavljam, mislim da ovo nije forum gdje se preporucuje abortus kao najbolje rjesenej, a vi opet kako hocete.

Anoniman -> RE: Abortus (22.4.2010 22:27:26)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

neznam čemu tolika gorčina. ja smatrm ad su stariji upravo koristeći metode šipke i oklagije doveli do ovakvih situacija. ja znam kako ću svoje curice odgojati kao i moja mama što je mene...al ja nisma sa 17 ostala trudna iako mi mama ni šipku ni štap nikada u ruke uzela nije. a sve i da sam ostala trudna uvijek mi je govorila ::'' ja sam ti najbolji pirtalje, meni sve možeš reći...i najgore i najbolje...ako treba da ''nunaš dijete'' nunaćemo zajedno.'' Nije odobravala prerano stuapenj u sexualne odnose ali smo znače šta treba da se radi ako se i stupi, a ako se desi znale smo da imamo nju. Voljela bih da je i kod Rubi tako.

Bravo Hanady

salmy -> RE: Abortus (22.4.2010 22:36:05)

Isto tako prije nije bilo ovoliko abortusa MALOLJETNIH djevojcica,ako je i bilo krilo se.Sad je kao cool spavati sa frajerima,cak i za jednu noc sa 3-4.Kao moderne curice,cool je pricati o sexu sa 10-12 god,sve sto je naopako sad je cool.Ali kad uprskaju sve oko sebe roditelje isprovaljulju,nasekiraju izblamiraju...to vise NIJE cool!
Takodje nije vise cool kad skonta u neka doba da je trudna[sm=smiley19.gif]
Odgajana sam u patrijarhalnoj porodici,POSTOVAO se otac majka brat....nikad nisam pred ocem izasla gologuza ( kao sto je i to sad cool)
i sta nam sad fali?
lijepa prosla vremena sad sto smo savremeniji sve smo budalastiji!
Poenta cjele ove diskusije je da se maloljetne djevojcice ne UPUSTAJU u sexualne odnose bez zastite,jer kad dodju do zida nema dalje! kraj

LELA 77 -> RE: Abortus (22.4.2010 22:38:21)

Draga Rubi, pre nego što se odlučiš za abortus pogledaj film pod nazivom Nemi krik.Radi se o filmu u kome je ultrazvukom snimljeno vršenje abortusa.Vidi se beba koja beži po materici dok je izvlače iz nje i vrišti (normalno, nema zvuka, ali se vidi kako otvara usta).Onda lepo kada pogledaš film, sedi pa razmisli da li ćeš abortirati.Inače u snimanju filma je učestvovao ginekolog koji je vršio abortuse.Posle toga nikada više nije izvršio nijedan abortus.Film je bio jedno vreme zabranjen.Može se naći na internetu.

LELA 77 -> RE: Abortus (22.4.2010 22:41:48)

Još da dodam dasu snimali bebine otkucaje srca,puls je bio ubrzan.Normalno od straha.

salmy -> RE: Abortus (22.4.2010 22:46:05)

IZVORNA PORUKA: LELA 77

Još da dodam dasu snimali bebine otkucaje srca,puls je bio ubrzan.Normalno od straha.

Sad definitivno mi nije dobro! ionako sam se nasekirala zbog ove male![sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif]
Moderatori izbrisite ove postove!! NIJE IM MJESTO ovdje!
[sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif]

dinciii -> RE: Abortus (22.4.2010 22:46:39)

IZVORNA PORUKA: salmy

IZVORNA PORUKA: LELA 77

Sad definitivno mi nije dobro! ionako sam se nasekirala zbog ove male![sm=smiley19.gif] [sm=smiley19.gif]
Moderatori izbrisite ove postove!! NIJE IM MJESTO ovdje!
[sm=smiley19.gif] [sm=smiley19.gif] [sm=smiley19.gif] [sm=smiley19.gif] [sm=smiley19.gif] [sm=smiley19.gif] [sm=smiley19.gif] [sm=smiley19.gif] [sm=smiley19.gif] [sm=smiley19.gif]

Uzas!!![image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image]

Stranica: <<   < Prethodna stranica  15 16 [17] 18 19   Sljedeća stranica >   >>