RE: vakcine da-ne? (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Novorođenče, beba >> Zdravlje beba

Poruka

bebaa -> RE: vakcine da-ne? (13.5.2013 22:17:01)

danas popodne primio mali treću dozu one trojne vakcine i ništa nismo potpisivali kao ni do sada...DZ Saraj Polje...

vila_7 -> RE: vakcine da-ne? (13.5.2013 22:41:41)

almondray pa otidji, al kako ne procita sta potpisivas-ja uvijek sta god potpisivam pa i banalnu glupost -kazem-samo malo pricekajte dok procitam

almondray -> RE: vakcine da-ne? (13.5.2013 22:49:30)

Ja pripadam TK.Ma definitivno idem da piotam sutra šta je to bilo.
Inače sam nešto isprepadana sa ovim vakcinama a nemam snage i hrabrosti da kažem NE.
Moj stariji sin posle primljene mrp , 2 sedmice posle , dobija visoku temp. praćenu konvulzijama.Imao je nekoliko napada do bolnice.Imam svu dokumentaciju.Hvala bogu nije se više ponavljalo, EEG mu je uvijek bio uredan.Ali nisam dala da primi re-vakcinu.
Tad nisam imala blage veze da možda ima neka veza između to dvoje. Sad vjerujem u to.

almondray -> RE: vakcine da-ne? (13.5.2013 22:50:45)

IZVORNA PORUKA: vila_7

almondray pa otidji, al kako ne procita sta potpisivas-ja uvijek sta god potpisivam pa i banalnu glupost -kazem-samo malo pricekajte dok procitam

Ma znas kako sam se bila prepala , kako će on to ovaj put podnijeti da sam sve mehanički radila.

vila_7 -> RE: vakcine da-ne? (13.5.2013 23:10:00)

ma znam tako su i meni sad stariju na prepad vakcinisali iako sam dovela samo mladju [sm=smiley36.gif]

vila_7 -> RE: vakcine da-ne? (13.5.2013 23:11:44)

IZVORNA PORUKA: almondray

Inače sam nešto isprepadana sa ovim vakcinama a nemam snage i hrabrosti da kažem NE.
Moj stariji sin posle primljene mrp , 2 sedmice posle , dobija visoku temp. praćenu konvulzijama.Imao je nekoliko napada do bolnice.Imam svu dokumentaciju.Hvala bogu nije se više ponavljalo, EEG mu je uvijek bio uredan.Ali nisam dala da primi re-vakcinu.
Tad nisam imala blage veze da možda ima neka veza između to dvoje. Sad vjerujem u to.

dobro ti onda ikako i vakcinises

almondray -> RE: vakcine da-ne? (14.5.2013 17:20:08)

dobro ti onda ikako i vakcinises

Nemam snade i hrabrosti da se suprostavim.

almondray -> RE: vakcine da-ne? (16.5.2013 17:44:26)

Išla sam da pitam šta sam to potpisala [sm=smiley36.gif]. Sestrica je to uvela u dogovoru sa dir.dz. jer joj jedan privatni pedijatar često salje roditelje tvrdeći da im nije dala vakcinu pa su djeca dobila veliki kašalj.I sad ona čuva u arhivi potpise .
I još mi je čitala nešto o reakcijama na vakcine i piše tamo da na mmr od milion djece petero će dobiti konvulzije.[sm=smiley13.gif]

djoisa -> RE: vakcine da-ne? (17.5.2013 8:33:49)

http://vesnamihajlovicblog.wordpress.com/2013/05/06/alarmantno-o-vakcinama/

tinkivinki -> RE: vakcine da-ne? (17.5.2013 14:30:15)

IZVORNA PORUKA: djoisa

http://vesnamihajlovicblog.wordpress.com/2013/05/06/alarmantno-o-vakcinama/

pročitala sam tekst i ne mogu da se ne zapitam,a zašto je uopšte uvedena vakcinacija?vjerovatno zato što su se te dječije bolesti znale zakomplikovati,i to često i dovesti do smrtnog ishoda.a pošto su danas gotovo iskorjenjene to je zaboravljeno.

vila_7 -> RE: vakcine da-ne? (17.5.2013 19:38:33)

pa npr. kod nas je 2010 (kad sam trudna bila pa sam zapamtila) bila epidemija rubeole-cak su i neke skole bile zatvorene jer se sirila zapravo medju djecom koja nisu vakcinisana tom vakcinom kad je bio rat u BiH. Znaci inace vjerovatno bude pojedinih slucajeva,ali znam da su se svi sokirali otkud epidemija nakon toliko godina dok nisu shvatli to da su oboljeli bili najcesce iz te "ratne" generacije

almondray -> RE: vakcine da-ne? (18.5.2013 9:35:13)

pa npr. kod nas je 2010 (kad sam trudna bila pa sam zapamtila) bila epidemija rubeole-cak su i neke skole bile zatvorene jer se sirila zapravo medju djecom koja nisu vakcinisana tom vakcinom kad je bio rat u BiH. Znaci inace vjerovatno bude pojedinih slucajeva,ali znam da su se svi sokirali otkud epidemija nakon toliko godina dok nisu shvatli to da su oboljeli bili najcesce iz te "ratne" generacije

Vilo mm nije ta generacija pa je tad obolio.Kolko znam uredno je vakcinisan.Radi u školi pa je pokupio.Inače je bolest prošla normalno , kao i blaža gripa.
Nego , mene zanima zasto djeca ipak prebole ospice iako su vakcinisani, nije li cilj iskorijeniti bolest?
Kod nas je jedne godine izbila epidemija zaušnjaka.Jedan poznanik je loše prošao , još nema djece al' ne znam jel zbog toga [sm=smiley36.gif] .Budem pitala jel vakcinisan , za djecu ne smijem [sm=smiley36.gif]

tinkivinki -> RE: vakcine da-ne? (18.5.2013 9:51:51)

Vilo mm nije ta generacija pa je tad obolio.Kolko znam uredno je vakcinisan.Radi u školi pa je pokupio.Inače je bolest prošla normalno , kao i blaža gripa.
Nego , mene zanima zasto djeca ipak prebole ospice iako su vakcinisani, nije li cilj iskorijeniti bolest?
Kod nas je jedne godine izbila epidemija zaušnjaka.Jedan poznanik je loše prošao , još nema djece al' ne znam jel zbog toga [sm=smiley36.gif] .Budem pitala jel vakcinisan , za djecu ne smijem [sm=smiley36.gif]

ako misliš na varičele-vodene ospice,vodene kozice,pljuskavice naša djeca se ne vakcinišu protiv njih.

ajla86 -> RE: vakcine da-ne? (18.5.2013 10:18:43)

i mene muce vakcine i ova konstantna prica za i protiv.nisam pametna.nas dr kaze da nije do vakcine vec do djeteta,ocito je slabo ako ima posljedice vakcinacije i to bi se desilo kad tad.

Gabicca -> RE: vakcine da-ne? (19.5.2013 23:03:53)

Pozdrav za sve. Posto smo odlucili da bebu ( sada ima 4 mjeseca) ne vakcinisemo vise ( primila je samo vakcine u porodilistu i onu poslije mjesec dana) interesuje me da li ce, kada dodje vrijeme, moci biti upisana u vrtic i skolu. Konkretno me interesuje za Kanton Sarajevo, ako neko ima informaciju, bilo bi od pomoci.

leona81 -> RE: vakcine da-ne? (20.5.2013 8:36:45)

IZVORNA PORUKA: Gabicca

Pozdrav za sve. Posto smo odlucili da bebu ( sada ima 4 mjeseca) ne vakcinisemo vise ( primila je samo vakcine u porodilistu i onu poslije mjesec dana) interesuje me da li ce, kada dodje vrijeme, moci biti upisana u vrtic i skolu. Konkretno me interesuje za Kanton Sarajevo, ako neko ima informaciju, bilo bi od pomoci.

moci ce biti upisana u vrtic i skolu bez problema...vakcinacija je prevencija bolesti a ne obaveza poput lijecenja vec postojece bolesti...koliko god se sirila propaganda da je vakcinacija obavezna, skolovanje je osnovno ljudsko pravo, kao sto je osnovno ljudsko pravo da vi odlucite hocete li ili ne, vakcinisati svoje dijete...

Hannan -> RE: vakcine da-ne? (20.5.2013 8:38:05)

Mislim da je na prethodnoj strani Jasmin (KS) napisala da je curicu bez problema upisala uskolu, a i ja sam svog sina,doduse TK.Mene su samo pitali za razlog, da li je neka alergija ili nasa volja i to je to.

leona81 -> RE: vakcine da-ne? (20.5.2013 8:41:35)

najgore je od svega sto se siri propaganda da su oboljeli tj da je epidemija vezana za nevakcinisanu generaciju. nemamo nigdje relevantan podatak koliko vakcinisanih je oboljelo, a nemamo podatak ni da li je bilo ko od oboljelih bio nevakcinisan. sve dok ne bude postojala transparentnost, meni je zaista smijesno, i zalosno to ispiranje mozga...

sto se tice sterilnosti, meni se cini da je i to propaganda, cak sam pitala infektologa kad sam ja imala ospice, i za ospice i za zausnjake i za rubeolu. i zena se samo nasmijala...

jasmin -> RE: vakcine da-ne? (20.5.2013 17:39:30)

IZVORNA PORUKA: Hannan

Mislim da je na prethodnoj strani Jasmin (KS) napisala da je curicu bez problema upisala uskolu, a i ja sam svog sina,doduse TK.Mene su samo pitali za razlog, da li je neka alergija ili nasa volja i to je to.

Ma jašta. Doktor koji je bio na sistematskom nije po' riječi rekao. Samo kaže ona nije vakcinisana,je li tako [sm=smiley36.gif]?
Ja kažem jeste do 1 godine. Kaže,ma kao da nije.
I ništa više.
Ja mu ipak ispričam naš slučaj s alergijom i on je detaljno pregleda,te na kraju kaže,ona je mašaallah zdravo dijete.
Čak je nije slao zasebno stomatologu,već on pogleda zubiće i kaže ok sve. Potpisa i ajd kući [sm=smiley36.gif].

vila_7 -> RE: vakcine da-ne? (20.5.2013 20:22:07)

E ovako , ovih dana sam istrazivala spletom okolnosti o TETANUSU jer sam propala kroz resetke [sm=smiley36.gif]....uglavnom :

U DiTePer vakcini je znaci i vakcina za tetanus koju je potrebno primiti u 3 doze da bi se stekao imunitet koji traje 10 godina. E sad-tetanus bakterija veze nema sa hrdjavim zeljezom,nego se ona zapravo nalazi u prljavstini (pa hajde eto i u hrdji-ali ne striktno), pijesku,zemlji,.....i svaka rana znaci-od guljenja koljena, ubadanje na noz, otvoreni prelom- se zaprlja okolinom i postoji mogucnost da se krv zatruje tetanusom. Ukoliko je dijete ili odrastao covjek ciejpljen antitetanusom zadnjih 10 godina-nema straha od te bakterije i ranu je dovoljno samo ocistiti- ukoliko nije-mora je primiti ( ne mora,ali postoji velika mogucnost trovanja sa jako losom klinickom slikom).

E sad-svrha mog posta je - da ocigledno npr ta vakcina ima smisla-jer kad skontam koliko sva djeca padaju ,ozljedjuju se i sl. bas u ranom djetinjstvu i rane im se zaprljaju,..... neda mi se svaki put razmisljati kad oguli koljena-zasto je nisam na vrijeme vakcinisala, ili tek onda trcati da primi protiv tetanusa-isti mi kli..c dodje kad bih garant odmah vec sutra trebala odvesti je - jer evo danas je 2 puta pala s bicikla i ogulila lakat.

jasmin -> RE: vakcine da-ne? (20.5.2013 20:32:51)

E ovako , ovih dana sam istrazivala spletom okolnosti o TETANUSU jer sam propala kroz resetke [sm=smiley36.gif]....uglavnom :

U DiTePer vakcini je znaci i vakcina za tetanus koju je potrebno primiti u 3 doze da bi se stekao imunitet koji traje 10 godina. E sad-tetanus bakterija veze nema sa hrdjavim zeljezom,nego se ona zapravo nalazi u prljavstini (pa hajde eto i u hrdji-ali ne striktno), pijesku,zemlji,.....i svaka rana znaci-od guljenja koljena, ubadanje na noz, otvoreni prelom- se zaprlja okolinom i postoji mogucnost da se krv zatruje tetanusom. Ukoliko je dijete ili odrastao covjek ciejpljen antitetanusom zadnjih 10 godina-nema straha od te bakterije i ranu je dovoljno samo ocistiti- ukoliko nije-mora je primiti ( ne mora,ali postoji velika mogucnost trovanja sa jako losom klinickom slikom).

E sad-svrha mog posta je - da ocigledno npr ta vakcina ima smisla-jer kad skontam koliko sva djeca padaju ,ozljedjuju se i sl. bas u ranom djetinjstvu i rane im se zaprljaju,..... neda mi se svaki put razmisljati kad oguli koljena-zasto je nisam na vrijeme vakcinisala, ili tek onda trcati da primi protiv tetanusa-isti mi kli..c dodje kad bih garant odmah vec sutra trebala odvesti je - jer evo danas je 2 puta pala s bicikla i ogulila lakat.

Dijete svakako kod veće ozljede prima tetanus.
Ako je ta već primljena vakcina stvorila imunitet,zašto se onda opet prima kod ozljede?
Moji padaju i gule laktove,koljena...ali operem,shodno potrebi stavim dezinfekciono sredstvo i kraj priče.

vila_7 -> RE: vakcine da-ne? (20.5.2013 20:50:23)

jasmin prima ako ima vise od 10 godina da nije vakcinisano . A naravno da i ako nije vakcinisano ne mora znaciti da ce pokupiti tu bakteriju,ali s obzirom na broj ozljeda kod mladje djece......vrijedi razmisliti

almondray -> RE: vakcine da-ne? (20.5.2013 21:04:11)

jasmin prima ako ima vise od 10 godina da nije vakcinisano . A naravno da i ako nije vakcinisano ne mora znaciti da ce pokupiti tu bakteriju,ali s obzirom na broj ozljeda kod mladje djece......vrijedi razmisliti

Potpuno si u pravu , slažem se s tobom..A sa ovim bezazlenim situacijama imam iskustva.Morala sam primiti tetanus i to u tačnim vremenskim razmacima.Ako se jedan ne primi kao da ni jedan nisi primio.

jasmin -> RE: vakcine da-ne? (20.5.2013 21:16:17)

Ne,odmah prima.
Svi slučajevi koje poznajem da su išli da li zbog ozljede udarcem ili opekotinom [sm=smiley13.gif]. Svejedno dijete,pubertetlije ili odrasli [sm=smiley13.gif].

aida. -> RE: vakcine da-ne? (20.5.2013 21:36:24)

Potpuno si u pravu , slažem se s tobom..A sa ovim bezazlenim situacijama imam iskustva.Morala sam primiti tetanus i to u tačnim vremenskim razmacima.Ako se jedan ne primi kao da ni jedan nisi primio.

Da, mm je primio kad se posjeko na hrdju cini mi se tri doze. Taj dan jednu, sutradan jednu i tacno kroz godinu dana jednu i to se smije se ni dan ranije, nego bas kad je napisano. Ja sam uvijek za vakcinaciju.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  27 28 [29] 30 31   Sljedeća stranica >   >>